Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Εκδήλωση για τους πεσόντες στα Ιμια

Εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων αξιωματικών του ΠΝ στα Ιμια πραγματοποιήθηκε χτες στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών με πρωτοβουλία της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Οπως σημειώνει σε σχετικό Δελτίο Τύπου της η Γραμματεία της ΚΕΘΑ, «συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κορύφωση της κρίσης στα Ιμια, μέσα στην οποία τα δύο ΝΑΤΟικά κράτη, Ελλάδα και Τουρκία, βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου. Η κρίση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση των ΗΠΑ και οδήγησε στην επιβολή από την τουρκική πλευρά της πολιτικής των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο».

Εκείνο το βράδυ έχασαν τη ζωή τους μετά την πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στη θάλασσα τα στελέχη Χ. Καραθανάσης, 34 ετών, κυβερνήτης, Π. Βλαχάκος, 31 ετών, συγκυβερνήτης, και Ε. Γιαλοψός, 29 ετών, χειριστής συσκευών, καθώς αποτέλεσαν το ανθρώπινο «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), όπως συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και μια 10ετία, πήραν μέρος και κατέθεσαν λουλούδια: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (ΠΑΣΟΙΠΑ), η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), η Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών (ΚΑΠΑ), η Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ).

Από το βήμα της εκδήλωσης τονίστηκε ότι μέσα στην πολύχρονη διαδρομή των ελληνοτουρκικών σχέσεων ούτε μέρα δεν περνά χωρίς να προστεθεί μια νέα, αρνητική για τους λαούς, εξέλιξη. Η κινητικότητα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο εντείνεται, στη σκιά του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας που κλιμακώνεται στην Ουκρανία, των ενεργειακών σχεδίων και ανταγωνισμών. Η εμπλοκή μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών στην αναζήτηση υδρογονανθράκων, σε συνδυασμό με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, φορτώνει με «μπαρούτι» την περιοχή και τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό ανάμεσα στην αστική τάξη Ελλάδας και Τουρκίας.

Εξάλλου, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα των συμβατικών υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ στέλνει συνεχώς οπλισμό στην Ουκρανία, ενώ ετοιμάζεται να στείλει και το σύστημα των S-300, δεδομένη είναι δε και η χρησιμοποίηση των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα από τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, με τη συζήτηση να έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και για την (εκ νέου) φύλαξη πυρηνικών όπλων στον Αραξο.

Με το πέρας της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με ταυτόχρονη απόδοση τιμής στον αδικοχαμένο υποσμηναγό (Ι) Μάριο - Μιχαήλ Τουρούτσικα, συγκυβερνήτη του αεροσκάφους F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης, που συνετρίβη στη θάλασσα νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ