Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Σε Αθήνα
Σε Αθήνα
Συνεχίζονται οι συμβολικές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, ενάντια στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή και προβλέπει την αποκοπή των πέντε εμβληματικών μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Ηρακλείου, Βυζαντινό Αθήνας και Βυζαντινό Θεσσαλονίκης) από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ.

Οι εργαζόμενοι στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι δεκάδες επιστήμονες - και του εξωτερικού - που συμπαρατάσσονται στον δίκαιο αγώνα τους, επισημαίνουν ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθείται η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη Θεσσαλονίκη, χτες οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν στη στάση εργασίας της ΕΔΟΘ και συγκεντρώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Με συνθήματα όπως «Ενα, δύο, τρία δημόσια μουσεία, ο πολιτισμός να βγει στην κοινωνία» και «Τα μουσεία ανήκουν στον λαό», διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με τον λαό.

Στο πλευρό τους βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Διονύση Τσακνή, υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας, τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη και τον Γιώργο Χαβατζά, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Και Θεσσαλονίκη
Και Θεσσαλονίκη
Χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΚΚΕ ο Δ. Τσακνής ανέφερε: «Το ζήτημα που αναδεικνύεται πρέπει να γίνει ζήτημα της κοινωνίας. Τα μουσεία, η "βαριά βιομηχανία" όπως αρέσκονται να τα λένε, από δημόσια πάνε στην ουσία να γίνουν ιδιωτικά. Θέλουμε κάτι τέτοιο; Προφανώς και όχι. Το ΚΚΕ πάντα θα βρίσκεται δίπλα σας, στους αγώνες σας έτσι ώστε τα μουσεία να είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού και όχι του οποιουδήποτε ιδιώτη, που στόχο έχει τον προσωπικό του πλουτισμό, αδιαφορώντας πλήρως για την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, όπου οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ενώ ακολούθησε πορεία στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου που κατέληξε έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης. Φωνάζοντας το σύνθημα «Γάμοι - βαφτίσεις στον Πύργο τον Λευκό, κηδείες - δεξιώσεις και στο Βυζαντινό», στηλίτευσαν την εμπορευματική λογική που εισάγει το νομοσχέδιο. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται την Κυριακή 12/2, μέρα πανελλαδικής δράσης για τα δημόσια μουσεία, και τη Δευτέρα 13/2, μέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ