Σάββατο 17 Ιούνη 2023 - Κυριακή 18 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου ψευδο-δορυφόρου της Γης 2023 FW13
Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου ψευδο-δορυφόρου της Γης 2023 FW13
Ανακαλύφθηκε νέος ψευδο-δορυφόρος της Γης

Η Γη έχει έναν δορυφόρο, τη Σελήνη, με μεγάλη φαινόμενη διάμετρο στον ουρανό και κίνηση καλά μελετημένη από την αρχαιότητα. Εχει, όμως και κάποιους ψευδο-δορυφόρους, ουράνια σώματα - συνήθως αστεροειδείς - που περιφέρονται γύρω από τον Ηλιο στον ίδιο χρόνο που περιφέρεται και ο πλανήτης μας και επηρεάζονται από τη βαρύτητα της Γης αρκετά, ώστε να μεταβάλλουν συνεχώς την τροχιά τους, με αποτέλεσμα άλλοτε να βρίσκονται μπροστά από τον πλανήτη και άλλοτε πίσω του. Τελικά, φαίνονται σαν να περιφέρονται και γύρω από τη Γη και γι΄ αυτό ονομάζονται ψευδο-δορυφόροι.

Ενα ακόμη τέτοιο ουράνιο σώμα, το 2023 FW13, εντόπισαν αστρονόμοι πρόσφατα, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Pan-STARRS, που βρίσκεται στη Χαβάη. Ο νέος ψευδο-δορυφόρος έχει διάμετρο λίγων δεκάδων μέτρων και δεν πλησιάζει ποτέ τη Γη λιγότερο από 15 εκατομμύρια χιλιόμετρα (συγκριτικά η Σελήνη περιφέρεται σε απόσταση 360.000 χιλιομέτρων και έχει διάμετρο 3.474 χιλιομέτρων). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, ο 2023 FW13 συνοδεύει τη Γη από το 100 π.Χ. και πρόκειται να συνεχίσει να το κάνει έως το 3.700.

Πριν από μερικά χρόνια είχε εντοπιστεί και ένας άλλος ψευδο-δορυφόρος της Γης, ο 2016 HO3, στον οποίο δόθηκε το όνομα Καμοαλέουα. Ούτε αυτός απειλεί τη Γη, ενώ πιθανολογείται ότι πρόκειται για κομμάτι της Σελήνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ