Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καινοτομίες

Για μια Ελλάδα που «έχει την ευκαιρία να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη», μέσω μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των μπαταριών, μίλησε ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε τη δημιουργία «καινοτόμων εργοστασίων κατασκευής μπαταριών» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αξιοποιώντας τα αποθέματα βωξίτη, νικελίου και άλλων τέτοιων υλικών. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με την «ειδική διαχείριση», με βασικό αίτημα να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, που θα έληγαν στις 15 Ιούλη. Στη Λάρυμνα, το εργοστάσιο της μοναδικής επιχείρησης που εκμεταλλεύεται μεγάλα αποθέματα νικελίου, της μοναδικής εγκατάστασης στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο, ρημάζει καθημερινά, την ώρα που οι εργαζόμενοι ζητάνε μέσα και εργαλεία για να το κρατήσουν όρθιο. Η κυβέρνηση εδώ και πάνω από 3 χρόνια προσπαθεί να τους πετάξει σαν «την τρίχα απ' το ζυμάρι», να τους ξεσπιτώσει για να παραδώσει την επιχείρηση «καθαρή» στον επενδυτή. Και τώρα, με φόντο αυτή τη βαρβαρότητα, εξαγγέλλει «καινοτόμες επενδύσεις» με τον πακτωλό του Ταμείου Ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας ότι προϋπόθεση γι' αυτές είναι οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι, οι «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» και η απαξίωση κάθε δικαιώματος. Ετσι κατακτιέται η «ενεργειακή μετάβαση», για την οποία καμαρώνει ο υπουργός, αν και δικαίως η κυβέρνηση τα βρίσκει σκούρα από τον μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που καταφέρνουν να μένουν όρθιοι και να παλεύουν.

Κλειδοκράτορες...

Ολο και πιο πίσω στήνουν τα «καστράκια» τους στην άμμο τα κυβερνητικά και λοιπά ευρωατλαντικά επιτελεία, αφού το ΝΑΤΟικό κύμα τα χαλάει κάθε τόσο και ακυρώνει τις αστειότητες περί «απομονωμένης Τουρκίας» και «ισχυρών συμμάχων» που αποτελούν τάχα ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα. Τι λένε από προχτές; Οτι μπορεί μεν η Τουρκία να πήρε το πακέτο με τα F-16 και δεσμεύσεις για αναβάθμιση των σχέσεων με την ΕΕ, αλλά το «κλειδί» γι' αυτά το κρατάει η Ελλάδα, επειδή στα ψιλά γράμματα θα μπουν «όροι»! Τι ξέχασαν οι ...«κλειδοκράτορες»; Τίποτα περισσότερο από τη μεγάλη εικόνα: Τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, που είναι «φωτιά και λαύρα» για τους λαούς. Αυτά τα σχέδια επιτάσσουν και την «αγκίστρωση» της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με τα ανάλογα ανταλλάγματα, που με μαθηματική βεβαιότητα περιλαμβάνουν και τα Ελληνοτουρκικά, όπως δείχνει η χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και οι δηλώσεις Μπάιντεν περί «ηρεμίας στο Αιγαίο».

... νέων κινδύνων

Τι άλλο δεν λένε; Οτι ισχυρά επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα ακονίζουν ...μαχαιροπίρουνα για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, που η εκμετάλλευσή του περνάει μέσα από συμβιβασμούς με την Τουρκία, και εδώ με τα αντίστοιχα ανταλλάγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη ξαναζεσταίνονται «αμερικανικές πρωτοβουλίες» για τα ενεργειακά, με εμπλοκή του γνωστού και μη εξαιρετέου Πάιατ. Τα κλειδιά λοιπόν και τα αντικλείδια που χρησιμοποιούνται στο ιμπεριαλιστικό παζάρι ανοίγουν πόρτες μόνο μεγάλων κινδύνων για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης αναβαθμίζονται και ο αέρας που πνέει ούριος στα πανιά της από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ φέρνει πιο κοντά τις επώδυνες για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα διευθετήσεις, με τη συνεκμετάλλευση να προβάλλει στην επόμενη στροφή. Μοναδικός «αντίλογος» μπορεί να είναι μόνο η φωνή και η πάλη του λαού για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις συμμαχίες της αστικής τάξης, δυνάμωμα της φιλίας και της αλληλεγγύης με τον τουρκικό λαό, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με κριτήριο τις ανάγκες όλων των λαών της περιοχής.

Είδε φως

«Είδε φως και μπήκε» ο ΣΥΡΙΖΑ... Μόλις άκουσε τον υπουργό Μηταράκη να αναγγέλλει την ακύρωση του σχεδιασμού για την πανεπιστημιακή αστυνομία, προσπάθησε να την παρουσιάσει ως «υιοθέτηση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ» από την κυβέρνηση, «κοτσάροντας» από δίπλα για «ξεκάρφωμα» και τη «συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας». Δηλαδή, η κυβέρνηση άκουσε τον ΣΥΡΙΖΑ και καταργεί την πανεπιστημιακή αστυνομία! Τι κι αν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις της ΚΝΕ και άλλους αγωνιστές στα πανεπιστήμια, έδωσαν μάχες όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον αντιδραστικό θεσμό, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ «έπαιζε» με την κυβέρνηση την τρίλιζα των «όρων» και των «προϋποθέσεων» για την ένταση της καταστολής μέσα στα ΑΕΙ («να έχουν την ευθύνη οι πρυτάνεις», έλεγε). Ο ανύπαρκτος στα πανεπιστήμια ΣΥΡΙΖΑ ήταν φυσικά άφαντος και από αυτούς τους αγώνες. Αντίθετα, οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν επιβραβεύτηκαν στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, με την ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής» σε πρώτη και αυξημένη δύναμη (να μην θυμίσουμε πού βρήκε τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ και στα πανεπιστήμια...). Παρεμπιπτόντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ευθύνη της φύλαξης περνάει στους πρυτάνεις, αφήνοντας θολή τη σχέση τους με την αστυνομία από δω και πέρα. Οπότε, μην ξαφνιαστούμε αν στην επόμενη στροφή ενσωματώσει αυτούσια την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την «αστυνόμευση» των πανεπιστημίων. Ετσι κι αλλιώς, τα προγράμματά τους ένα τσιγάρο δρόμος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1793 Δολοφονείται η ηγετική μορφή της Γαλλικής αστικής Επανάστασης Ζαν Πολ Μαρά.

1822 Η στρατιά του Δράμαλη μπαίνει στο Αργος, ενώ γύρω της κλείνει οριστικά η λαβίδα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη.

1841 Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις υπογράφουν συνθήκη για την εδαφική ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Συνθήκη του Λονδίνου). Με την ίδια συνθήκη απαγορεύτηκε στα πολεμικά πλοία να περνούν τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια σε καιρό ειρήνης.

1863 Υπογράφεται στο Λονδίνο σύμβαση ανάμεσα στη Ρωσία, στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία για την παραχώρηση του ελληνικού θρόνου στον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο.

1908 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου γίνονται οι πρώτοι όπου επιτρέπεται η συμμετοχή γυναικών.

1916 Γεννιέται η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου.

1925 Ο δικτάτορας στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία.

1929 Στο Μεσολόγγι οι 15 φυλακισμένοι καπνεργάτες απ' το Αγρίνιο κηρύσσουν απεργία πείνας ζητώντας την αποφυλάκισή τους. Η απεργία τους κράτησε μέχρι τις 22 του μήνα, οπότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τους αποφυλακίσει.

1930 Η Ασφάλεια εισβάλλει για μια ακόμη φορά στα τυπογραφεία του «Ριζοσπάστη», συλλαμβάνοντας πάνω από 24 εργαζόμενους, μέλη και στελέχη του Κόμματος. Από την επομένη ο «Ριζοσπάστης» αναγκάστηκε να βγαίνει δισέλιδος.

1930 Ξεκινά στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης η πρώτη διοργάνωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή 13 χωρών.

1931 Δυνάμεις της αστυνομίας με επικεφαλής τον εισαγγελέα διενεργούν επιδρομή στα γραφεία των συνδικάτων της πρωτεύουσας και συλλαμβάνουν δεκάδες συνδικαλιστές που συνεδρίαζαν. Οι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες της Ενωτικής ΓΣΕΕ, κατέστρεψαν έπιπλα και αρχεία, ενώ 81 συνδικαλιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη με το βενιζελικό «Ιδιώνυμο».

1944 Γεννιέται ο Ούγγρος εφευρέτης και αρχιτέκτονας Ερνε Ρούμπικ, γνωστός και για τον «κύβο του Ρούμπικ».

1954 Πεθαίνει η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

1965 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου.

1969 Συνέρχεται στο Ελσίνκι της Φιλανδίας το Α' Συνέδριο των Ελληνικών Αντιδικτατορικών Επιτροπών Εξωτερικού.

2000 Πεθαίνει ο κινηματογραφιστής Στέλιος Τατασόπουλος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ