Το φιάσκο της πρόσφατης συνάντησης κορυφής της ΚΕΔ με την ΕΠΟ και τις ΠΑΕ επιβεβαίωσε τους πολύπλευρους ανταγωνισμούς
Eurokinissi Sports |
Αντίθετα, τα όσα εκτυλίχθηκαν στη σύσκεψη αλλά και τις επόμενες μέρες επιβεβαίωσαν πλήρως τους ανταγωνισμούς εντός του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι οποίοι, όπως έχει αναδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις, δεν περιορίζονται στο ποιος θα έχει τα πρωτεία εντός του «προϊόντος» αλλά έχουν πολύπλευρους στόχους, με το ποδόσφαιρο - επιχείρηση να αποτελεί πεδίο και αντανάκλαση ευρύτερων αντιθέσεων και επιχειρηματικών ανταγωνισμών.
Για μια ακόμα φορά η διαιτησία των αγώνων δείχνει να αποτελεί το άλλοθι προκειμένου να ενισχυθούν οι συγκεκριμένοι ανταγωνισμοί, ιδιαίτερα μάλιστα τη φετινή σεζόν, που ο τίτλος του πρωταθλητή έχει αρκετούς «μνηστήρες». Πλέον ακόμα και καινοτομίες ή μέτρα για θέματα διαιτησίας που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια, με τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των ανταγωνιστών, και είχαν διαφημιστεί τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη σημερινή της ΝΔ ως λύση στις παθογένειες και στα προβλήματα του «προϊόντος», σήμερα αμφισβητούνται από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάθεση σε ξένους διαιτητές να διευθύνουν τα ντέρμπι στην κανονική περίοδο και ιδίως στα πλέι οφ, μέτρο που όχι μόνο δεν αποδείχθηκε ικανό να δώσει λύσεις, αλλά έχει αποτελέσει και την αφορμή για περαιτέρω όξυνση των αντιμαχιών.
Eurokinissi |
Παράλληλα, παραμένει στο επίκεντρο το θέμα της σύστασης - και κυρίως του έλεγχου - της επαγγελματικής διαιτησίας, βάσει και της κυβερνητικής τροπολογίας που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τον Ιούνη του 2022 στην Βουλή (το ΚΚΕ την καταψήφισε). Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ της Super League και της ΕΠΟ το προηγούμενο διάστημα, μετά τις ενέργειες της διοίκησης της πρώτης να πρωτοστατήσει στη σύσταση επαγγελματικής διαιτησίας, διεκδικώντας φυσικά και τον έλεγχό της. Ζήτημα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΠΟ, ενώ όξυνε περαιτέρω και τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Λίγκας.
Τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στα γραφεία της ΕΠΟ τη Δευτέρα, με την ένταση, τις γραφικότητες και τους βαρείς χαρακτηρισμούς να περισσεύουν, αποτυπώνουν πιστά την κατάσταση που επικρατεί. Για πολλοστή φορά η πλευρά της ΠΑΕ Ολυμπιακός, διά του ιδιοκτήτη της και προέδρου της Super League, Β. Μαρινάκη, εξέφρασε αμφισβήτηση απέναντι στους διοικούντες την ΕΠΟ και την ΚΕΔ. Στο επίκεντρο των αντιμαχιών βρέθηκαν οι επιλογές διαιτητών από την ΚΕΔ στα τελευταία ντέρμπι της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, αλλά και στην 1η αγωνιστική των πλέι οφ. Με τη συγκεκριμένη γραμμή έδειξαν να συντάσσονται και οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Αρης, εκφράζοντας τις δικές τους απόψεις και προτάσεις για τα θέματα διαιτησίας. Η ΠΑΕ Βόλος, από την πλευρά της, αφού καταφέρθηκε εναντίον των ισχυρών, ως περισσότερο ευνοημένων, άνοιξε μέτωπο και με την πλευρά του Αρη. Σε διαφορετική κατεύθυνση ήταν οι τοποθετήσεις από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, που αν και έθεσαν κι αυτοί θέμα «καλύτερων διαιτητών», από την άλλη στήριξαν ανοιχτά τις ΕΠΟ και ΚΕΔ ως μόνες αρμόδιες αρχές για τα ζητήματα της διαιτησίας.
Η πλευρά της Ομοσπονδίας και ο επικεφαλής της ΚΕΔ υπεραμύνθηκαν των μέχρι τώρα επιλογών, ενώ επανέλαβαν τις δυσκολίες έλευσης «elite» διαιτητών σε όλα τα παιχνίδια των πλέι οφ. Παράλληλα η ΕΠΟ κατήγγειλε και περιστατικό με ξένο διαιτητή που ...αυτοπροτάθηκε να διευθύνει το ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ για την 3η αγωνιστική των πλέι οφ!
Για τα όσα έγιναν στη συγκεκριμένη συνάντηση, η ΕΠΟ ενημέρωσε τους αρμόδιους της UEFA σε προκαθορισμένη συνάντηση που έγινε μέσα στη βδομάδα, με αντικείμενο διάφορα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι και η ίδια η UEFA έχει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, κάτι που δείχνει για άλλη μια φορά ότι ήταν «όνειρα θερινής νυκτός» τα περί ανασυγκρότησης του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω επιτήρησής του, όπως αυτή υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις αρχικά του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα της ΝΔ.