Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Επενδύσεις υποσχέθηκε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Μπέλφαστ, όπου βρέθηκε με αφορμή την 25η επέτειο από την υπογραφή της «ειρηνευτικής» συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, έβαλε στο τραπέζι την προοπτική σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων ύψους περίπου 6 δισ. δολαρίων στη Βόρεια Ιρλανδία, εφόσον καλυφθεί το κενό εκτελεστικής εξουσίας που υπάρχει πάνω από έναν χρόνο μετά την άρνηση του κόμματος DUP («Ενωτικοί») να συγκυβερνήσουν με το κόμμα «Σιν Φέιν», που ήρθε πρώτο στις τοπικές εκλογές, λόγω αντιρρήσεων που έχουν προβάλει απέναντι και στην τελευταία συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ μετά το Brexit.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως οι αμερικανικές επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 2 δισ. δολάρια «μόνο μέσα στην τελευταία δεκαετία», μπορεί να τριπλασιαστούν εφόσον «τα πράγματα συνεχίσουν να πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση» στη Βόρεια Ιρλανδία. Τόνισε ότι «ειρήνη και οικονομικές ευκαιρίες» συμβαδίζουν, καλώντας την πολιτική ηγεσία της περιοχής να τη διατηρήσει και να αξιοποιήσει τη συγκυρία, ώστε να γίνει η Βόρεια Ιρλανδία «μείζον κομμάτι της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφερόμενος στο μεγάλο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνολογία αιχμής, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ψηφιοποίηση κ.ά. Ανέφερε επίσης πως το προσεχές διάστημα μπορεί να μεταβεί στην περιοχή ο ειδικός απεσταλμένος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζο Κένεντι Γ', ως επικεφαλής Αμερικανών επενδυτών.

Αργότερα χτες βράδυ ο Μπάιντεν αναχώρησε για την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Δουβλίνο, όπου θα παραμείνει έως αύριο Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ