Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για χρόνια στέλεχος των κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και ως υπουργός Εξωτερικών, επικράτησε την Κυριακή στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο N. Χριστοδουλίδης έλαβε 51,92% (204.680 ψήφους) έναντι 48,08% που πήρε ο A. Μαυρογιάννης (189.522 ψήφους). Η συμμετοχή έφτασε τους 561.273 (ποσοστό 72,45%) και η αποχή το 27,55% (154.657), με έγκυρα 394.202 (96,95%) και άκυρα 8.428 (2,07%). Λευκά βρέθηκαν 3.986 (0,98%).

Σε δηλώσεις του ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η ανάγκη «να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής δεν ήταν προεκλογικό σύνθημα. Ηταν κάτι το οποίο θα το υλοποιήσουμε στην πράξη» και ανήγγειλε σειρά συναντήσεων με όλα τα κόμματα.

Σε δηλώσεις του για το Κυπριακό, ο νέος Πρόεδρος είπε ότι «αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό για το πώς θα επιδιώξουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο».

Χτες το μεσημέρι, τον Ν. Χριστοδουλίδη πήρε τηλέφωνο και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, που τον συνεχάρη για την εκλογή του. Ο νέος Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή βοήθειας για τα θύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε ότι «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι προς όφελος καμίας από τις δύο κοινότητες» και εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών στη «συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού». Ακόμα δήλωσε έτοιμος για άμεση συνάντηση, πρόταση στην οποία ο Ερσίν Τατάρ επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις αναμένονται στον Δημοκρατικό Συναγερμό, όπου μετά τον αποκλεισμό του από τον β' γύρο, ορίστηκε παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο στις 11 Μάρτη, για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Από τη μεριά του ΑΚΕΛ (που στήριξε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα Μαυρογιάννη), ο ΓΓ της ΚΕ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι το κόμμα θα επιλέξει να ασκήσει «αντιπολίτευση με υπευθυνότητα, διεκδικητικότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό», προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα θα αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης για το κόμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ