Τα οικονομικά επιτεύγματα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας εξήρε χτες από την Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη 16η διεθνή έκθεση αμυντικών βιομηχανιών (IDEF) ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 έγινε ρεκόρ πωλήσεων αμυντικού υλικού αξίας άνω των 2,37 δισ. δολαρίων.
«Ο στόχος μας έως το τέλος του 2023 είναι τα 6 δισ. δολάρια», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφέροντας ότι όχι μόνο είναι εφικτός ο συγκεκριμένος στόχος αλλά μπορεί και να ξεπεραστεί. Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα η Τουρκία εφαρμόζει και εργάζεται πάνω σε 850 διαφορετικά σχέδια άμυνας, που είναι κατά εκατοντάδες περισσότερα από τα μόλις 62 εκατομμύρια δολάρια που εξέταζε το 2002.
Στη διεθνή έκθεση πολεμικών βιομηχανιών που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή συμμετέχουν εταιρείες παραγωγής στρατιωτικών οχημάτων, όπλων, εξομοιωτών, ραντάρ, σόναρ, ναυτικών πλατφορμών, συστημάτων αεροναυπηγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας, πυραύλων και συστημάτων ασφαλείας.
Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» σε σχετικό ρεπορτάζ εξαίρει τη μεγάλη πρόοδο που έχουν επιτύχει την τελευταία 20ετία οι τουρκικές πολεμικές βιομηχανίες και τη σημαντική μείωση της εξάρτησης από δυτικές εταιρείες του κλάδου μέσω «καινοτόμων πρωτοβουλιών σε επίπεδο μηχανικής, ανάπτυξης τεχνολογιών και αυτάρκειας». Στο ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία, πέρα από τα προφανή οφέλη εγχώριας αμυντικής θωράκισης, εξασφαλίζει σημαντικά κέρδη από συμφωνίες αξίας «δισεκατομμυρίων δολαρίων» τα τελευταία χρόνια, ενώ τονίζεται πως πέρσι οι εξαγωγές αμυντικών υλικών ξεπέρασαν σε αξία τα 4,4 δισ. δολάρια. Παράλληλα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ, φέρεται να εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια η Τουρκία μπορεί να έχει εξαγωγές αμυντικού υλικού αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων.