Η κυβέρνηση, επιδιώκοντας την «πάση θυσία» ένταξη στην ΟΝΕ, αποφάσισε να μειώσει από την 1/12/99 κατα 7,5% το τιμολόγιο οικιακού ρεύματος της ΔΕΗ και κατά 50% τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, διατηρώντας, έτσι, σε κλοιό προστασίας τα υπερκέρδη του κεφαλαίου που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό
Για τρίτη φορά, από το Σεπτέμβρη του '98, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σε πυροσβεστικά μέτρα, με κρατικές παρεμβάσεις, ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τροφοδοτείται από δύο κυρίως παράγοντες: Από τη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου - χτες η τιμή της βενζίνης SUPER «φίλησε» τις 260 δραχμές το λίτρο - αλλά κυρίως από τα υψηλά υπερκέρδη των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων και των τραπεζών. Η κυβέρνηση, ενώ υπερτονίζει τον πρώτο παράγοντα, αποσιωπά το δεύτερο και φυσικά προσπαθεί να αξιοποιήσει τα μέτρα αυτά - που αποφασίστηκαν με μοναδικό κριτήριο την «πάση θυσία» ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ - για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν το 2000.
Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Παπαντωνίου και Ε. Βενιζέλος, αντίστοιχα, ανακοίνωσαν την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει από 1/12/1999:
Οπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί, η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα ανέλθει σε 18,8δισ. δραχμές, ενώ η αντίστοιχη επιβάρυνση της ΔΕΗ θα κινηθεί μεταξύ 8 - 10 δισ. δραχμές το έτος. Τα μέτρα αυτά θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα ( έχουν, δηλαδή, ημερομηνία λήξης) και θα διαρκέσουν όσο θα διαρκέσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τα καύσιμα, ενώ ο τιμάριθμος αναμένεται να μειωθεί κατά 0,15 εκατοστά της μονάδας.
Σε μια επίδειξη υψηλής υποκριτικής τέχνης, και οι δύο υπουργοί ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα ,όχι για τη μείωση του πληθωρισμό (με στόχο την επίτευξη του σχετικού κριτηρίου), αλλά ... «για να προστατέψει τα λαϊκά εισοδήματα από τις ανεπιθύμητες εξωγενείς αυξήσεις των τιμών των καυσίμων»! Ο πραγματικός λόγος, που ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει τα συγκεκριμένα μέτρα, είναι η απόφασή της να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την εκπλήρωση του «εθνικού», όπως τον αποκαλεί, «στόχου», που είναι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Και αυτό διαφάνηκε και από τις χτεσινές εκκλήσεις του Γ. Παπαντωνίου προς πάντες ( ιδιοκτήτες ακινήτων, μικρούς, μεσαίους, μεγάλους επιχειρηματίες ) να συναισθανθούν τις ευθύνες για την επίτευξη του ....εθνικού στόχου ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, με συγκράτηση ή ακόμα και μειώσεις τιμών.
Ιδιαίτερα στάθηκαν στις αποφάσεις δημάρχων να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις δημοτικών τελών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο Ε.Βενιζέλος φρόντισε να υποδείξει στους αιρετούς άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι οι ΟΤΑ δεν μπορούν να κινούνται έξω από τα οικονομικά πλαίσια που έχει χαράξει η κυβέρνηση! Ανέφεραν επίσης ότι ειδικά με τους μεγάλους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα υπάρξει πολιτική συνεννόηση κυβέρνησης - δημαρχων για το θέμα των δημοτικών τελών. Το ενδιαφέρον, βέβαια, των δύο υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι υποκριτικό, δεδομένου ότι είναι οι ίδιοι που έκοψαν τις επιχορηγήσεις στους δήμους και παρότρυναν φίλα προσκείμενους δημοτικούς άρχοντες, στην επιβολή δημοτικών φορολογιών και τώρα, λόγω της συγκυρίας, ζητούν από τους τελευταίους... αυτοσυγκράτηση.
Επίσης, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στα πλαίσια - προφανώς - των κυβερνητικών προσπαθειών να ενισχύσει το Χρηματιστήριο, έκανε λόγο για « περαιτέρω προσαρμογή των επιτοκίων» στα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει στο ερώτημα που του τέθηκε από το «Ρ», αν τα υπερκέρδη των μεγάλων εμπορικών - βιομηχανικών επιχειρήσεων και τραπεζών τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Αντίθετα, τους τελευταίους - για δικούς της λόγους - «καρφώνει» η Τράπεζα της Ελλάδας και με την ενδιάμεση έκθεσή της, που δόθηκε αυτή τη βδομάδα στη δημοσιότητα και στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: