Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις καταγγελίας του εγκλήματος των Τεμπών την 1η Μάρτη φέτος |
Μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε συνολικά 12 φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πέντε στελέχη του ΟΣΕ, με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν να αφορούν στη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων διά παραλείψεως. Ολοι τους έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ παραμένει προφυλακισμένος πρώην προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας (σιδηροδρόμων) Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος.
Παράλληλα, στη Βουλή διαβιβάστηκε την Τετάρτη η δικογραφία για την περιβόητη σύμβαση «717» του 2014 για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, μετά από απόφαση του ελληνικού γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η δικογραφία στρέφεται τόσο κατά του πρώην υπουργού Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, όσο και του Χρήστου Σπίρτζη, που διετέλεσε υπουργός Υποδομών επί ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, η δικογραφία έφτασε στη Βουλή με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Προκειμένου να συσταθεί προανακριτική επιτροπή, απαιτούνται τουλάχιστον 30 ψήφοι βουλευτών.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προσθέσει στο άρθρο 291 του νέου Ποινικού Κώδικα νέα, τέταρτη, παράγραφο, με την οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στις περιπτώσεις διατάραξης της ασφάλειας και των επικίνδυνων παρεμβάσεων στα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής τροχιάς, των πλοίων και των αεροσκαφών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ρύθμιση αυτή θα διευκολύνει την ανάκριση που διεξάγουν οι εφέτες ανακριτές για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ωστόσο είναι φανερό ότι πρόκειται για επιλογή που εντάσσεται στην προσπάθεια να φορτώνονται εγκλήματα όπως το παραπάνω σε κάποιους υπαλλήλους μπας και μείνει στο απυρόβλητο η ίδια η πολιτική της απελευθέρωσης που γεννάει «Τέμπη».