Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενας στους δέκα κτηνοτρόφους εγκαταλείπει την παραγωγή

Τις δίκαιες διεκδικήσεις τους αναδεικνύει η Οργάνωση του Κόμματος

Λήψη μέτρων για τη στήριξη των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων απαιτεί η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ με αφορμή τα στοιχεία του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», με βάση τα οποία ένας στους δέκα κτηνοτρόφους εγκαταλείπει την παραγωγή.

Στην ανακοίνωσή της η Οργάνωση του Κόμματος επισημαίνει ότι «οι προεκλογικές μεγαλοστομίες δεν μπορούν να κρύψουν με τίποτα τις σοβαρές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, που ακολουθώντας τα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα να έχουν πνιγεί στα χρέη και σε νέες δυσκολίες».

Τα στοιχεία του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για το χρονικό διάστημα 2020 - 2022 αποτυπώνουν ότι οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι στην Ηπειρο, όπως και σε άλλες περιοχές, εγκαταλείπουν την παραγωγή και μειώνουν το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή του γάλακτος, μη αντέχοντας τις αυξήσεις στα αγροεφόδια, τη φοροληστεία, το πετσόκομμα των εξισωτικών αποζημιώσεων, τις χαμηλές τιμές στο γάλα και στο κρέας. Ειδικότερα στην Ηπειρο, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανίες γάλακτος και κρέατος, καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των κτηνοτρόφων, του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής γάλακτος, διαψεύδοντας όλους όσοι καλούσαν τους κτηνοτρόφους να στηρίξουν μέτρα ενίσχυσης της μεγαλοεργοδοσίας της περιοχής.

Σε αυτήν την κατεύθυνση επισημαίνονται από την ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής, που ανάμεσα στα άλλα καλλιέργησε αυταπάτες σχετικά με τη συγκρότηση της διεπαγγελματικής φέτας, την «εξωστρέφεια», τα βιολογικά προϊόντα, τους ελέγχους στο γάλα, την πιστοποίηση των προϊόντων (ΠΟΠ) και την ίδρυση του αγροτοκτηνοτροφικού πάρκου στον Κατσικά, υποστηρίζοντας ότι έτσι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα έβλεπαν καλύτερες μέρες.

«Τώρα, προσπαθώντας να θολώσει πάλι τα νερά, ρίχνει το ανάθεμα στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει η Οργάνωση του ΚΚΕ, αναφορικά με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη, «ξεχνώντας ότι ήταν ο ίδιος που στήριζε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ, στην ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία που έγινε στα Γιάννενα το 2016, αλλά και πρόσφατα, το 2021, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στη Βουλή».

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζεται, οι εγχώριες λαϊκές ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες, αφού η φέτα, τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας στα ράφια των σουπερμάρκετ είναι πανάκριβα, για να κερδίζουν οι μεταποιητικές βιομηχανίες.

Η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας καλεί τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις που συνθλίβουν το εισόδημά τους, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν είναι ούτε συγκυριακά ούτε «εισαγόμενα», αντίθετα οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της αγοράς, όπου κυριαρχούν ο ανταγωνισμός και το κέρδος των μεταποιητικών βιομηχανιών κρέατος και γάλακτος, των τραπεζών. Είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής στήριξης, από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου αλλά και την περιφερειακή αρχή, των κατευθύνσεων της ΚΑΠ της ΕΕ, που στηρίζουν τα κέρδη των μεταποιητικών βιομηχανιών και ενισχύουν τους λίγους και μεγάλους αγροτοκτηνοτρόφους, δημιουργώντας αδιέξοδα στους πολλούς βιοπαλαιστές.

Και καλεί τους κτηνοτρόφους να οργανώσουν τον αγώνα τους, συντονίζοντας τη δράση τους με τους δεκάδες Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες που συμμετείχαν στη σύσκεψη στις 8 Γενάρη στη Νίκαια Λάρισας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της παραγωγής και του εισοδήματός τους.

Απευθύνει τέλος στους βιοπαλαιστές αγρότες κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, «για έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που θα οργανώσει την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή μέσα από εθελοντικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που καμία σχέση δεν έχουν με τους σημερινούς, και θα σχεδιάζεται κεντρικά, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ