Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ, 16 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ
Οι απολυμένοι μηχανικοί καλούνται να δουλέψουν εθελοντικά!

Με πολύ αργούς ρυθμούς εξετάζονται τα δίκαια αιτήματα των σεισμόπληκτων

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας δημιουργούνται πλέον στην υπηρεσία του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) στον δήμο Μινώα Πεδιάδος του Ηρακλείου Κρήτης. Η λειτουργία της υπηρεσίας βρίσκεται «στον αέρα», αφού οι λιγοστοί συμβασιούχοι εργαζόμενοι μηχανικοί, για την έγκριση του τεράστιου όγκου των φακέλων των σεισμόπληκτων κατοίκων της περιοχής, απολύθηκαν με τη λήξη της 8μηνης σύμβασης εργασίας τους.

16 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, που έπληξε χιλιάδες ιδιοκτησίες κυρίως στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων, έχουν κατατεθεί περίπου 1.400 φάκελοι επισκευής σεισμόπληκτων κτιρίων, με μόλις 5 φακέλους επισκευής να έχουν λάβει την έγκριση της αποζημίωσης της Στεγαστικής Συνδρομής, καμία εκδοθείσα άδεια για ανακατασκευή «κόκκινων» κτιρίων και 700 κατοίκους της περιοχής να ζουν για άλλον ένα χειμώνα μέσα στα κοντέινερ.

Είναι τέτοια η κατάσταση, μπροστά στον όγκο της δουλειάς, που οι απολυμένοι συμβασιούχοι καλούνται να δουλέψουν εθελοντικά, για να μην υπάρξουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις στον έλεγχο των φακέλων.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας και οι σεισμόπληκτοι της περιοχής εδώ και αρκετό καιρό διεκδικούν τη μονιμοποίηση των υφισταμένων συμβάσεων εργαζομένων και την πρόσληψη ικανού αριθμού προσωπικού, που να ανταποκρίνεται στον όγκο δουλειάς, για τη γρήγορη έγκριση των αποζημιώσεων των κατοίκων.

Παρ' όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επίσπευση - απλούστευση των διαδικασιών, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική μεταβολή στη διαδικασία επισκευής και ανακατασκευής των σεισμόπληκτων κτιρίων, ούτε για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αντ' αυτού, σε εφαρμογή της πολιτικής για την ανακύκλωση της ανεργίας, στις 13 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο η προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ (συμβασιούχοι) για την επαναστελέχωση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Η διαδικασία αυτή, εκτός των άλλων, ενέχει τον κίνδυνο να μην ανανεωθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις εργασίας, κάτι που θα σημάνει την απώλεια πολύτιμου προσωπικού, εργαζομένων που διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου των φακέλων των σεισμόπληκτων.

Το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα θα αναδείξει τα ζητήματα των εργαζομένων μέσα και έξω από τη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ