Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Ναυτική συμμαχία» με περιφερειακές δυνάμεις

Τη συγκρότηση «ναυτικής συμμαχίας» με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας ανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής των ιρανικών ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις που προκαλεί η συμφωνία στο Πεκίνο για την εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν - Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ιρανί ανέφερε ότι αυτή η υπό συγκρότηση «Ναυτική Συμμαχία» θα απαρτίζεται από το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Κατάρ, το Μπαχρέιν (όπου βρίσκεται η έδρα του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), το Ιράκ, την Ινδία και το Πακιστάν. Πρόσθεσε δε ότι οι χώρες της περιοχής «συνειδητοποίησαν πως η ασφάλεια μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω συνέργειας και συνεργασίας περιφερειακών χωρών», τονίζοντας: «Σχεδόν όλες οι χώρες του βόρειου Ινδικού Ωκεανού έχουν κατανοήσει ότι θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και μαζί να επιτύχουν ασφάλεια με σημαντική συνέργεια».

Ενα 48ωρο πριν τις παραπάνω δηλώσεις, τα ΗΑΕ είχαν ανακοινώσει ότι αποχωρούν από τον «ναυτικό συνασπισμό» των ΗΠΑ στον ευρύτερο Περσικό Κόλπο, τις λεγόμενες «Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις» 38 χωρών, που ανακοίνωσαν πριν ένα δίμηνο οι ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, χτες ξανάνοιξε μετά από επτά χρόνια η ιρανική πρεσβεία στο Ριάντ, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται από τον Μάρτη σε τροχιά εξομάλυνσης σχέσεων.

Επίσης χτες, οι ιρανικές αρχές παρουσίασαν τον πρώτο εγχώρια κατασκευασμένο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο πύραυλος «Φατάχ» έχει βεληνεκές 1.400 χλμ. Παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ανώτατοι αξιωματικοί των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ