Κανένα φως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα για εκεχειρία ή τερματισμό των καταστροφικών συγκρούσεων που πλήττουν τον λαό του Σουδάν, μετά από τουλάχιστον τρεις μήνες σφοδρών μαχών ανάμεσα στις δυνάμεις των στρατηγών Α.Φ. Μπουρχάν και Μ.Χ. Ντάγκαλο, από τις 15 Απρίλη.
Νεότερα δεδομένα της Unicef καταγράφουν πως κάθε μέρα πολέμου τουλάχιστον ένα παιδί σκοτώνεται ή τραυματίζεται σοβαρά στο Σουδάν, όπου συμπληρώθηκαν ήδη 100 μέρες πολέμου χωρίς ελπίδα άμεσου τερματισμού ή νικητή, με τους νεκρούς να πλησιάζουν τους 4.000. Από αυτούς τα 435 είναι παιδιά, ενώ τουλάχιστον 2.025 άλλα έχουν τραυματιστεί.
Σύμφωνα με τη Unicef, κάθε μέρα παιδιά σκοτώνονται, τραυματίζονται, πέφτουν θύματα απαγωγής, και το μόνο που έχουν είναι σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές που έχουν καταστραφεί ή λεηλατηθεί. «Οι γονείς και οι παππούδες που έζησαν προηγούμενους κύκλους βίας αναγκάζονται τώρα να βλέπουν τα δικά τους παιδιά και εγγόνια να βιώνουν τις ίδιες τρομακτικές εμπειρίες», σύμφωνα με τη Unicef.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ δηλώνει ότι καταγράφει «2.500 σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων παιδιών, τουλάχιστον μία ανά ώρα» και σίγουρα «στην πραγματικότητα πολλές περισσότερες», ενώ 14 εκατ. παιδιά έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική στήριξη.
Από τα μέσα Απρίλη έως σήμερα, υπολογίζεται ότι πάνω από 3,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Σουδάν, εκ των οποίων πάνω από 700.000 έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Εκατομμύρια άλλοι παραμένουν αντιμέτωποι με την πείνα. Πλέον πάνω από το ήμισυ των 48 εκατ. Σουδανών έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους, αλλά οι ΜΚΟ και ο ΟΗΕ δυσκολεύονται να τους βοηθήσουν, καθώς δεν δίνεται άδεια από τις αρχές και υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης από τους διεθνείς δωρητές.