Τετάρτη 31 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΟΒΟ
Πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσει το ΝΑΤΟ

Εφτακόσιοι επιπλέον στρατιώτες στέλνονται στη ΝΑΤΟική KFOR - Σε «ύψιστη ετοιμότητα» άλλο ένα τάγμα

Αμερικανοί στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR φρουρούν δημοτικό κτίριο στο Λεποσάβιτς

Copyright 2023 The Associated

Αμερικανοί στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR φρουρούν δημοτικό κτίριο στο Λεποσάβιτς
Την ανάπτυξη εκατοντάδων επιπλέον ΝΑΤΟικών στρατιωτών στο Κόσοβο, με την προοπτική να σταλθούν μάλιστα πολύ περισσότεροι που τίθενται σε «ύψιστη ετοιμότητα», ανακοίνωσε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς οξύνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση Σερβίας - Κοσόβου, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η βίαιη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων της Πρίστινας στο βόρειο Κόσοβο, για την επιβολή των αλβανόφωνων δημάρχων που «κέρδισαν» στις τοπικές κάλπες που στήθηκαν τον Απρίλη.

Υπενθυμίζεται ότι στο βόρειο Κόσοβο πλειοψηφεί συντριπτικά ο σερβικός πληθυσμός, ο οποίος μποϊκοτάρισε σχεδόν καθολικά αυτές τις εκλογές που οργάνωσε η Πρίστινα (η συμμετοχή έφτασε περίπου στο... 3,5%). Είχαν προηγηθεί προ μηνών οι μαζικές παραιτήσεις των τοπικών αιρετών σερβικής καταγωγής, με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης αλλά και των παζαριών Σερβίας - Κοσόβου για τους όρους μιας πιθανής «εξομάλυνσης» σχέσεων, με βάση τα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ.

Ο νέος κύκλος έντασης ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, όταν η Πρίστινα έστειλε αστυνομικές δυνάμεις για να καταστείλει τις διαδηλώσεις Σέρβων έξω από τις έδρες 4 δήμων του βόρειου Κοσόβου, που επιχειρούσαν να εμποδίσουν την είσοδο των «εκλεγμένων» αλβανόφωνων δημάρχων. Ακολούθησε η απόφαση της Σερβίας να θέσει σε «ύψιστη ετοιμότητα» τις Ενοπλες Δυνάμεις της, ενώ αργά προχτές το απόγευμα, στις συγκρούσεις έξω από τα δημαρχεία του βόρειου Κοσόβου αναφέρθηκαν τραυματισμοί άνω των 50 Σέρβων και άνω των 30 στρατιωτών της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR που αναπτύχθηκε έξω από τα δημαρχεία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε χτες από το Οσλο ότι «αποφασίσαμε να αναπτύξουμε άλλους 700 στρατιώτες από τις Επιχειρησιακές Εφεδρικές Δυνάμεις (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια και να θέσουμε άλλο ένα τάγμα των εφεδρικών δυνάμεων σε ύψιστη ετοιμότητα, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί επίσης, εάν χρειαστεί».

Ευρωατλαντικές «ανησυχίες» με φόντο το «κρίσιμο διεθνές πλαίσιο»

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε ότι αναμένει από τις κοσοβάρικες αρχές «να αναστείλουν την αστυνομική επιχείρηση με επίκεντρο τα δημοτικά κτίρια» και «να αποσυρθούν οι βίαιοι διαδηλωτές». Πρόσθεσε ότι «οι βίαιες ενέργειες κατά πολιτών, κατά των μέσων ενημέρωσης, κατά των αρχών επιβολής του νόμου και των στρατευμάτων της KFOR είναι απολύτως απαράδεκτες και μας φέρνουν σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση» και δήλωσε πως «υποστηρίζουμε σταθερά την KFOR του ΝΑΤΟ στην εκπλήρωση της εντολής της προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κόσοβο». Κατέληξε δε ότι συνεχίζει επαφές με τις δύο πλευρές για «να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, άμεσα και άνευ όρων», επειδή «κάθε περαιτέρω μονομερής δράση πρέπει να αποφευχθεί» και ότι εργάζεται για τη διοργάνωση μιας διμερούς συνάντησης υψηλού επιπέδου.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, κάλεσε Βελιγράδι και Πρίστινα «να επιδείξουν ηρεμία και να εγκαταλείψουν τη βία».

Η δε εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ, Αν - Κλερ Λεζάντρ, δήλωσε ότι «είναι περισσότερο σημαντικό παρά ποτέ για την Πρίστινα και το Βελιγράδι να δείξουν υπευθυνότητα, επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διάθεση συμβιβασμού».

Θέτοντας το συνολικότερο «κάδρο» των Δυτικών Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε να τεθεί σε κίνδυνο η περιφερειακή σταθερότητα, δεδομένου του κρίσιμου διεθνούς πλαισίου. Αυτό είναι ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό ΥΠΕΞ ζήτησε «αποφασιστικά βήματα» για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και κάλεσε «τη Δύση να βάλει επιτέλους τέλος στην ψευδή προπαγάνδα της και να σταματήσει να επιρρίπτει την ευθύνη για τα επεισόδια στο Κόσοβο στους Σέρβους που τους σπρώχνει η απελπισία, που είναι ειρηνικοί, άοπλοι και προσπαθούν να υπερασπιστούν τα θεμιτά δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».

Χτες, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, μετά από συνάντησή του με πρέσβεις των χωρών του λεγόμενου «Quint» (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) αλλά και της ΕΕ, ζήτησε «άμεση απόσυρση των ψευδοδημάρχων και των μελών της λεγόμενης "αστυνομίας" της Πρίστινας», ως «όρο για τη διατήρηση της ειρήνης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ