Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Σε κρίσιμη καμπή ο αγώνας τους

Με αιτήματα για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης, σταμάτημα των απολύσεων και άλλα που αφορούν στις συνθήκες εργασίας, έγινε η 48ωρη απεργία του συνόλου των κλάδων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Την πρώτη μέρα, την Τετάρτη, έγινε απεργιακή συγκέντρωση στη Βουκουρεστίου και ακολούθησε πορεία στη Βουλή και τα γραφεία της Ενωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων. Πανό και πλακάτ που κρατούσαν δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι δήλωναν τη διάθεση για κλιμάκωση του αγώνα. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, εξέφρασαν με την παρουσία τους ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και ο Γ. Σταυρόπουλος από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Ομως, παρά τις κατ' επανάληψη εκφρασμένες αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου, έντονα ερωτηματικά προκαλεί η στάση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Λίγο πριν την απεργιακή συγκέντρωση σε συνάντηση με τους διευθυντές ορισμένων εφημερίδων «συνδιαλέγονταν» πρόταση τους, για δήθεν πίεση προς τους εκδότες για υπογραφή σύμβασης, ανάλογης περίπου με την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι εφημερίδες «Μακεδονία» - «Θεσσαλονίκη» με τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ. Αντάλλαγμα, η αναστολή της απεργίας. Με αποφασιστική παρέμβαση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», σε συνεδρίαση του ΔΣ που έγινε αργότερα απετράπη τελικά η ματαίωση της απεργίας. Προχτές το απόγευμα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τέθηκε πάλι η «μεσολαβητική» πρόταση των διευθυντών. Επεσαν στο τραπέζι τρεις προτάσεις. Μία, της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για συνέχιση του αγώνα και γενικές συνελεύσεις στη βάση ώστε ν' αποφασίσει η πλειοψηφία των δημοσιογράφων. Πήρε μία ψήφο. Δεύτερη ήταν η αποδοχή της «συμβιβαστικής» λύσης των διευθυντών. Πήρε 4 ψήφους και του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Α. Μανωλάκου. Τέλος, πλειοψήφησε με 6 ψήφους, πρόταση με «βελτιώσεις» πάνω στην πρόταση των διευθυντών. Ετσι στάλθηκε χτες βράδυ στους εκδότες επιστολή που θεωρεί ως βάση για περαιτέρω συζητήσεις την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι εφημερίδες «Μακεδονία» - «Θεσσαλονίκη» με ορισμένες «βελτιώσεις» στο επίδομα τεχνολογίας και το πενθήμερο.

  • Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στο ΤΕΜΠΟ. Χτες, έγινε με επιτυχία η συγκέντρωση έξω από το σταθμό, ενώ σ' ένδειξη συμπαράστασης, 3ωρη στάση εργασίας έκαναν χτες, από τις 12-3 το μεσημέρι και οι συνάδελφοί τους στον «ΠΛΑΝΕΤ». Η απεργία θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συνέλευση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ