Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα ζητήματα ασφάλειας στις υποδομές του ΑΠΘ

Για 12 κτίρια που χρήζουν άμεσων αντισεισμικών παρεμβάσεων δεν υπάρχουν καν τα σχέδια!

Τα ζητήματα ασφάλειας στις υποδομές του ΑΠΘ αναδεικνύουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, απαιτώντας μεταξύ άλλων την επικαιροποίηση και τη διεύρυνση των ελέγχων σε κτίρια του Ιδρύματος όπως και ενισχύσεις και επεμβάσεις στα ήδη διαπιστωμένα προβληματικά κτίρια.

Οι βουλευτές μεταφέρουν βασικά συμπεράσματα έκθεσης που δημοσίευσε ομάδα έγκριτων καθηγητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ το 2003, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το 26% των κτιρίων του ΑΠΘ χτίστηκαν χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, ενώ σε κακή από άποψη συντήρησης γενική κατάσταση βρέθηκε 1 στα 4 κτίρια. Κατά μέσο όρο σε κάθε κτίριο είχαν εντοπιστεί περισσότερες από μία «μη κανονικότητες», εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν μορφολογικές.

Συμπερασματικά, κατά την Α' φάση ελέγχων, το 2003, το 39% των κτιριακών μονάδων, που αντιστοιχεί στο 50% του εμβαδού των κτιρίων, είχε ιδιαίτερα χαμηλή (κακή) βαθμολογία, ενώ το 56% των κτιριακών μονάδων, που αντιστοιχεί στο 73% του εμβαδού των κτιρίων, είχε βαθμολογία χαμηλή έως μέτρια. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το 2003 - 2004, για τη Β' φάση επιλέχθηκαν τελικά 30 κτίρια με βάση κριτήρια σπουδαιότητας και ομοιότητας. Από τα 30 κτίρια βρέθηκαν τα σχέδια για μόλις 18. Από τα 30, τελικά, επιλεγέντα κτίρια βρέθηκε ότι το 1/3 έχρηζε της ένταξής του στη Γ' Φάση, με άμεση, πρώτης προτεραιότητας μελέτη επεμβάσεων σε επισφαλή έναντι σεισμού κτίρια.

«Με βάση τα παραπάνω αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες για τα τελευταία 20 χρόνια τόσο όλων των αστικών κυβερνήσεων, αλλά και των διοικήσεων του ΑΠΘ, για την αντισεισμική προστασία και θωράκιση στο ΑΠΘ», αναφέρουν οι βουλευτές του Κόμματος και απαιτούν μέτρα όπως τον σχεδιασμό και οργάνωση ολιστικής αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού, αλλά και την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες αυτών των δράσεων και μέτρων.

  • Ενδεικτική ακόμα για την κατάσταση των υποδομών του ΑΠΘ είναι η καταγγελία του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού, που αφορά το περιστατικό που συνέβη την Τετάρτη 29/3, όπου σε εργαστήριο έσπασε τζάμι από τον αέρα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός. Το τζάμι έσπασε καθώς τόσο στην αίθουσα αυτή (224), όσο και σε άλλες δύο (225-227) οι επαγωγοί είναι χαλασμένοι και έτσι προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι φοιτητές από τις αναθυμιάσεις οι ασκήσεις γίνονται με ανοιχτά παράθυρα...

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ