Κάλπικο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις
Σε νέα επιχείρηση εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού των μικρών και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων με σαφή προεκλογικό χαρακτήρα, επιδίδεται εκ νέου η κυβέρνηση, που εμφανίζεται τώρα να ενδιαφέρεται τάχα γι' αυτούς. Ακόμα και σ' αυτά τα πλαίσια, όμως, όπως φάνηκε μετά το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε παρά να προβεί στη δημοσιοποίηση ενός καταλόγου με αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί στο παρελθόν. Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά της σχέδια , είναι περισσότερο από βέβαιο ότι και τα αυτά τα μέτρα, στην καλύτερη περίπτωση, θα ωφελήσουν ελάχιστες επιχειρήσεις από αυτές που θεωρούνται βιώσιμες στα πλαίσια του «οράματος» της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «σημαντικό ρόλο που παίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική οικονομία», προσθέτοντας ότι «αποτελούν τη φροντίδα μας». Στα ίδια πλαίσια και ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος ανέσυρε μετά από χρόνια τη σκουριασμένη ατάκα περί «κορμού της οικονομίας», ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ξεκαθάρισε ότι στο «όραμα» της κυβέρνησης αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν προοπτική είναι οι επιχειρήσεις, που «θα έχουν εξασφαλίσει ένα ελάχιστο μέγεθος», που να τους διασφαλίζει μια «προοπτική ανταγωνιστικότητας».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι δύο υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης επανέλαβαν μια σειρά από μέτρα, που έχουν ήδη ληφθεί δήθεν για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (κατάργηση των «αντικειμενικών κριτηρίων», που, τελικά, συνοδεύτηκε από τη λήψη μιας σειράς άλλων φορομπηχτικών μέτρων, τη σταδιακή μείωση του συντελεστή 35% για τις ΟΕ και ΕΕ, που δεν ισχύει και για τους συνεταιρισμούς, τις δήθεν «ευεργετικές» ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου, που, στην πραγματικότητα, θέτει απαγορευτικά κατώτατα όρια επένδυσης για να ενταχθεί μια μικρή βιοτεχνία κλπ.).
Οσο για τα «νέα» μέτρα, που με πομπώδες ύφος εξήγγειλαν χτες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, ουσιαστικά, δεν αποτελούν καμιά ανακούφιση για τις εκατοντάδες χιλιάδες των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Ετσι, η κυβέρνηση, αφού παραδέχτηκε ότι η περσινή υποτιθέμενη συμφωνία της με τις τράπεζες για τα πανωτόκια δεν είχε αποτέλεσμα, ξανανοίγει στο ίδιο μοτίβο νέο «διάλογο» με τους τραπεζίτες με στόχο, όπως είπαν χτες, να καταλήξουν σε μια νέα αντίστοιχη συμφωνία μέσα στο Δεκέμβρη. Κατά τα άλλα, στα «νέα» μέτρα περιλαμβάνονται τα όσα εξαγγέλθηκαν την προηγούμενη βδομάδα για τις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις, που στην πράξη φόρτωσε στους ίδιους τους ΕΒΕ την ευθύνη για την αποκατάσταση των επιχειρήσεών τους, προτείνοντάς τους να πάρουν ένα ακόμα δάνειο.
Μεταξύ των μέτρων, ανακοινώθηκε η σύσταση ενός «Εγγυητικού Κεφαλαίου ΜΜΕ», που θα έχει τη μορφή ΑΕ, θα είναι θυγατρική της ΕΤΒΑ και «θα» ξεκινήσει με αρχικό κεφάλαιο 30 δισ. δρχ. από το Γ' ΚΠΣ. Από το κεφάλαιο αυτό θα παρέχεται η εγγύηση σε μέσο ποσοστό 50% των δανείων των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, ενώ στο κεφάλαιο θα κληθούν να συμμετάσχουν και επιμελητήρια, συνδικαλιστικοί φορείς επιχειρήσεων κλπ. Δηλαδή, για άλλη μια φορά, κατά τα πρότυπα των εταιριών αμοιβαίων εγγυήσεων, των συνεταιριστικών τραπεζών - που ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε ότι απέτυχαν - θα κληθούν οι ίδιοι οι ΕΒΕ να... βάλουν κεφάλαια για να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότησή τους. Με βάση αυτό το εγγυητικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση προτίθεται να υπογράφει συμβάσεις προγραμματικές με τις τράπεζες για χρηματοδότηση συγκεκριμένων κλάδων ή περιοχών, ανάλογα με τα κριτήρια και τις προτεραιότητες που θέτει η πολιτική της, πράγμα το οποίο καθιστά εξ αρχής υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του Εγγυητικού Κεφαλαίου, για το κατά πόσο ο στόχος είναι να εξυπηρετήσει τις πραγματικές μικρές επιχειρήσεις αντί για εκείνου του μεγέθους τις επιχειρήσεις που η κυβέρνηση θεωρεί «βιώσιμες».