Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Διεκδικούν υποχρεωτικές Συμβάσεις και επίδομα για όλους τους ανέργους

Σε συμμετοχή στη στάση εργασίας και σε κινητοποίηση καλεί στις 22 Φλεβάρη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

Σε στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.) προχωρούν την Τετάρτη 22 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με υποχρεωτική εφαρμογή και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους του κλάδου.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας, την οποία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΤ), και οργανώνει συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας. «Ο αγώνας ενάντια στην αυθαιρεσία κυβέρνησης και εργοδοτών δεν σταματά. Απαιτούμε την πληρωμή των επιδομάτων προϋπηρεσίας, την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την επέκταση του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

Η κλαδική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία δεν έχει ακόμα κηρυχθεί υποχρεωτική από την κυβέρνηση, ενώ στον Επισιτισμό η ΣΣΕ φτάνει στη λήξη της στις 22 Φλεβάρη. Στο μεταξύ, οι εποχικοί εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα μέχρι την επαναπρόσληψή τους, καθώς λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας μόνο για τρεις μήνες κάθε έτος.

«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα περάσματά τους από την διακυβέρνηση της χώρας έφτιαξαν νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των αναγκών των εργοδοτών, ισοπεδώνοντας εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Οι ελάχιστες κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφονται, για να έχουν υποχρεωτική εφαρμογή πρέπει να μη θίγουν τα κέρδη των ξενοδόχων», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Οι πολυετίες - τριετίες «αφού καταργήθηκαν με τα αντεργατικά νομοσχέδια των μνημονιακών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, συνέχισαν να μην υπολογίζονται και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Τα επιδόματα ανεργίας «όχι μόνο συνέχισαν να είναι πετσοκομμένα, αλλά ετοιμάζονται να γίνουν επιδόματα "εργασίας" για να έχουν τα αφεντικά φθηνά εργατικά χέρια».

Το Συνδικάτο καταγγέλλει το γεγονός ότι οι μεγαλοεργοδότες «εξακολουθούν σε πολλές περιπτώσεις να καταστρατηγούν τις Συμβάσεις που οι ίδιοι υπογράφουν», παρά τα «δωράκια» που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις, παρά τις ...πλάτες που έχουν κάνει οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ώστε σε κάθε Συλλογική Σύμβαση να θυσιάζονται κι άλλα εργασιακά δικαιώματα στον βωμό της κερδοφορίας των ξενοδόχων. Συγκεκριμένα, οι εργοδότες «αρνούνται να πληρώσουν τα επιδόματα πολυετιών που είναι υποχρεωτικά και χωρίς προϋποθέσεις με βάση την Κλαδική ΣΣΕ» και κάνουν «κουρελόχαρτο» συνολικά τις Συμβάσεις. Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν με μισθούς - ψίχουλα σε συνθήκες εξοντωτικής ακρίβειας, η κυβέρνηση «συνεχίζει το πετσόκομμα του εποχικού επιδόματος ανεργίας για να μπορεί να μοιράζει δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους τουριστικούς ομίλους».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής των ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο, να διεκδικήσουν την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Στην Κρήτη

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή την άρνηση της κυβέρνησης να επεκτείνει το ταμείο ανεργίας για 5 μήνες για τους εποχικούς εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι η ετήσια Γενική Συνέλευση του σωματείου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ