Σε μια περίοδο, που οι μισθωτοί πήραν συνολικές αυξήσεις της τάξεις του 4-6%, η πρώτη τράπεζα της χώρας «θέριζε» εκατοντάδες δισεκατομμύρια τα κέρδη
Πολιτική - εφιάλτης για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά εξασφάλισης αμύθητων κερδών για το ντόπιο τραπεζικό και επιχειρηματικό κεφάλαιο αποδεικνύεται η ασκούμενη οικονομική πολιτική και ο «μονόδρομος» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Οπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία, η Εθνική Τράπεζα - που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου - στο διάστημα 1997 - 1999 υπερεξαπλασίασε (!) τα κέρδη της. Την ίδια περίοδο, οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν σε επίπεδα της τάξης του 4% - 6%!
Τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας τη χρονιά που πέρασε ανακοίνωσε χτες ο διοικητής της ΕΤΕ Θ. Καρατζάς. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, τα καθαρά προ φόρων κέρδη της Εθνικής ανήλθαν το 1999 σε 229 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 130 δισ. δρχ. το 1998, παρουσιάζοντας αύξηση 76%. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 1997 η Εθνική είχε παρουσιάσει καθαρά προ φόρων κέρδη ύψους 35,8 δισ. δρχ. Στο διάστημα, δηλαδή, 1997 - '99, τα κέρδη της τράπεζας παρουσίασαν αύξηση κατά 540%!.
Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, τα καθαρά προ φόρων κέρδη ολόκληρου του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν το 1999 σε 362 δισ. δρχ. έναντι 182 δισ. δρχ. το 1998, σημειώνοντας αύξηση κατά 99%. Αναλυτικότερα, τα προ φόρων κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής (που ανήκει στον όμιλο της Εθνικής) διαμορφώθηκαν σε 12,9 δισ. δρχ. το 1999 έναντι 6,3 δισ. δρχ. το 1998, εμφανίζοντας αύξηση 104%, ενώ τα αντίστοιχα κέρδη της ΕΤΕΒΑ ανήλθαν σε 22,8 δισ. δρχ. έναντι 12,1 δισ. δρχ. το '98, σημειώνοντας αύξηση 88,5%.
Στις δηλώσεις του ο Θ. Καρατζάς, τόνισε ότι κατά το τρέχον έτος «συνεχίζεται η θετική πορεία της τράπεζας και του ομίλου», εκτίμηση την οποία επιτρέπει η συνέχιση της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής εξασφάλισης κερδών για τους λίγους, από την κυβέρνηση για φέτος και τα επόμενα χρόνια
Η διατήρηση των επιτοκίων, με τα οποία δανείζουν οι τράπεζες τους πελάτες τους σε τοκογλυφικά επίπεδα, παρά τις κατά καιρούς μειώσεις που σημειώνονται, είναι μία από τις παραμέτρους που εξασφαλίζουν υπέρογκα κέρδη. Αναφερόμενος ο Θ. Καρατζάς, στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, προκειμένου αυτά να συγκλίνουν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μέχρι το τέλος του έτους, επανέλαβε τη γνωστή θέση, σύμφωνα με την οποία ο ρυθμός και τα διάφορα στάδια αποκλιμάκωσης των επιτοκίων «προσδιορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος». Οπως τόνισε συγκεκριμένα, «εμείς είμαστε έτοιμοι να ακολουθούμε, κάθε φορά που η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει το σήμα».
Σε ό,τι αφορά τις υπόγειες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο το τελευταίο διάστημα στα πλαίσια της κυβερνητικής απόφασης να ιδιωτικοποιήσει και την Εμπορική Τράπεζα παραχωρώντας ποσοστό μέχρι 10% του μετοχικού κεφαλαίου της σε «στρατηγικό επενδυτή», και με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη διοίκηση της Eurobank, o Θ. Καρατζάς, απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ουσιαστικά ότι δεν ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους συνεργασία, με το επιχείρημα ότι μία ανταγωνιστική τράπεζα -όπως είναι η Εμπορική για την Εθνική- θα ενδιαφερόταν κανείς να την εξαγοράσει εξ ολοκλήρου. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι δύσκολο να κατανοήσω πως η Εθνική θα μπορούσε να καταστεί στρατηγικός επενδυτής με ποσοστό 10% σε μία ανταγωνιστική τράπεζα. Τον ανταγωνιστή είτε τον εξαγοράζεις, είτε συγχωνεύεσαι μαζί του. Δε γίνεσαι στρατηγικός επενδυτής στον ανταγωνιστή σου», πρόσθεσε.
Επίσης, ο Θ. Καρατζάς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις που φέρεται να έχουν ξεκινήσει οι διοικήσεις της Εθνικής και της Τράπεζας Πίστεως, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ τους σε τομείς όχι αμιγώς τραπεζικούς, ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τέτοιες επαφές. Συγκεκριμένα, αφού επανέλαβε ότι η Πίστεως είναι μία τράπεζα ανταγωνιστική της Εθνικής, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δυνατότητες και με την Πίστεως και με άλλες τράπεζες», να αναπτυχθούν συνεργασίες σε διάφορες τομείς, με το επιχείρημα ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού έχει ανάγκη να συνεργάζεται». Στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξουν ειδικές συνεργασίες με άλλες τράπεζες.
Τέλος, σχολιάζοντας την πορεία του Χρηματιστηρίου, ο διοικητής της Εθνικής διατύπωσε τη γνωστή θέση σύμφωνα με την οποία «το Χρηματιστήριο άσχετα με τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει από μέρα σε μέρα, είναι συνδεδεμένο με την πορεία της πραγματικής οικονομίας», υποστηρίζοντας ότι τόσο η πορεία της οικονομίας, όσο και των επιχειρήσεων είναι θετική.