Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα η επικίνδυνη ρύθμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα η κυβερνητική τροπολογία που αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και παρουσιάζεται ως εμπόδιο στη συμμετοχή των παραφυάδων της Χρυσής Αυγής, τύπου Κασιδιάρη, στις εκλογές. Με την τροπολογία εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές και αφήνεται ανοιχτό το πεδίο για να βρει στέγη η απαράδεκτη θεωρία των «δύο άκρων», η εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, που αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ και με βάση την οποία διώκονται Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλη την Ευρώπη.

Πρόλογο της σημερινής διαδικασίας αποτέλεσε η χτεσινή συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο έχει κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, ο οποίος υπογράφει και την τροπολογία, προχωρώντας σε μια πρώτη παρουσίασή της, ανέφερε πως «εδώ δεν έχουμε ένα πολιτικό φαινόμενο, δεν έχουμε ένα ναζιστικό κόμμα, είναι ναζιστής ο Κασιδιάρης, αλλά δεν έχουμε ένα ναζιστικό κόμμα το οποίο συζητάμε τώρα την απαγόρευση. Δεν λέει αυτό η διάταξη. Η διάταξη λέει ότι έχουμε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις και για την ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε», δίνοντας μια γεύση αυτών των γενικεύσεων.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Τζανακόπουλος πρόβαλε τις προτάσεις της τροπολογίας που έχει δημοσιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπου, όπως σημείωσε, «σαφέστατα λέει ότι, αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο υπάρχει υποψήφιος που έχει καταδικαστεί για τα αδικήματα των άρθρων 187 και 187α, αυτός απαγορεύεται να κατέλθει στις εκλογές», επικαλούμενος δηλαδή τον περιβόητο «τρομονόμο».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής αναφέρθηκε στις επικίνδυνες γενικεύσεις της κυβερνητικής τροπολογίας, όπου, όπως τόνισε, «μπορεί σχετικά εύκολα να στεγαστούν οι θεωρίες των δύο άκρων, οι οποίες οδηγούν να εξισώνεται ο φασισμός και η ριζοσπαστική και η κομμουνιστική ιδεολογία και δράση», υπενθυμίζοντας πως «η ποινικοποίηση αυτού του ριζοσπαστισμού αποτελεί την επίσημη πολιτική της ίδιας της ΕΕ».

Τόνισε ακόμα πως «ένα στοιχείο που τεκμηριώνει το γενικόλογο και το επικίνδυνο αυτών των διατυπώσεων είναι επίσης και η μεγαλύτερη δυνατότητα, που αποκτά αντικειμενικά το αστικό κράτος να παρεμβαίνει στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων (...) με όχημα αν θέλετε τη νεοεισερχόμενη έννοια της "πραγματικής ηγεσίας"».

Ο Γ. Δελής επισήμανε ότι «το ίδιο προβληματική είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου στηρίζει τη δική του αντίληψη, τη δική του τροπολογία, τη δική του θέση επάνω στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, και 187α, το οποίο είναι το σχετικό άρθρο με τον λεγόμενο τρομονόμο. Αυτό το άρθρο και αυτός ο τρομονόμος και το θεσμικό πλαίσιο που τον συνοδεύει είναι ακριβώς η αιτιολογική βάση της απαγόρευσης λειτουργίας πολλών Κομμουνιστικών Κομμάτων σε διάφορες χώρες, χώρες της ίδιας της ΕΕ».

Εκανε σαφές ότι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ναζισμού και φασισμού «είναι ο ίδιος ο αγωνιζόμενος λαός, με τις οργανώσεις του, τα σωματεία του, τη δράση του, με τους συλλόγους του, με τις ενώσεις του», προσθέτοντας πως «αν δούμε τη συμπεριφορά όλων αυτών των κομμάτων που τώρα κόπτονται για την απαγόρευση της συμμετοχής της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της στις εκλογές, θα δούμε ότι εκτός από τη μεγάλη καθυστέρηση της δίκης - για την οποία έχουν τεράστια ευθύνη οι κυβερνήσεις από το 2013 μέχρι τα τώρα, που είναι η αιτία της μη ύπαρξης αμετάκλητης καταδίκης για τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής - στελέχη τους, των κομμάτων σας δηλαδή, συναγελάζονται και να είναι συνυποψήφιοι στα ίδια πολλές φορές ψηφοδέλτια με υποψηφίους αυτής της εγκληματικής Χρυσής Αυγής». Εφερε ως παράδειγμα το Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου στο ίδιο ψηφοδέλτιο συνυπήρχαν υποψήφιοι και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. «Για να μη μιλήσουμε, βεβαίως - συμπλήρωσε - και για το ότι δόθηκε άδεια στη Χρυσή Αυγή να συμμετέχει σε εκδηλώσεις πριν από λίγες ημέρες».

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ο Γ. Δελής, «δεν θεωρούμε ότι με τέτοιου είδους νομοθετικές πρωτοβουλίες κλείνεται ο δρόμος στον φασισμό και τον ναζισμό. Είμαστε ξεκάθαροι στην τοποθέτησή μας απέναντι στην τροπολογία της κυβέρνησης. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας και με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ