Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα πρότυπα της ΕΕ οδηγός για τα κάτεργα των μεταναστών εργατών γης

Την ώρα που οι μετανάστες εργάτες γης ζουν και εργάζονται σε απάνθρωπες μεσαιωνικές συνθήκες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, παραπέμπει στην ευρωενωσιακή νομοθεσία περί «ελάχιστων προτύπων στον τομέα του εργατικού δικαίου» «για την προστασία τους», σερβίροντας για φάρμακο ακριβώς αυτήν την πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων, που έχει κάνει καθεστώς τα κάτεργα τύπου Μανωλάδας.

Πρόκειται για το νομοθετικό πλαίσιο αυτό που μόνο κριτήριο έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων και της μεγαλοεργοδοσίας στην αγροτική παραγωγή.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος επίτροπος N. Schmit αναφέρει ότι «οι νομίμως απασχολούμενοι εποχιακοί εργαζόμενοι προστατεύονται επίσης από ελάχιστα πρότυπα στον τομέα του εργατικού δικαίου», υποστηρίζει δηλαδή ξεκάθαρα ότι τα ευρωενωσιακά «πρότυπα» Μανωλάδας ισχύουν για τους λεγόμενους «νόμιμους μετανάστες», κλείνοντας το μάτι στη μεγαλοεργοδοσία να εντείνει ανενόχλητη την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, τόσο των μεταναστών εργατών γης όσο και των υπολοίπων.

Πρόκειται για τη στρατηγική της λεγόμενης «νόμιμης» μετανάστευσης, που σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεών τους για την εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού προς εκμετάλλευση, προωθούνται διακρατικές συμφωνίες σαν αυτές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με Μπαγκλαντές, Αίγυπτο κι άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όλα και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή απεργάζεται νέες κατευθύνσεις, που ακόμα και πριν αποδοθεί άσυλο στους πρόσφυγες αιτούντες, θα οδηγούνται προς άγρια εκμετάλλευση από τη μεγαλοεργοδοσία που θα κερδίζει πολλαπλά από τον εγκλωβισμό τους με βάση τις ευρωενωσιακές αποφάσεις και την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας.

Οσο για την επίκληση της στρατηγικής της ΕΕ «από το αγρόκτημα στο πιάτο», στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι εργασιακές γαλέρες αποτελούν προϋπόθεσή της, με την Κομισιόν να ρίχνει στάχτη στα μάτια με «διοικητικά πρόστιμα» - χάδια στους εργοδότες που απολαμβάνουν τις παχυλές χρηματοδοτήσεις της.

Οπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της: «Οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα πρέπει να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, κόντρα στην πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων. Να οργανωθούν σε συνδικαλιστική οργάνωση, να δυναμώσουν την πάλη τους και από κοινού με άλλα εργατικά συνδικάτα να παλέψουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα, ασφάλιση, αξιοπρεπείς όρους ζωής, υγειονομική περίθαλψη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ