Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

ASSOCIATED PRESS

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτή ήταν η όγδοη διαδοχική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022.

Μια μέρα πριν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε αποφασίσει να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Οπως δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και να κάνει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Προειδοποίησε δε με νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλη, λέγοντας: «Εχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε, αν δεν υπάρξει κάποια ουσιώδης αλλαγή, με αύξηση των επιτοκίων μας τον Ιούλιο».

Σήμερα η συνάντηση Μακρόν - Μασκ

Το ίδιο διάστημα, οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ επιχειρούν να επιτύχουν ευνοϊκές συμφωνίες για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ολοκλήρωσε την περιοδεία της στη Λατινική Αμερική με επίσκεψη στο Μεξικό, επιδιώκοντας την πρόσβαση ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις αγορές και στις πρώτες ύλες με προνομιακούς όρους. Επιδιώκει επίσης την ενεργοποίηση εκ νέου της διαπραγμάτευσης για την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Mercosur (η «Κοινή Αγορά» των χωρών της Νότιας Αμερικής).

Στο μεταξύ, νέα συνάντηση με τον δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ, ιδιοκτήτη εταιρειών όπως η «Tesla», η «SpaceX» και το «Twitter», θα έχει σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν.

Μεταξύ άλλων, στόχος του Μακρόν είναι να πείσει τον Μασκ να προχωρήσει στην ανέγερση ενός νέου τεράστιου εργοστασίου της βιομηχανίας ηλεκτροκίνησης «Tesla» σε γαλλικό έδαφος, ενώ ο ίδιος φλερτάρει παράλληλα και με την κινεζική βιομηχανία ηλεκτροκίνησης BYD για την κατασκευή και άλλων εργοστασίων στην Κίνα.

«Θα μιλήσουμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κανονιστικό πλαίσιο... Και μετά θα του μιλήσω για αυτοκίνητα και μπαταρίες», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι εναπόκειται στην «Tesla» να επιλέξει τη Γαλλία για το νέο της εργοστάσιο στην Ευρώπη, το δεύτερο μετά από εκείνο στα περίχωρα του Βερολίνου.

Πρόσκληση ρωσικών επιχειρήσεων από τον Αλγερινό Πρόεδρο

«Οι ρωσικές εταιρείες, είτε κρατικές είτε ιδιωτικές, μπορούν να βασίζονται στη στήριξη της Αλγερίας», δήλωσε χτες ο Αλγερινός Πρόεδρος, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, κατά τη δεύτερη μέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψης στη Ρωσία.

Συμμετέχοντας στο ρωσο-αλγερινό επιχειρηματικό φόρουμ - όπου πήραν μέρος 70 Αλγερινοί επιχειρηματίες και 200 Ρώσοι - τόνισε ότι αυτό συνιστά «μια αξιόλογη ευκαιρία διερεύνησης των οικονομικών διαθέσιμων δυνατοτήτων για επενδύσεις» στις δύο χώρες, επισημαίνοντας πως η Αλγερία έχει ξεκινήσει από πέρσι ένα πολυδιάστατο οικονομικό πρόγραμμα «αναζωογόνησης» της εγχώριας οικονομίας με νέους νόμους διευκόλυνσης των επενδύσεων, απλοποίηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση επενδυτικών σχεδίων, κ.ά.

Ο Τεμπούν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε επενδύσεις που αφορούν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και άλλων τροφίμων, τη βιοτεχνολογία και τις υπηρεσίες Υγείας. Πρόσθεσε επίσης πως είναι σε εξέλιξη 14 διεθνείς διακρατικές συμφωνίες και περίπου 30 πρωτόκολλα, μνημόνια και προγράμματα συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Αλγερίας. Τόνισε επίσης ότι η χώρα του στοχεύει το 2023 στην αύξηση των εξαγωγών προϊόντων που δεν σχετίζονται με το πετρέλαιο, συνολικής αξίας 13 δισ. δολαρίων (από 7 δισ. το 2022).

Ο Αλγερινός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, ενώ την τελευταία μέρα της επίσκεψής του θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για να παρακολουθήσει μέρος των εργασιών του ρωσικού Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

Η Αλγερία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Αφρική με διμερές εμπόριο που ξεπέρασε το 2021 τα 3 δισ. δολάρια. Επίσης, η Αλγερία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών όπλων και αμυντικών συστημάτων.

Αίτηση της Αιγύπτου για ένταξη στους BRICS

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η Αίγυπτος υπέβαλε την Τετάρτη και επίσημα αίτημα να γίνει μέλος των BRICS, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Ρώσος πρέσβης στο Κάιρο, Γκ. Μπορισένκο.

«Η Αίγυπτος υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην ομάδα των BRICS γιατί ένας από τους στόχους που επιδιώκει αυτή η ομάδα είναι η μετάβαση του εμπορίου με τη χρήση εναλλακτικών (του δολαρίου) νομισμάτων όπως είναι τα εθνικά νομίσματα ή ένα νέο κοινό νόμισμα», είπε ο Μπορισένκο σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ΤASS.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ