Πώς μπορεί να αγαπήσει το παιδί μου το διάβασμα; Τι ιστορίες να του διαβάζω; Πώς θα γίνει το διάβασμα μια ωραία συνήθεια για το παιδί; Μερικά μόνο από τα ερωτήματα των γονιών. Η Αλεξάνδρα Μπέττη, φιλόλογος, εξειδικευμένη στην παιδική λογοτεχνία, προτείνει κάποιες χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές...
-- Είναι πολύ βασικό η επαφή και η ανάγνωση βιβλίων να ξεκινά από πολύ νωρίς, ακόμα και από την πολύ βρεφική ηλικία. Τραγούδια, νανουρίσματα, μικρές ιστοριούλες είναι σημαντικές ακουστικο - εκφραστικές εμπειρίες γι' αυτήν τη φάση ανάπτυξης.
-- Είναι σημαντικό τα παιδιά, ακόμα και τα μωρά, να μπορούν να διαλέγουν τα βιβλία που θέλουν να διαβάσουν μόνα τους. Να τα επιλέγουν ανάμεσα σε άλλα. Ο γονιός να προτρέπει και να ενθαρρύνει το παιδί να περιεργάζεται το βιβλίο, να το αγγίζει, χωρίς να υπάρχει η αγωνία μην το χαλάσει σε λογικό, βέβαια, πλαίσιο.
-- Η ανάγνωση ενός βιβλίου δεν χρειάζεται απαραίτητα να φτάσει έως το τέλος της ιστορίας. Αν το παιδί κουραστεί ενδιάμεσα και θέλει να αλλάξει ασχολία, η επιμονή του ενήλικα στο διάβασμα δεν θα προσφέρει κάτι.
-- Είναι σημαντική η εξάσκηση στις αναγνωστικές τεχνικές, όπως στην ανάγνωση με δυνατή φωνή και στη δραματοποίησή της. Η ανάγνωση να δώσει τη θέση της στη ζωντανή αφήγηση δηλαδή.
-- Το διάβασμα να είναι καθημερινό έστω και για λίγο χρόνο, σε οποιαδήποτε στιγμή της μέρας ή/και σε καθορισμένη στιγμή, π.χ. πριν τον ύπνο.
-- Μπορούν οι γονείς μαζί με τα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους βιβλία. Να γράψουν μια ιστορία, αλλά και να ζωγραφίσουν, να κολλήσουν οικογενειακές φωτογραφίες.
-- Προτίμηση βιβλίων για προσφορά δώρων τόσο προσωπικά όσο και προς τον περίγυρο.
-- Συστηματική επίσκεψη σε βιβλιοπωλεία και αφιέρωση χρόνου στην ανακάλυψη εκδόσεων, ακόμα κι αν δεν συνοδεύεται από αγορά.