Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
«Τσιμέντο να γίνουν» 65 στρέμματα δάσους!
  • Πρώτη νίκη των κατοίκων η απόσυρση της καταστροφικής «Περιβαλλοντικής» Μελέτης
  • Σε αγώνα για την πραγματική ανάπτυξη της περιοχής καλούν η ΝΑΣ Ανατ. Αττικής και η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ραφήνας»

Ενα απτό παράδειγμα της καταστροφής του περιβάλλοντος που πρόκειται να επιφέρουν στην Αττική οι χωροθετήσεις των Ολυμπιακών έργων, έτσι όπως τις επιτάσσει η κυβερνητική πολιτική και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, αποτελεί και η χάραξη της «Μαραθώνιας Διαδρομής». Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που ενέκρινε το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο βωμό του έργου αυτού πρόκειται να θυσιαστούν 65,7 στρέμματα δάσους και χαρακτηρισμένων αναδασωτέων εκτάσεων της περιοχής της Πεντέλης! Και σ' αυτά δε συμπεριλαμβάνονται οι δασικές εκτάσεις που θα καταστραφούν, αν δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εκατέρωθεν της διαδρομής αυτής, όπως γίνεται και σε όλους τους περιφερειακούς δρόμους...

Η καταστροφική αυτή χάραξη έχει συναντήσει την αντίδραση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Ανατολικής Αττικής, πολλών περιβαλλοντικών συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής, που έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί την περασμένη Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ, φοβούμενο ότι θα καταψηφιστεί, αναγκάστηκε να ανακαλέσει την έγκριση της συγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδιά του, δηλαδή να πρόκειται για μια απλή κίνηση τακτικής.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Νίκος Στεφανίδης, επικεφαλής της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής, «πρόκειται για μια πρώτη νίκη των κατοίκων και των φορέων που προσέφυγαν στο ΣτΕ. Η νίκη αυτή θα ήταν πιο μεγάλη αν υπήρχε και η συμπαράσταση των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής. Με την ευκαιρία όμως αυτή δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την αντίφαση της κυβέρνησης, η οποία όταν πρόκειται για τα Ολυμπιακά έργα, από τα οποία θα ωφεληθούν μεγάλα συμφέροντα, δε διστάζει να σπεύσει να αποχαρακτηρίσει δασικές εκτάσεις, ενώ αντίθετα όταν πρόκειται για ήδη διαμορφωμένους οικισμούς μεροκαματιάρηδων, όπως αυτοί της Ανθούσας και της Διασταύρωσης της Ραφήνας, αρνείται επίμονα να το κάνει».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι «μνημείο» αποτελεί η εισήγηση του Δασαρχείου Πεντέλης για τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων της «Μαραθώνιας Διαδρομής», που προβλέπει ότι η διαπλάτυνση του δρόμου θα καταλάβει (σ.σ. τσιμεντώσει) 59,8 στρέμματα δασικής έκτασης και 5,9 στρέμματα δασικής αναδασωτέας έκτασης. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, προτείνει τα δέντρα που θα υλοτομηθούν να διατεθούν στους κατοίκους των γύρω δήμων για... καυσόξυλα!

Κρύβουν την αλήθεια

Με κοινή ανακοίνωσή τους η ΝΑΣ Ανατ. Αττικής και η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ραφήνας» καταγγέλλουν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας, ο οποίος απαγόρευσε στον επικεφαλής της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής να εκφράσει τις απόψεις του συνδυασμού σχετικά με τη μαραθώνια διαδρομή.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ Ραφήνας, στις 19 του Μάρτη. «Ο πρόεδρος του ΔΣ Ραφήνας προχώρησε σε αυτή την αντιδημοκρατική συμπεριφορά γιατί έχει πολλούς λόγους να φοβάται να ακουστούν αλήθειες-πραγματικά γεγονότα, που άμεσα θίγουν το συνοικισμό της Διασταύρωσης, απ' όπου κυρίως εκλέγεται», τονίζεται στην ανακοίνωση. Τον ίδιο φόβο, επισημαίνεται, έδειξε και ο δήμαρχος του Μαραθώνα, όταν σε συγκέντρωση των κατοίκων, που έγινε στις 24 του Μάρτη - με θέμα την επίταξη και απαλλοτρίωση κτημάτων για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Μαραθώνος - διέκοψε την τοποθέτηση του επικεφαλής της ΝΑΣ.

«Οι παραπάνω λειτουργούν ανοιχτά σαν εντολοδόχοι της κυβέρνησης και όχι μόνο. Νομίζουν ότι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους να κοροϊδεύουν τους θιγόμενους. Ηδη οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά που τους έλεγαν οι εκπρόσωποι της ΤΑ, καθώς και ο τοπικός Τύπος και κάποιοι δήθεν ειδικοί, βαφτίζοντας την καταστροφή του περιβάλλοντος "προστασία και ανάπτυξη", δεν έχουν βάση. Οι πρώτες οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής ήδη αρχίζουν και φαίνονται», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΝΑΣ Ανατ. Αττικής και η ΔΑΣ Ραφήνας καλούν το λαό της περιοχής να αγωνιστεί μέσα απ' τους μαζικούς φορείς κατά των επιπτώσεων απ' την κατασκευή των μεγάλων έργων, να αγωνιστούν για την κατασκευή και προέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου και για ενιαίο δημόσιο φορέα συγκοινωνιών για το Λεκανοπέδιο της Αττικής. «Να γίνουμε εθελοντές στον αγώνα για την ανάπτυξη της περιοχής που θα έχει στο κέντρο του την ποιότητα ζωής των κατοίκων και όχι τα κέρδη του "2004" και των πολυεθνικών», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΑΣ και της ΔΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ