Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Ανησυχία» ΗΠΑ για την «παραπληροφόρηση» της Ρωσίας

«Θα έλεγα ότι αυτή η περιοχή είναι αρκετά σοβαρά δηλητηριασμένη από τη βασικά ρωσική παραπληροφόρηση», υποστήριξε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την «αντιμετώπιση της παγκόσμιας παραπληροφόρησης», Τζέιμς Ρούμπιν, που βρέθηκε στη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο πολυήμερων επαφών του στα Δυτικά Βαλκάνια (με σταθμούς και σε Μαυροβούνιο και Αλβανία).

«Βασική πηγή της απειλής για αυτό το μέρος του κόσμου», ανέφερε, «είναι η παραπληροφόρηση που παράγει η Ρωσία, που επαναλαμβάνεται συχνά και λειτουργεί μέσω σερβικών πλατφορμών ως κόμβος (για όλη την περιοχή) και μετά προωθείται σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια». Είπε ακόμα ότι η Δύση «μόλις τώρα αρχίζει να ασχολείται με την καταπολέμηση της νέας απειλής».

Ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια σημείωσε επίσης πως ο Ρούμπιν συζήτησε ακόμα στις επαφές του και για την Κίνα και «άλλους κακόβουλους παίκτες που με παραπληροφόρηση υπονομεύουν τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο».

Στο μεταξύ, τις δυσκολίες στην ευρωατλαντική πορεία της περιοχής επιβεβαίωσαν οι νέες «παρατηρήσεις» που αντάλλαξαν οι Πρόεδροι Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, παρά τις προσπάθειες που ξεκίνησαν οι δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες για την οριστική άρση εμποδίων στην ένταξη της πρώτης στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στ. Πεντάροφσκι, είπε ότι «για το ταγκό χρειάζονται δύο», υποστηρίζοντας ότι «τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχα ουσιαστικά ούτε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον (σ.σ. Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν) Ράντεφ».

Την ίδια στιγμή, υπεραμύνθηκε της αναγνώρισης βουλγάρικης μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία (όπως ζήτησε μεταξύ άλλων η Σόφια για να προχωρήσει η άρση του βέτο για την πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ), αναφέροντας ότι «δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η κυριαρχία του κράτους αν γίνει αυτό το βήμα».

Από τη μεριά του, ο Ράντεφ εξέφρασε την ελπίδα ο Πεντάροφσκι «να συνειδητοποιήσει ότι η συμπερίληψη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα βοηθήσει τη χώρα του να εκδημοκρατιστεί και να απαλλαγεί από τις ιδεολογίες της γιουγκοσλαβικής ολοκληρωτικής περιόδου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ