Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του Παιδοογκολογικού!

Συμβολική περικύκλωση χτες του Παιδοογκολογικού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Σε συμβολική περικύκλωση του Παιδοογκολογικού Κέντρου προχώρησαν χτες το πρωί οι γιατροί του «Αγία Σοφία» και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», στο πλαίσιο της απεργίας που είχαν προκηρύξει απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική δημόσια παιδοογκολογική μονάδα της χώρας, καθώς αν περάσει θα συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"».

Πιασμένοι χέρι χέρι, σχηματίζοντας μια «αλυσίδα αγώνα», εργαζόμενοι των Νοσοκομείων Παίδων και μέλη από πολλά σωματεία, φορείς και γονείς απαίτησαν «Δωρεάν Υγεία για εμάς και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και δικαίωμά μας», διαμηνύοντας ότι «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία γύρω από το Ογκολογικό που κατέληξε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, ενώ μετά έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, με τον διοικητή να προκαλεί, εκφράζοντας τη συμφωνία του με το νομοσχέδιο.

«Ζητάμε εδώ και τώρα το νομοσχέδιο να αποσυρθεί, να μην κατατεθεί καν στη Βουλή», τόνισε, μιλώντας νωρίτερα στην κινητοποίηση η Σοφία Ζώρη, μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Επισήμανε δε την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθώς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο «μόνο 3 γιατροί στον αξονικό τομογράφο καλούνται να φέρουν εις πέρας μεγάλο όγκο εξετάσεων. Στο Νευρολογικό μόνο 2 γιατροί προσπαθούν να βγάλουν την εφημερία και όλα τα σοβαρά περιστατικά του νοσοκομείου. Στο Τμήμα Ανοσολογίας οι εργαζόμενοι βγαίνουν σε συνταξιοδότηση και πήραν παράταση προκειμένου να μη διαλυθεί το Τμήμα».


Στη διάρκεια της κινητοποίησης μίλησαν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία παίδων και άλλα νοσοκομεία, γιατρών, σωματείων και φορέων, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και της ΕΙΝΑΠ.

Οδηγεί σε ακύρωση των επιτευγμάτων μας στον παιδικό καρκίνο

Κάνοντας φύλλο και φτερό την «επιχειρηματολογία» της κυβέρνησης περί «αναβάθμισης» της παιδοογκολογικής μονάδας με την ιδιωτικοποίησή της, η Μιρέλλα Αμπατζίδου, επιμελήτρια Αιματολογίας, ογκολόγος στο Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», υπενθύμισε ότι τα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων παίδων λειτουργούν ήδη πάνω από 30 χρόνια, πολύ πριν από την ίδρυση της πτέρυγας «Ελπίδα». «Η πτέρυγα δεν έχει απλά λειτουργική διασύνδεση με τα δύο νοσοκομεία παίδων, αλλά αποτελεί τμήμα του νοσοκομείου ΕΣΥ, το οποίο καλείται να δοθεί στους ιδιώτες. Το ότι η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ γίνεται για να καλλιεργήσει τάχα την επιστημονική γνώση, για τη δημιουργία "κέντρων αριστείας και αναφοράς", δεν ισχύει. Τα συγκεκριμένα ογκολογικά τμήματα, χάρη στις προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών, αποτελούν ήδη κέντρα εμπειρογνωμοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε διεθνές επίπεδο. Είναι ήδη κέντρα αναφοράς στο ευρωπαϊκό δίκτυο για τον παιδικό καρκίνο. Οπως ομόφωνα έχει καταθέσει η Παιδιατρική Εταιρεία Αιματολογίας - Ογκολογίας, οποιαδήποτε τέτοια μετατροπή του νομικού καθεστώτος όχι απλά δεν θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά σε ακύρωση των επιτευγμάτων της χώρας στον παιδικό καρκίνο».

Αναβάθμιση είδαν μόνο οι τσέπες των ιδιωτών

Την πικρή εμπειρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» μετέφερε η πρόεδρός του, Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου - Κοκολάκη: «Οσα προετοιμάζονται, εμείς τα ζούμε εδώ και 13 χρόνια. Κι εμάς για "αναβάθμιση" μας μιλούσαν, που όχι μόνο δεν ήρθε αλλά αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια εδώ και 13 χρόνια, στην αρχή για να ανοίξουμε το μοναδικό παιδοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας που βρίσκεται στο "Αγία Σοφία" και μετά να μπορεί να λειτουργεί στοιχειωδώς. Γιατί όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται την πλήρη λειτουργία του. Οι γονείς έχουν δίκιο που φοβούνται και ανησυχούν γι' αυτήν την "αναβάθμιση". Εμείς αναβάθμιση είδαμε μόνο στις τσέπες των ιδιωτών. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για να έχουμε αυτό που αξίζει στα παιδιά μας. Μόνο αυτό φοβούνται, μόνο αυτό μετράει».

Η διοίκηση των νοσοκομείων παίδων αρνείται τη συνεδρίαση του αρμόδιου τμήματος

Χαρακτηριστικό του κλίματος και του αναβρασμού που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι το ότι, μόλις σε μια μέρα, οι εργαζόμενοι στο «Αγλαΐα Κυριακού» συγκέντρωσαν 250 υπογραφές, όπως είπε ο Γιώργος Σέρβος, καρδιολόγος στο νοσοκομείο, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων. «Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου, ωστόσο ο κοινός διοικητής των δύο νοσοκομείων παίδων αρνήθηκε τη συνεδρίαση του αρμόδιου τμήματος»...

Το επόμενο διάστημα, εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους απαιτώντας την άμεση απόσυρση του εγκληματικού νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ