Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Τρεις νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι ξεριζωμένοι

Στο δημαρχείο της πόλης κατέληξε η κινητοποίηση με συμβολική κατάθεση στεφανιών για τους νεκρούς του νέου ναυαγίου
Στο δημαρχείο της πόλης κατέληξε η κινητοποίηση με συμβολική κατάθεση στεφανιών για τους νεκρούς του νέου ναυαγίου
Τρεις νεκροί (δύο γυναίκες και ένας άντρας), άγνωστος αριθμός αγνοούμενων και 28 διασωθέντες είναι ο απολογισμός του νέου ναυαγίου με πρόσφυγες και μετανάστες χτες το πρωί στην περιοχή της Θερμής, πολύ κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο της Προβοσκίδας στη Λέσβο. Το ταξίδι της συγκεκριμένης βάρκας από την Τουρκία πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες παγετού και έντονου κυματισμού στην περιοχή, με τοπικές ριπές 8 μποφόρ. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, 9 από τους οποίους εντοπίστηκαν στη στεριά, στη βάρκα επέβαιναν συνολικά 41 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι αγνοούνται 10 άνθρωποι. 10 άτομα - άντρες, γυναίκες και παιδιά - μεταφέρθηκαν με υποθερμία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και 2 απ' αυτούς (πατέρας και γιος) παρέμειναν για νοσηλεία. Συνολικά 26 άτομα έχουν μεταφερθεί στο τοπικό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σε δήλωσή της για το νέο ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τονίζει ότι ο λαός του νησιού «δεν πρόκειται να συνηθίσει τις εικόνες πνιγμένων και φυλακισμένων ανθρώπων και να ανεχτεί τις πολιτικές που τις δημιουργούν».

Και προσθέτει: «Οσο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος "έλεγξε καλύτερα τις ροές" και ποιος εφάρμοσε με πιο αποτελεσματικό τρόπο την πολιτική της ΕΕ, του εγκλωβισμού, της καταστολής, των απελάσεων και επαναπροωθήσεων, των συνεχιζόμενων παζαριών με την Τουρκία, τόσο θα σπρώχνονται οι ξεριζωμένοι στα αδίστακτα κυκλώματα των διακινητών, αναζητώντας συνεχώς πιο επικίνδυνες διαδρομές.

Οι ευαισθησίες της ΕΕ και των κυβερνήσεων θα παραμένουν υποκριτικές όσο δεν δίνεται τέλος στο έγκλημα, με την οργάνωση των διαδικασιών ασύλου στην Τουρκία υπό την ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με την άμεση και ασφαλή μετάβαση των ξεριζωμένων στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Οσο δεν καταργούνται η απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και οι κανονισμοί που επιβάλλουν τον εγκλωβισμό και τις απελάσεις».

Αργά το απόγευμα χτες, φορείς του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς. Συμμετείχαν ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου. Μέσω της αγοράς οι διαδηλωτές έφτασαν στο δημαρχείο όπου ανάρτησαν πανό και κατέθεσαν συμβολικά τέσσερα στεφάνια στη μνήμη των νεκρών ξεριζωμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ