Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ ΚΑΙ ΚΝΕ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλουν τη δημιουργία ξενόγλωσσου προγράμματος προπτυχιακών σπουδών με δίδακτρα

Την πρόθεση της Πρυτανείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ - πρώην ΑΣΟΕΕ) να δημιουργήσει ξενόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών με δίδακτρα καταγγέλλουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο συζήτησε την πρόταση να φτιάξει «Ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διεθνή Διοίκηση και Τεχνολογία - International Business and Technology», με δίδακτρα ύψους 6.000 ευρώ κατ' έτος το άτομο, που θα διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας του ιδρύματος. Στη μελέτη για την ίδρυση του προγράμματος παρουσιάζονται μάλιστα τρία διαφορετικά σενάρια που χαρακτηρίζονται «δυσμενές» αν το πρόγραμμα έχει στο πρώτο έτος 20 φοιτητές, «πιθανό» αν έχει 40 φοιτητές και «ευνοϊκό» αν έχει 60 φοιτητές (το ανώτερο όριο που μπορεί να πάρει) και παρατίθεται για το κάθε σενάριο αναλυτικά η χρηματοδότηση που θα προέρχεται από τα δίδακτρα και το πώς αυτή θα κατανέμεται.

Στην καταγγελία τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΟΠΑ αναφέρουν:

«Η διοίκηση του ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) συζήτησε και αποφάσισε τη δημιουργία διατμηματικού ξενόγλωσσου προγράμματος προπτυχιακών σπουδών στη Διεθνή Διοίκηση και Τεχνολογία - International Business and Technology, με δίδακτρα, για αλλοδαπούς φοιτητές. Δεν μας προκαλεί εντύπωση που η διοίκηση του Πανεπιστημίου μας προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια. Αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που προχώρησαν στη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ιατρική ΑΠΘ, στην οποία δεσμεύτηκαν εργαστηριακές αίθουσες του τμήματος προς αξιοποίηση για το ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα, πετώντας έξω από τα εργαστήρια τους φοιτητές του Τμήματος. Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει έναν συγκεκριμένο δρόμο, της γενίκευσης των διδάκτρων στα προπτυχιακά, της παγίωσης των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Οπως αποκαλύπτεται από τις σχετικές αποφάσεις, η διοίκηση αποφασίζει να αναζητήσει οικονομικούς πόρους στη δημιουργία αυτού του προπτυχιακού προγράμματος, όπως και στη γενίκευση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, που κάνουν δύσκολη έως και αδύνατη την πρόσβαση σε έναν απόφοιτο των Τμημάτων της σχολής μας. Φτάνει στο σημείο να διαμορφώνει σενάρια πρόβλεψης κερδών, ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών.

Η απόφαση αυτή αποτελεί εφαρμογή της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, συνεχίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο έχει ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 από την κυβέρνηση της ΝΔ, πλευρά της οποίας είναι και η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, με σοβαρές συνέπειες για την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και υποχρηματοδότηση των σημερινών κρατικών πανεπιστημίων, ζήτημα στο οποίο μάλιστα συμφωνούν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ.

Το σημερινό Πανεπιστήμιο με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, λειτουργεί όλο και περισσότερο σαν επιχείρηση, με τραγικά αποτελέσματα. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές, με αποτέλεσμα ολόκληρα επιστημονικά αντικείμενα να υποβαθμίζονται ή και να κινδυνεύουν να πεταχτούν εκτός προγραμμάτων σπουδών. Αντίστοιχα το τσάκισμα της χρηματοδότησης και των υποδομών στη φοιτητική μέριμνα, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις εστίες, τα υψηλά νοίκια και το μεγάλο κόστος σπουδών, η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια σε πολλούς φοιτητές να μπορούν να σπουδάσουν απρόσκοπτα. Επίσης σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε τη μεγάλη αγωνία και του ΟΠΑ να εναρμονίσει τα προγράμματα σπουδών με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και της αγοράς. Δηλαδή στη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών που δεν θα μορφώνουν ολοκληρωμένα, αλλά θα τροφοδοτούν με επιφανειακές γνώσεις, με βάση τις άμεσες ανάγκες των επιχειρήσεων, θα ενισχύσουν τον ατελείωτο ανταγωνισμό για μια θέση εργασίας στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη σχετική απόφαση της διοίκησης υπάρχει ολόκληρο παράρτημα για τις επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, εμείς θα πρωτοστατήσουμε στην πάλη για να μπορούμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, να μην εφαρμοστούν στην πράξη αυτές οι αποφάσεις. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, κάθε εργαζόμενο και μέλος ΔΕΠ να παλέψουμε μέσα από τους συλλόγους μας:

  • Για αποκλειστικά δημόσιες σύγχρονες σπουδές, για Παιδεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
  • Για την κατάργηση των διδάκτρων στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών.
  • Για την κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Καλούμε στην πάλη για να ανοίξει ο δρόμος για ένα ριζικά διαφορετικό πανεπιστήμιο, που θα μορφώνει ολοκληρωμένα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στα επιστημονικά αντικείμενα, όλοι οι φοιτητές θα μπορούν να σπουδάζουν απρόσκοπτα, το πτυχίο θα αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ