Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιξιάτικες πρεμιέρες εντός και εκτός

«Το σπίτι με τα δώρα» στο «Σημείο»
«Το σπίτι με τα δώρα» στο «Σημείο»
Το έργο των Αντώνη Κούφαλη - Κώστα Κούφαλη «Το σπίτι με τα δώρα» ανεβάζει, αύριο, το Θέατρο «Σημείο», σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, σκηνικά - κοστούμια Νίκου Νατσούλη, φωτισμούς Γιώργου Κορδέλα - Δημήτρη Μαργαρίτη και μουσική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Τζένη Σκαρλάτου, Αυγούστα Λυκουρίνα, Δημήτρης Μαργαρίτης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Το έργο (βραβείο ΥΠΠΟ για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς) αφορά σε τρεις γυναίκες, που έχουν υποστεί έναν ψυχολογικό βιασμό που σημάδεψε τη ζωή τους. Ακροβατώντας πάνω στις μνήμες, στις ενοχές και τις ελπίδες τους, κάθε μία από τις τρεις γυναίκες ξετυλίγει την ιστορία της ζωής της, τα περιστατικά που τη χαράκωσαν. Το «Σπίτι με τα δώρα» είναι μια ιστορία τραυματισμένων γυναικών, με τη μορφή τριών μονολόγων. Κάθε μονόλογος παρουσιάζεται με μορφή διαλόγου μεταξύ της αρσενικής και θηλυκής πλευράς του προσώπου. Βίαιο, σκληρό, ακραίο το έργο και η παράσταση ανιχνεύουν τοπία ψυχής, που βρίσκονται πολύ κοντά στην τρέλα.

  • Πρεμιέρα, την Πέμπτη, στο θέατρο «Πειραιώς 131», με τη νέα παράσταση της ομάδας «Ρόδα», «Μάντης Αμφιάραος». Μια θεατρική αφήγηση, του μύθου του μάντη Αμφιάραου, που συνέθεσε ο Δημήτρης Περετζής, σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή. Ο Αμφιάραος είναι κεντρική φιγούρα των μύθων του Θηβαϊκού Κύκλου. Υπήρξε βασιλιάς του Αργους έως ότου παραιτήθηκε για να γίνει ιερέας του Απόλλωνα και να αφιερωθεί στη μαντική τέχνη.
  • Με την παρουσίαση επτά δραματοποιημένων διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου πεζογράφου. Τα διηγήματα παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση, με τίτλο «Σκοτεινά Παραμύθια». Πρόκειται για τα διηγήματα «Οι Μάγισσες», «Η Φαρμακολύτρα», «Ονειρο στο Κύμα», «Φλώρα ή Λαύρα», «Αμαρτίας Φάντασμα», «Η Στοιχειωμένη Καμάρα», «Το Ανθος του Γιαλού», που παρουσιάζονται σε θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία Ακυ Μητσούλη, διδασκαλία λόγου Σπύρου Μαβίδη, σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Τουλούπη, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη, χορογραφία Αντζελας Καλαντζή. Παίζουν: Κατερίνα Αντωνακάκη, Ελβίρα Ζαμπετάκη, Νίκος Κλησιάρης, Ελευθερία Νικολιάδη, Ηβή Νικολέττη, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Περικλής Τσαμαντάνης, Σπύρος Μαβίδης. Παράλληλα, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα δώσει πρωινές παραστάσεις στα σχολεία της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας.
  • Ενας πολυεθνικός «Φάουστ» παρουσιάζεται στο Θέατρο «Απόλλων» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Πρόκειται για σύνθεση κειμένων των Γκαίτε, Πούσκιν, Πεσσόα, Λουβέ και Στρατή Πασχάλη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, μετάφραση Σπύρου Ευαγγελάτου, Μάγιας Λυμπεροπούλου, Θέμη Μουμουλίδη, Παναγιώτας Πανταζή, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, φωτισμούς Φίλιππου Κουτσαφτή. Με άξονα το κείμενο του Γκαίτε, με ολόκληρο το έργο του Πούσκιν, μια σημαντική στιγμή του «Φάουστ» από τον Πεσσόα, τη σχέση του Μεφίστο με την Μαργαρίτα από το κείμενο του Λουβέ και το ομώνυμο ποίημα του Στρατή Πασχάλη, είναι το τελικό κείμενο της παράστασης. Ο Μηνάς Χατζησάββας παίζει τον Φάουστ και η Μάγια Λυμπεροπούλου τον Μεφίστο. Παίζουν, επίσης: Φένια Παπαδοδήμα, Δημήτρης Ντάσκας και Αργύρης Καβίδας. Η επεξεργασία μουσικής είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ