Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Μη βιώσιμη» η αποσύνδεση από την Κίνα, λέει η πρόεδρος της Κομισιόν

Το πόσο στενά διαπλέκονται τα συμφέροντα Κίνας - ΕΕ, παρά τις σοβαρές αντιθέσεις που παραμένουν μεταξύ τους, ανέδειξε η νέα τοποθέτηση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε ότι η αποσύνδεση από την Κίνα «σαφώς δεν είναι βιώσιμη, επιθυμητή ή ακόμα και πρακτική για την Ευρώπη». Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για την απομάκρυνση ορισμένων σημαντικών και ευαίσθητων σημείων της σχέσης μας».

Είπε ακόμα ότι στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Πεκίνο επεσήμανε πως η ΕΕ δεν θέλει να διακόψει τους «οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και επιστημονικούς δεσμούς» και πως «η Κίνα είναι ζωτικός εμπορικός εταίρος, με εμπόριο της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ τη μέρα».

Σημειωτέον, και στις επίσημες επαφές που είχε στο Πεκίνο στα τέλη της περασμένης βδομάδας η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, επίσης αναδείχθηκε ο σύνθετος χαρακτήρας των ευρωκινεζικών σχέσεων. Οπως είπε στη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του ο Κινέζος ΥΠΕΞ Τσιν Γκανγκ, η Κίνα προτίθεται να συνεργαστεί με τη Γερμανία ξεχωρίζοντας το «οικονομικό και εμπορικό πεδίο», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι δύο χώρες είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι», αλλά και ότι «ένα τεχνητό φρένο στη συνήθη οικονομική και εμπορική συνεργασία θα ήταν αντιπαραγωγικό».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι εξελίξεις ειδικά γύρω από την Ταϊβάν παραμένουν πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κίνα και συνολικά τη Δύση.

Οπως επέλεξε να σχολιάσει η φον ντερ Λάιεν στην ίδια παρέμβαση, η ΕΕ ζητά «ειρήνη» και «σταθερότητα» στα Στενά και τάσσεται «σθεναρά ενάντια σε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo, ιδίως με τη χρήση βίας».

Υψηλοί τόνοι με τους ΥΠΕΞ του G7

Η Κίνα δέχτηκε έντονη κριτική ειδικά για το θέμα της Ταϊβάν, μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ του G7 που εκδόθηκε χτες (συνεδρίασαν από 16 μέχρι 18 Απρίλη). Οι υπουργοί ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «δεν υφίσταται νομική βάση για τις επεκτατικές διεκδικήσεις» του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και εξέφρασαν εναντίωση «στις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης στην περιοχή από την Κίνα», καλώντας την «να ενεργεί ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας».

Εντονα αντέδρασε η κινεζική πλευρά, με τον Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, να δηλώνει ότι οι υπουργοί του G7 δεν έλαβαν καθόλου υπόψη «ούτε την επίσημη θέση της Κίνας ούτε τα αντικειμενικά γεγονότα», κατηγορώντας τους για «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και ότι «συκοφάντησαν και διέβαλαν την Κίνα», ενώ έγινε και διπλωματική διαμαρτυρία στην ιαπωνική κυβέρνηση, που φιλοξένησε τη συνάντηση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Bloomberg» (που επικαλέστηκε δηλώσεις του προέδρου του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ - Ταϊβάν, Ρούπερτ Χάμοντ - Τσέιμπερς), η Ταϊβάν είναι έτοιμη να αγοράσει περίπου 400 πυραύλους «Harpoon» από τις ΗΠΑ. Ολα αυτά ενώ στα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσαν φέρεται πως περιλαμβάνονται εκτιμήσεις ότι η Κίνα πιθανότατα θα αποκτούσε αεροπορική υπεροχή πολύ γρήγορα σε οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ταϊβάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ