Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΩΡΑΚΙΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών μέτρων και πάλι βούλιαξε τη χώρα

Δρόμοι ποτάμια, προβλήματα διακοπής ρεύματος σε Αττική και άλλες περιοχές, κλειστά σχολεία

Ζάκυνθος ...κάτω από τα νερά
Ζάκυνθος ...κάτω από τα νερά
«Στο ίδιο έργο θεατές» βρίσκονται για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα σε πολλές περιοχές της χώρας, μετά την πρώτη κακοκαιρία του φετινού χειμώνα με έντονες βροχοπτώσεις. Λεωφόροι και δρόμοι έγιναν ξανά επικίνδυνοι χείμαρροι, παγίδες υπήρξαν για οδηγούς και διερχόμενους και πόλεις κάτω από τα νερά. Η απάντηση του κρατικού μηχανισμού ήταν πάλι το «κλειστείτε μέσα», με το γνωστό μήνυμα 112 και προτροπές των αξιωματούχων να «περιοριστούν οι μετακινήσεις». Σε αυτό το μοτίβο έκλεισαν τα σχολεία σε πολλές περιοχές.

Για άλλη μια φορά ήρθε στο προσκήνιο η ανυπαρξία ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων και γενικότερα παρεμβάσεων προστασίας του λαού και της περιουσίας του. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των τοπικών διοικήσεων επικαλούνται τα «ακραία φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν» και την ίδια ώρα κρύβουν τη «γύμνια» του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, την ανυπαρξία πρόληψης και προετοιμασίας και προβάλλουν την «ατομική ευθύνη», χρεώνοντας τυχόν νέες τραγωδίες τύπου Μάνδρας σε αυτούς που πάντα «πληρώνουν το μάρμαρο».

Ομως αυτό το συνεχιζόμενο «έγκλημα» δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αλλά της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την πρόληψη ως κόστος και τις υποδομές αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης ως έργα «μη επιλέξιμα», σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, γιατί αυτά δεν έχουν άμεσο κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία των τοπικών διοικήσεων, που με ιδιαίτερη ικανότητα εξασφαλίζουν όλα αυτά τα χρόνια την κερδοφορία των λίγων κεφαλαιοκρατών με κάθε είδους συμπράξεις και κερδοφόρες επενδύσεις στην Ενέργεια, στους οδικούς άξονες, στον Τουρισμό κ.α., όταν πρόκειται να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία του λαού εμφανίζονται «επιλεκτικά ανίκανες». Αυτή η πολιτική διατηρεί την Πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία υποχρηματοδοτούμενες, με ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

Και το κέντρο της Αθήνας απροσπέλαστο για πεζούς

Eurokinissi

Και το κέντρο της Αθήνας απροσπέλαστο για πεζούς
Ετσι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τον χειμώνα κινδυνεύουν από τις πλημμύρες, το καλοκαίρι από τις φωτιές και βλέπουν διαρκώς τις υποσχέσεις των κυβερνώντων μετά από κάθε καταστροφή, περί ενίσχυσης του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, να γίνονται ...φτερό στον άνεμο.

Πλημμυρισμένα σπίτια, μαγαζιά, διακοπές ρεύματος, κυκλοφοριακή ασφυξία στην Αττική

Συνολικά 150 κλήσεις (οι μισές προέρχονταν από τα όρια του δήμου της Αθήνας) για παροχή βοήθειας είχαν καταγραφεί μέχρι το μεσημέρι στο κέντρο της Πυροσβεστικής. Οι 49 κλήσεις αφορούσαν αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, επτά αφορούσαν μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, δύο κοπές δέντρων και 40 απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες από διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώθηκαν διακοπές της κυκλοφορίας από πλημμυρικά φαινόμενα στην οδό Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσης με την Πέτρου Ράλλη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τον Πειραιά, στην Ποσειδώνος, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λίγο πριν την υπόγεια σήραγγα στο ύψος του «Σταύρος Νιάρχος» (το γνωστό σημείο που γίνεται λίμνη με μια δυνατή βροχή), στην Ωκεανίδων από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Μαραθώνος στην περιοχή του Ασπρόπυργου, στην έξοδο Λαχανά επί της Λ. Kηφισού στο ρεύμα προς Λαμία και στη Λ. Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα από το ύψος της οδού Ανθέων έως την οδό Ζέππου. Στο μεταξύ, άνοιξε η Πειραιώς από το ύψος της Χαμοστέρνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, όπου είχε κλείσει λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Υπόγεια διάβαση στην Σπύρου Λούη στο Μαρούσι
Υπόγεια διάβαση στην Σπύρου Λούη στο Μαρούσι
Αυξημένη κίνηση καταγραφόταν στη Μεσογείων, στην Κατεχάκη, στην Αλεξάνδρας και στην Κηφισίας. Μποτιλιαρισμένη ήταν τμηματικά και η λεωφόρος Ποσειδώνος στο ρεύμα προς Πειραιά. Οι καθυστερήσεις σημειώνονταν από το ύψος του Αλίμου. Μποτιλιάρισμα συνάντησαν οι οδηγοί και στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς το αεροδρόμιο από τον κόμβο της Μεταμόρφωσης έως τον κόμβο της Κηφισίας. Λόγω καθίζησης του οδοστρώματος έκλεισε η Χ. Τρικούπη στο ύψος της Ναβαρίνου, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στο γεφυράκι «Βάρδας» στη Ραφήνα, στο ρεύμα προς Λ. Μαραθώνος.

Στο Μαρούσι στην υπόγεια διάβαση της Σπύρου Λούη είχαν εγκλωβιστεί οχήματα λόγω συσσώρευσης υδάτων, ενώ μπαλκόνι έπεσε στην Ερμού εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σε αρκετές περιοχές είχε διακοπεί το ρεύμα, όπως στο Καματερό, στον Αγ. Αρτέμιο, στο Παγκράτι, στην Κυψέλη και τον Νέο Κόσμο. Χωρίς ρεύμα βρέθηκαν αρκετές περιοχές στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με καταγγελίες στον «902.gr», οι διακοπές ρεύματος συμβαίνουν πολύ συχνά και η ΔΕΗ διορθώνει κάθε φορά τη βλάβη, μετά από ώρες. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, η ΔΕΗ, πριν λίγες μέρες, είπε ότι έχει άνωθεν εντολή να μην σκάψει τον δρόμο για να αλλάξει το σάπιο καλώδιο, διότι κοστίζει περισσότερο από το να αλλάζει τη βραχυκυκλωμένη ασφάλεια κάθε φορά.

Μεγάλα προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα και άλλες περιοχές

Μια πολύ δύσκολη μέρα ήταν η χτεσινή για τους κατοίκους της Ζακύνθου, αφού το νησί σε πολλές περιοχές είχε μετατραπεί σε απέραντη λίμνη, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων που σημειώνονταν από το απόγευμα της Τετάρτης έως και χτες το πρωί.

Μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου ειδικά στα χωριά όπως Σαρακινάδο, Καλιπάδο, Βανάτο, Αγιος Κήρυκας, Καλαμάκι, Αμπελόκηποι, Αγριλιά, στην περιοχή Λίμνη Μακρή και αλλού σχεδόν... εξαφανίστηκε, έγινε ένα με χωράφια και χαντάκια απορροής των υδάτων, αυτό παρά και το γεγονός ότι τα ίδια προβλήματα σημειώνονται σχεδόν κάθε φορά στα ίδια μέρη.

Πλημμύρισαν σπίτια και σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία, λόγω και της έλλειψης ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας με ευθύνη διαδοχικά των κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Από κατολίσθηση προκλήθηκε σύμφωνα και με τοπικά ΜΜΕ σοβαρή ζημιά σε σπίτι στην περιοχή Κορδέλος στο Κάτω Γερακάρι.

Χρειάστηκε επίσης η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμούς οδηγών από αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν λόγω της υψηλής στάθμης του νερού στο οδόστρωμα, αλλά και για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις σε πολλές περιοχές.

Το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε ο απεγκλωβισμός 50 ατόμων Ρομά, με μπουλντόζες από πρόχειρο καταυλισμό στην περιοχή του αεροδρομίου. Πολλοί ήταν και οι κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως Αμπελόκηποι και Καλαμάκι. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων παρέμειναν κλειστά, όπως και σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Με βάση και τη διαμορφωμένη κατάσταση, στη Ζάκυνθο θα περιοδεύσει αύριο Σάββατο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Προβλήματα σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Στην Αιτωλοακαρνανία, και συγκεκριμένα στο Μεσολόγγι, πλημμύρισαν δρόμοι με κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα και σε σπίτια. Πρόκειται για σημεία που και στο παρελθόν έχουν υπάρξει παρόμοια ζητήματα.

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε χτες το πρωί στην ορεινή Ναυπακτία, όπου έκλεισε ο δρόμος στην επαρχιακή οδό Λουτρών - Θέρμου στη γέφυρα του Πόρου.

Οπως τονίστηκε μάλιστα, από τύχη δεν υπήρξαν θύματα ή κάποιος σοβαρός τραυματισμός, με την κατολίσθηση να σημειώνεται λίγο μετά αφότου είχε περάσει σχολικό λεωφορείο.

Πλημμύρες σε σπίτια, λόγω μη καθαρισμένων φρεατίων, καταγράφηκαν και σε σπίτια στη Μυρτιά Ηλείας, ενώ το νερό «έπνιξε» και πολλές καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Στη Λακωνία, σοβαρότατα είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, καθώς δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στον δήμο Αν. Μάνης προβλήματα εντοπίζονται στον κάμπο του Μαυροβουνίου και στις Αιγιές.

Προβλήματα καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία από τις χιονοπτώσεις. Χρειάζονται αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού στα Γρεβενά, στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Ανισόπεδο Κόμβο Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου), στην Εθνική Οδό Γρεβενών - Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ό χλμ. και σε σημεία των επαρχιακών οδών που συνδέουν τα Γρεβενά με Σαμαρίνα, Χ/Κ Βασιλίτσας και Περιβόλι.

Επίσης από τα ξημερώματα της Πέμπτης ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Ανισόπεδο Κόμβο Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου) και στην Εθνική Οδό Γρεβενών - Τρικάλων.

Στην Καστοριά χρειάζονται αλυσίδες, σε σημεία της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και της Επαρχιακής Οδό Καστοριάς - Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας).

Χρειάζονται αλυσίδες σε σημεία της Εθνικής Οδού Φλώρινας - Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), της Π. Εθνικής Οδού Φλώρινας - Εδεσσας, της Επαρχιακής Οδού Αετού - Νυμφαίου και Αμυνταίου - Καστοριάς (μέσω Σκλήθρου).

Στην Καρδίτσα, στα «λευκά» βρήκε το πρωί της Πέμπτης τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νομού. Η κακοκαιρία άφησε χωρίς ηλεκτροδότηση τον δήμο Αργιθέας (σχεδόν στο σύνολό του) καθώς και τα χωριά Πευκόφυτο και Ελληνόπυργος του δήμου Μουζακίου αλλά και κοινότητες του δήμου Λίμνης Πλαστήρα όπως Νεοχώρι, Κερασιά, Μπελοκομίτης κ.λπ.

Χιόνι έχει πέσει στα ορεινά των δήμων Λαμιέων και Μακρακώμης. Λόγω της κακοκαιρίας στην Εθνική Οδό Θερμοπυλών - Ιτέας στο ύψος του Μπράλου σημειώθηκε κατολίσθηση, με αποτέλεσμα χώματα και πέτρες να πέσουν στη μέση του δρόμου.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ