Κυριακή 7 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σαράντα χιλιάδες πτωχεύσεις το 2002 στη Γερμανία!

Κύμα χρεοκοπιών πλήττει τη γερμανική οικονομία. Την περασμένη Τρίτη η εταιρία προμηθειών γραφείου «Herlitz» ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία μαζί τους για την αποπληρωμή των χρεών. Αυτή τη βδομάδα είχαμε ακόμη την κατάρρευση της εταιρίας κατασκευής μικρών αεροσκαφών «Dornier», η οποία απασχολεί 4.000 άτομα στη Γερμανία και 800 στις ΗΠΑ. Την περασμένη βδομάδα, η χώρα συγκλονίστηκε από την είδηση για τη χρεοκοπία μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της Ευρώπης, της «Holzman». Ενώ, πριν ένα μήνα τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης ο μεγάλος εκδοτικός όμιλος «Kirch».

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με την εταιρία παροχής επιχειρηματικών πληροφοριών «Creditreform», οι πτωχεύσεις στη Γερμανία θα αυξηθούν φέτος περίπου κατά 25% (σε σχέση με το 2001) φθάνοντας τις 40.000 περιπτώσεις.

Οι οικονομολόγοι έχουν διχαστεί αφού, άλλοι μεν υποστηρίζουν ότι αυτό είναι το τέλος της οικονομικής ύφεσης, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι είναι νωρίς ακόμη για μια εκτίμηση περί του τέλους της ύφεσης. Ομως, όλοι συμφωνούν ότι η ανάκαμψη θα χρειαστεί χρόνο και ότι στο μεταξύ οι οδυνηρές συνέπειες θα πολλαπλασιάζονται.

Τη μερίδα του λέοντος στις πτωχεύσεις έχει ο κατασκευαστικός τομέας αφού υπολογίζεται ότι μέσα στο 2001 κατατέθηκαν 9.000 αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ