Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ενισχύονται συνεχώς τα μπλόκα

Από τον Εβρο μέχρι και τη Θεσσαλονίκη οι αγρότες βρίσκονται και πάλι στους δρόμους

Ενισχύονται συνεχώς τα μπλόκα των αγροτών στη Θράκη, που από τις αρχές της βδομάδας ξαναβγήκαν στους δρόμους, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους στα μέτρα για το βαμβάκι, αλλά και τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα μαζική είναι η κινητοποίηση των αγροτών στο Νομό Ροδόπης, που παραμένουν με τα εκατοντάδες μηχανήματά τους στην Εθνική οδό Ξάνθης - Κομοτηνής στα όρια των νομών Ροδόπης - Ξάνθης και προχωρούν σε πολύωρους αποκλεισμούς του δρόμου. Οπως τόνιζαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, οι περισσότερες αγροτικές οικογένειες της Ροδόπης αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα μετά και την απόφαση να κριθούν μη επιλέξιμοι πάνω από 8.000 τόνοι βαμβακιού. Χτες σε ένδειξη συμπαράστασης δε λειτούργησαν πολλά σχολεία, έκλεισαν τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις, ενώ εκατοντάδες μαθητές, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων του νομού συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο μπλόκο της Εθνικής οδού Ξάνθης - Κομοτηνής, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών. Στο μπλόκο βρίσκονται αγρότες από την Καλλίστη, το Παλλάδιο, τη Μέση, την Πόρτη, τη Σάλπη, το Ν. Σιδηροχώρι κ.ά.

«Η κινητοποίηση των αγροτών στο νομό Ροδόπης θυμίζει τα μεγάλα αγροτικά συλλαλητήρια που γνώρισε ο νομός μας το '96», δηλώνει ο Στ. Χρηστίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Οι αγρότες της περιοχής μας που είναι ανάστατοι από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για το βαμβάκι και τη στάση που τήρησαν οι τριτοβάθμιες οργανώσεις, αποφάσισαν να οργανώσουν οι ίδιοι τον αγώνα τους, εκλέγοντας συντονιστικές επιτροπές αγώνα και παρατάσσοντας τα μηχανήματα τους κατά μήκος της Εθνικής οδού Ξάνθης - Κομοτηνής. Χτες και προχτές αποκλείσαμε το δρόμο για έξι ώρες. Την επόμενη βδομάδα η Συντονιστική Επιτροπή είναι αποφασισμένη να καλέσει όλους τους αγρότες του νομού σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενώ καθημερινά και άλλοι συνάδελφοί μας βγαίνουν στο δρόμο και ενισχύουν τα μπλόκα».

Αλλά και οι αγρότες του νομού Ξάνθης δημιούργησαν μπλόκο στο δρόμο Ιάσμου - Ξάνθης, το οποίο ενισχύονταν μέχρι το βράδυ συνεχώς με νέες δυνάμεις από αγρότες της περιοχής.

Στο νομό Εβρου οι αγρότες παραμένουν στο Ορμένιο, τις Φέρρες και την Κορνοφωλιά. Σε ολοήμερο αποκλεισμό του δρόμου και του τελωνείου του Ορμένιου προχώρησαν χτες οι αγρότες της περιοχής που από τις αρχές της βδομάδας έχουν συγκεντρώσει στο σημείο αυτό πάνω από 200 τρακτέρ.

Επίσης, στο νομό Θεσσαλονίκης οι αγρότες του Λουδία και του Ν.Μοναστηριού έχουν παρατάξει τα μηχανήματά τους στη γέφυρα του Λουδία και κατά διαστήματα προχωρούν σε αποκλεισμό του δρόμου. Οπως τονίζουν οι παραγωγοί της περιοχής είναι τεράστιες οι ποσότητες του βαμβακιού που έχουν κριθεί μη επιλέξιμες (2.700 τόνοι), με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση εκατοντάδες αγρότες. Τους βαμβακοπαραγωγούς του Λουδία επισκέφθηκαν διαδοχικά την Τρίτη και την Τετάρτη οι βουλευτές Σπ. Στριφτάρης και Αγγελος Τζέκης και μίλησαν σε μεγάλες συγκεντρώσεις, αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος για τα αγροτικά ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ