Τις σοβαρές συνέπειες που έχουν στα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την «αντιμετώπιση» του πολύ υψηλού πληθωρισμού - πολιτική που ακολουθείται στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην ΕΕ κ.α. - καταγράφει η εξαμηνιαία έκθεση για τη «Χρηματοοικονομική Σταθερότητα» της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας (Bank of England).
Από τον Δεκέμβρη του 2021 το επιτόκιο της βρετανικής κεντρικής τράπεζας έχει «απογειωθεί» από 0,1% σε 5%, με τους εργαζόμενους και τον λαό της χώρας να υποφέρουν και από την τεράστια ακρίβεια, αλλά και από τη μεγάλη αύξηση των δόσεων σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η έκθεση της Bank of England, καθώς «οι συμφωνίες για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου λήγουν και τα νοικοκυριά ανανεώνουν τα στεγαστικά δάνειά τους, το μέσο κόστος των πληρωμών στεγαστικών δανείων θα συνεχίσει να αυξάνεται» και τα επόμενα χρόνια.
Η έκθεση εκτιμά ότι περίπου στα μισά στεγαστικά δάνεια (δηλαδή σε περίπου 4,5 εκατομμύρια δάνεια) έχουν ήδη αυξηθεί οι δόσεις αποπληρωμής από τα τέλη του 2021, ενώ «τα υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να επηρεάσουν τη συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων μέχρι το τέλος του 2026» (περίπου άλλα 4 εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια).
«Το ποσοστό των νοικοκυριών με υψηλά ποσοστά του εισοδήματός τους να πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους τους έχει αυξηθεί και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στο υπόλοιπο του 2023», σημειώνει η βρετανική κεντρική τράπεζα, σπεύδοντας κατά τ' άλλα να προσθέσει ότι «αναμένεται ωστόσο να παραμείνει χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 2007».
Σε αυτές τις συνθήκες καταγράφεται μια «ελαφρά αύξηση στον συνολικό αριθμό των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023», ωστόσο επισημαίνεται ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί ο πλήρης αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων», καθώς «οι αυξήσεις στα επιτόκια περνούν στην οικονομία σταδιακά».
Με το μυαλό στη σταθερότητα των τραπεζών, η έκθεση επισημαίνει ότι η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων «κάνει πιο πιθανό να περικόψουν τις δαπάνες τους, επιδεινώνοντας το οικονομικό περιβάλλον και αυξάνοντας τον κίνδυνο αθέτησης δανείων. Και οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν τους πιστωτικούς κινδύνους για τους δανειστές».
Παρ' όλα αυτά, η βρετανική κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας ανταποκρίνεται μέχρι τώρα με «ανθεκτικότητα» στους κινδύνους και ότι οι μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests, τα οποία πραγματοποιήθηκαν με σενάρια χειρότερα από τα προβλεπόμενα.
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που ακρίβεια και δάνεια τσακίζουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, ο διοικητής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας Α. Μπέιλι έσπευσε ξανά να ισχυριστεί ότι η αύξηση μισθών είναι υπερβολικά «ταχεία» και δεν συνάδει με τον στόχο για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% σε ετήσια βάση.
Εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους στη Βρετανία πραγματοποιούν σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και μήνες, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στις προτάσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας για «αυξήσεις» που κινούνται κάτω και από τον πληθωρισμό...