Χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το Σάββατο στον «ΣΚΑΪ» είπε μεν ότι η ψήφος στις 21/5 «θα καθορίσει τα πάντα. Αυτή θα δώσει την ισχυρή εντολή - προσβλέπω - στη ΝΔ για να μπορέσει στη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπη, πράγμα πολύ πιθανό, να διεκδικήσει τη δυνατότητα να φέρει στον τόπο, την κυβερνητική σταθερότητα η οποία τόσο απαραίτητη είναι σήμερα». Ερωτηθείς ωστόσο αν θα καταθέσει αμέσως την εντολή εφόσον δεν έχει τους 151, απάντησε ότι θα σεβαστεί «απόλυτα τις προβλέψεις του Συντάγματος». Τοποθέτηση που ερμηνεύεται ότι εκμεταλλευόμενος το προβλεπόμενο διάστημα ενδεχομένως θα αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, εφόσον κατά το Σύνταγμα κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις μέρες.
Βέβαια, σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία» επέμεινε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση» και ζήτησε «αυτοδυναμία στη ΝΔ», παρουσιάζοντας όμως ως φόβητρο την «ακυβερνησία ή και παραλυσία» που, κατ' αυτόν, θα προέκυπτε από κυβερνητικά σχήματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Βαρουφάκης.
Στο μεταξύ, περιοδεύοντας χθες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή και την τροπολογία που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το κόμμα Κασιδιάρη, ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν αυτήν την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι "κλείνουν το μάτι" τελικά στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο». Επέμεινε, άλλωστε, ότι «δεν είχαν δυσκολία (...) όποτε χρειαζόταν να συμπορεύονται μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου, μαζί είχαν συμπορευθεί», βασικά επιβεβαιώνοντας την κοινή στρατηγική βάση όλων των αστικών κομμάτων και μορφωμάτων, πάνω στην οποία στήνονται ευκαιριακές ή και πιο μακρόχρονες κολιγιές, με θύμα πάντα τον λαό και τα συμφέροντά του.
Σε αυτό το πλαίσιο, με θράσος ζήτησε «να ομονοήσουμε επιτέλους, να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα δημοκρατίας. Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη (...) Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ένα ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν». Αυτό ενώ με ευθύνη όλων τους - των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και των παραφυάδων τους - τόσα χρόνια τώρα δεν έχει υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη των εγκληματιών της ΧΑ, έτσι που να μην έμπαινε καν θέμα καθόδου τους στις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε τις εκλογές «κρίσιμες», λέγοντας ότι «οι πολίτες θυμούνται την τετραετία του κ. Τσίπρα. Θυμούνται τις κλειστές τράπεζες, οι συνταξιούχοι εδώ, που είναι μαζί μας, σίγουρα κάποιοι θυμούνται τον νόμο Κατρούγκαλου και την "προσωπική διαφορά"» - την οποία φυσικά εφάρμοσε και ο ίδιος κατά γράμμα, στο πλαίσιο της στοίχισής τους για πιστή εφαρμογή κάθε αντεργατικού μέτρου που θα διασφαλίσει επιπλέον πόρους για το κεφάλαιο.
Εξίσου υποκριτικός εμφανίστηκε και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού. Ενδεικτικά, μιλώντας στον ρ/σ «FM100» της Θεσσαλονίκης επανέλαβε τη «δέσμευσή» του ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ «θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του κράτους, θα βγουν δηλαδή από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν υπό άμεσο κρατικό έλεγχο». Αποσιώπησε ωστόσο ότι ακόμα και με ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ υπό «δημόσιο έλεγχο» - όπως τον εννοούν - η λειτουργία τους ασφαλώς θα συνεχίσει να καθορίζεται με κριτήριο το κέρδος, ανεξάρτητα από τον όποιον διαχειριστή. Αλλωστε, η κρατικοποίηση αποτελεί έναν ακόμα μοχλό στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης», για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, με επικίνδυνες επιπτώσεις για τον λαό και σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας.
Χαρακτηριστικό της στρατηγικής σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του δήλωσε πως σήμερα θα καταθέσει τροπολογία για την κρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, τις οποίες ο ίδιος πέρασε στο Υπερταμείο...