Με θλίψη την αποχαιρετούν το ΚΚΕ και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»
RIZOSPASTIS |
Από τη συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τον περασμένο Δεκέμβρη |
Το βιβλίο της με τίτλο «Βαρούμ? Γιατί; Μια Ελληνίδα στο Αουσβιτς», κυκλοφόρησε μόλις πριν από μερικές μέρες από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Γράφτηκε - όπως επισήμανε η ίδια - «για να ξαναθυμηθούν όσοι τα έχουν κάποτε διαβάσει, μα πιότερο για να τα γνωρίσουν οι νεότεροι που (...) δεν ξέρουν μέχρι ποιο σημείο έφτασε κάποτε η μεθόδευση εξαφανισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», αλλά και «με την ελπίδα (...) πως θα συμβάλει ίσως στον αγώνα για την πλήρη εξαφάνιση του φασισμού, που δυστυχώς πλανιέται ακόμα απειλητικά σε διάφορα σημεία του πλανήτη Γη».
Περιγράφει όλη την πορεία της από τη στιγμή που συνελήφθη μέχρι που απελευθερώθηκε. Με λόγια απλά και συγκλονιστικά περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου της τα βασανιστήρια και οι εξευτελισμοί που έζησε και η ίδια, αλλά και οι συγκρατούμενές της, το πώς πολεμούσαν οι γυναίκες αυτές να σταθούν όρθιες μέσα στη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης - και ειδικά του Αουσβιτς - όπου άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί μέσα στους φούρνους των στρατοπέδων, εκτελούνταν ή τρελαίνονταν και αυτοκτονούσαν.
Η υπόμνησή της στο τέλος του βιβλίου, «Οσο για τους επίσημους νεκρούς (των στρατοπέδων συγκέντρωσης), τους κουβαλάει η ανθρωπότητα στην πλάτη της σαν τη μεγαλύτερη ντροπή της, ντροπή που δυστυχώς για αρκετούς σήμερα (...) γίνεται σημαία μαύρη με τον αγκυλωτό σταυρό του φασισμού στο κέντρο. Προλάβετε, λαοί...», αποτελεί μια προτροπή στον λαό και στη νέα γενιά να μείνουν τέτοια γεγονότα στη συλλογική μνήμη για να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στα νέα φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα που αναπαράγει το σύστημα.
Η Βάσω Σταματίου γεννήθηκε στην Αριδαία του νομού Πέλλας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Στις 28 Μάρτη 1944, όντας δεκαεννιά χρόνων και φοιτήτρια Νομικής, συνελήφθη από τους Γερμανούς και την 1η Απρίλη 1944 μεταφέρθηκε από τις φυλακές "Παύλου Μελά" στις φυλακές Μπάνιτσα έξω από το Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας.
Στις 28 Ιούνη 1944 μεταφέρθηκε στο Αουσβιτς στην Πολωνία και στις 30 Σεπτέμβρη 1944 στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Από κει, στις 27 Οκτώβρη 1944, στο Μπούχενβαλντ και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 14 Σεπτέμβρη 1945.
Είναι από τις ελάχιστες Ελληνίδες που χωρίς να είναι Εβραίες έφτασαν έως το στρατόπεδο του Αουσβιτς και κατάφεραν να επιβιώσουν.
Μετά από την Απελευθέρωση, έφυγε στο Μιλάνο της Ιταλίας και σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και κοστούμι μόδας. Γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του βεστιαρίου της Λυρικής Σκηνής. Επίσης, πήρε δίπλωμα σκηνογραφίας από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Η Βάσω Σταματίου τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στη "Στέγη Γερόντων - Ιδρυμα Πετρή" στη Στυλίδα. Εκεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε την ευκαιρία να την γνωρίσει, σε μία από τις περιοδείες του στον νομό Φθιώτιδας τον Δεκέμβρη του 2022, χαρακτηρίζοντας συγκλονιστική αυτή τη συνάντηση, κάνοντας λόγο για "μεγάλη τιμή και χαρά, καθώς είναι μια γυναίκα πραγματική αγωνίστρια της ζωής, του κόσμου, που αγωνίστηκε για υψηλά ιδανικά και βασανίστηκε".
Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 12.30 το μεσημέρι, στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Στυλίδα. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».