Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Θάνατος 2χρονου Παλαιστινίου από ισραηλινά πυρά

Νεκροί 3 Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα με την Αίγυπτο

«Βαθιά συλλυπητήρια» εξέφρασε χθες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου με αφορμή τη φονική επίθεση που εξαπέλυσε το περασμένο Σάββατο ένας 22χρονος Αιγύπτιος αστυνομικός, που πέρασε τα σύνορα με το Ισραήλ και πυροβόλησε εναντίον περιπόλου, σκοτώνοντας 3 Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σε σύντομη ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη σημασία «πλήρους συντονισμού για την αποκάλυψη όλων των συνθηκών που οδήγησαν στο συμβάν».

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός αγοριού 2 ετών από το Ναμπίχ Σάλεχ της κατεχόμενης Παλαιστίνης, από ισραηλινά πυρά την περασμένη Πέμπτη, εξαιτίας των οποίων είχε τραυματιστεί και ο πατέρας του, Χάιθαμ Ταμίμι, που τον κρατούσε αγκαλιά.

Σε αυτό το ματωμένο φόντο, το Μαρόκο εντείνει τη συνεργασία με το Ισραήλ, με το οποίο έχει υπογράψει τον Δεκέμβρη του 2022 «Συμφωνία του Αβραάμ», με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, για ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων.

Οπως επιβεβαιώθηκε από Μαροκινούς αξιωματούχους, 12 Ισραηλινοί στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν «ενεργά», για πρώτη φορά, σε γυμνάσια στο μαροκινό έδαφος, στο πλαίσιο της διεθνούς άσκησης «Αφρικανικό Λιοντάρι 2023», τη μεγαλύτερη στην αφρικανική ήπειρο.

Είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός συμμετέχει ενεργά σε αυτήν τη διεθνή άσκηση στο μαροκινό έδαφος και δη αξιωματικοί από το Τάγμα «Γκολάνι», μονάδα επίλεκτων του Πεζικού η οποία εμπλέκεται συχνά σε επιχειρήσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Για τη 19η άσκηση «Αφρικανικό Λιοντάρι», που συνδιοργανώνουν το Μαρόκο και οι ΗΠΑ, θα κινητοποιηθούν μέχρι τη 16η Ιουνίου σχεδόν 8.000 στρατιωτικοί από 18 χώρες.

«Κατά τις δύο πρώτες βδομάδες οι στρατιωτικοί μας θα επικεντρωθούν στην εκπαίδευση σε διάφορες καταστάσεις μάχης, που συνδυάζουν αντάρτικο πόλης και πόλεμο κάτω από την επιφάνεια της γης, και θα ολοκληρώσουν με κοινά γυμνάσια με όλους τους στρατούς που συμμετέχουν», διευκρινίζει το δελτίο Τύπου του μαροκινού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ