Τετάρτη 10 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΒΑΛΑΣ
Διπλό έγκλημα η επέκταση του ΧΥΤΑ και η ΜΕΑ στο Περιγιάλι

«Η επέκταση του ΧΥΤΑ(Υ) και η μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων στο Περιγιάλι να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου σε όλες τις κάλπες από δω και πέρα» σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου επέκτασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων - ΧΥΤΑ(Υ) τον προσεχή Οκτώβριο από τη δημοτική αρχή.

«Στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ(Υ) που γειτνιάζει με το Περιγιάλι, με αποτέλεσμα η ζωή των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή να είναι κόλαση εδώ και χρόνια, έρχεται να προστεθεί ένα νέο "κύτταρο" χωρητικότητας 400.000 m3, έργο που ξεκίνησε το 2012. Η επέκταση του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ(Υ) θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση, γιατί επιπλέον σε αυτό το νέο "κύτταρο" θα εξυπηρετούνται τα υπολείμματα αποβλήτων της Καβάλας, της Θάσου και της Δράμας», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Πρόκειται για ένα ακόμα έγκλημα υλοποίησης του αντιλαϊκού και περιβαλλοντοκτόνου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων που προετοίμασαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και υλοποιεί με ζέση η σημερινή δημοτική αρχή, συνεχίζοντας στις ίδιες ράγες των προηγούμενων».

Παράλληλα, τονίζει πως στην ίδια περιοχή προετοιμάζεται και ένα δεύτερο έγκλημα, αυτό της Μονάδας Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αποβλήτων, με την οποία προετοιμάζεται η καύση απορριμμάτων στην περιοχή, με βάση τις διακηρύξεις τις ΔΙΑΑΜΑΘ και τον εθνικό σχεδιασμό της ΝΔ που πατά στους προηγούμενους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ορίζει: «...Οι ΜΕΑ που θα υλοποιηθούν θα πρέπει να σχεδιάζονται με σχετική ευελιξία ώστε να υπάρχει δυνατότητα σχετικής προσαρμογής...» για την «...προώθηση της παραγωγής εναλλακτικών δευτερογενών καυσίμων από τις ΜΕΑ».

«Βήμα το βήμα η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού επιβεβαιώνει ότι το κόστος που θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο οι δημότες, με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΙΑΑΜΑΘ που αντιμετωπίζει το σκουπίδι ως εμπόρευμα, θα αυξάνεται δραματικά», σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει πως το περιβάλλον θα πληρώσει βαρύ τίμημα από τον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ(Υ) και τη «φαραωνική μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων» και προσθέτει: «Στεκόμαστε απέναντι στις αντιλαϊκές "αρχές" και τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στα εκάστοτε Εθνικά και Περιφερειακά και Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων.

Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα και όχι για τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση για τις χωματερές και ειδικά τον ΧΥΤΑ Φυλής(2023-09-29 00:00:00.0)
Μια νέα Φυλή στο Γραμματικό!(2021-04-10 00:00:00.0)
Παρέμβαση ενάντια στην καύση SRF/RDF στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ(2020-05-21 00:00:00.0)
Διαχείριση απορριμμάτων: Μπίζνες για το κεφάλαιο = υποβάθμιση της υγείας και της ποιότητας ζωής του λαού(2020-03-07 00:00:00.0)
Αντίθετη στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο δήμο Θέρμης(2019-08-23 00:00:00.0)
Προτάσεις φιλολαϊκής διεξόδου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»(2010-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ