Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥΣ - ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Για προσπάθεια εξαπάτησης διώκονται οι υπεύθυνοι του ΟΔΙΕ

Μηνύθηκαν από εκπρόσωπο αποκλεισθείσας από τη β΄ φάση του διαγωνισμού εταιρίας, γιατί κατέθεσαν σε δικαστήριο ότι στη διαδικασία αξιολόγησης δε συμμετείχε ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ο οποίος «συνδέεται» με  προκριθείσες εταιρίες 

Ποινική δίωξη για απόπειρα απάτης στο δικαστήριο ασκήθηκε χτες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εναντίον των μελών του ΔΣ του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), του προέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης - Προεπιλογής Υποψηφίων Αλέξιου Παναγόπουλου, των μελών του ΔΣ της εταιρίας «Charterhouse Bank Limited» και του δικηγόρου Αθηνών Τρύφωνα Κουταλίδη. Επιπλέον η δίωξη για τον Αλ. Παναγόπουλο περιλαμβάνει το αδίκημα της ψευδορκίας και για τους υπόλοιπους το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν. Η άσκηση δίωξης είναι αποτέλεσμα μήνυσης που κατέθεσε εκπρόσωπος μιας από τις εταιρίες που αποκλείστηκαν από τη β' φάση του διαγωνισμού.

Η υπόθεση σχετίζεται με το διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΟΔΙΕ για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας δύο νέων ιπποδρόμων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο Αττικής. Οχτώ από τις 13 εταιρίες, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό, αποκλείστηκαν στο στάδιο προεπιλογής από την Επιτροπή Αξιολόγησης, ενώ πέντε από αυτές προσέφυγαν πρόσφατα στο Μονομελές Πρωτοδικείο, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση αποκλεισμού τους και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός γιατί έχουν βάσιμες υποψίες ότι οι διαδικασίες ήταν διαβλητές. Κατά την εκδίκαση των σχετικών αιτήσεων διαπράχτηκαν τα παραπάνω αδικήματα, σύμφωνα με τον Κωνσ. Τσολακάκη, εκπρόσωπο στην Ελλάδα μιας από τις προσφεύγουσες εταιρίες, της «Ctistina Ink», ο οποίος και κατέθεσε μήνυση εναντίον των προαναφερομένων.

Ειδικότερα, ο Κωνστ. Τσολακάκης υποστηρίζει στη μήνυσή του ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρεται η πρόσληψη από τον ΟΔΙΕ της εταιρίας «Charterhouse Bank Limited» ως χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα αξιολογούσε τις προσφορές. Στην εταιρία αυτή συμμετείχε ως νομικός σύμβουλος το δικηγορικό γραφείο του Τρύφωνα. Κουταλίδη. Ο μηνυτής διαπίστωσε, εν συνεχεία, ότι ο εν λόγω δικηγόρος έχει σοβαρή και στενή συνεργασία με τον όμιλο εταιριών του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. Με δεδομένο το γεγονός ότι ανάμεσα στις 13 εταιρίες, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ανάληψη των ιπποδρομιακών έργων, είναι και η «Intralot AE» του Σωκρ. Κόκκαλη, ο Κωνστ. Τσολακάκης θεώρησε ότι υπάρχουν υπόνοιες αδιαφάνειας. Ετσι, η εταιρία του κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να μην αποδεχτεί ο ΟΔΙΕ τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου χρηματοοικονομικού ομίλου, στον οποίο συμμετέχει ο Τρύφωνας Κουταλίδης. Στις 2 Φλεβάρη, που εκδικαζόταν η αίτηση, κατέθεσε ως μάρτυρας ο Αλ. Παναγόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ενόρκως στο δικαστήριο ότι στη διαδικασία αξιολόγησης υποψηφίων δε συμμετείχε ο χρηματοοικονομικός όμιλος «Charterhouse Bank Limited». Οπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία που επικαλείται ο μηνυτής, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος είχε πάρει ήδη μέρος της αμοιβής που είχε συμφωνηθεί για τις υπηρεσίες του, η δεύτερη δόση της οποίας ανερχόταν σε 87,5 εκατ. δρχ.

Υστερα από τα παραπάνω η Εισαγγελία Πρωτοδικών προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης και για την υπόθεση θα διενεργηθεί προανάκριση από την 22η πταισματοδίκη Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ