Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Φτάνει πια! Οχι άλλα αιολικά στην Κάρυστο
  • Κινητοποίηση σήμερα στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Στο πλευρό τους το ΚΚΕ. Βουλευτές του κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαιτώντας να σταματήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την έκταση του δήμου Καρύστου, θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τετάρτη, στις 11.30 π.μ., σύλλογοι και φορείς της περιοχής.

Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές δράσεις που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στη νότια Καρυστία ενάντια στις νέες αδειοδοτήσεις αιολικών σταθμών, κάτοικοι, σύλλογοι και φορείς της περιοχής κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με κάθοδο στην Αθήνα, απαιτώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Στο πλευρό τους στέκεται το ΚΚΕ, συνεχίζοντας να στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα τους, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, μεταφέροντας την οργή και τις διεκδικήσεις των κατοίκων.

Οπως αναφέρουν στην Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ στον δήμο Καρύστου βρίσκονται σε φάση λειτουργίας ή εγκατάστασης περίπου 500 ανεμογεννήτριες, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από κάθε δήμο της χώρας και αντιστοιχεί στο 12% της πανελλαδικής παραγόμενης ισχύς από αιολικά.

Σημειώνουν ότι οι αιτήσεις για νέα υλικά, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, αφορούν περίπου 300 ακόμα ανεμογεννήτριες και τονίζουν ότι «οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς του δήμου Καρύστου έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους στη συνέχιση της εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στην περιοχή μέσα από πολλές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες». Και προσθέτουν:

«Η κατάσταση αυτή στον δήμο Καρύστου αποδεικνύει πως η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής από τους ενεργειακούς ομίλους καμιά σχέση δεν έχει με την υποτιθέμενη προσπάθεια για μείωση της τιμής του ρεύματος ή την προστασία του περιβάλλοντος. Μοναδικό κριτήριο της ανάπτυξης εκατοντάδων αιολικών στην Κάρυστο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, είναι τα επιχειρηματικά κέρδη. Αλλωστε, η άλλη πλευρά του "δάσους ανεμογεννητριών", που συνεχώς μεγαλώνει στα βουνά της νότιας Εύβοιας, είναι το πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και τα τρελά κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους.

Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας έχει την υπογραφή της κυβέρνησης, αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ολοι μαζί πίνουν νερό στην πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" χτίζοντας διαχρονικά το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει: Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το χρηματιστήριο ρύπων, την απολιγνιτοποίηση, την ενεργειακή εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο, τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων με ζεστό χρήμα από το "Πράσινο Ταμείο" και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αντιλαϊκή σκυταλοδρομία είχε τελευταία εξέλιξη την ψήφιση στην Ευρωβουλή, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, της Οδηγίας της ΕΕ για την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας, ορίζοντας "περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ", στις οποίες ο στόχος είναι τα έργα εγκατάστασης να ξεκινούν μέσα σε ένα έτος από την αίτηση του επενδυτή».

Στο πλαίσιο αυτό ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

- Για να σταματήσει η εγκατάσταση νέων αιολικών σε όλη την έκταση του δήμου Καρύστου.

- Για τη συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, από δημόσιο φορέα και για την ολοκληρωμένη αποτύπωση των συνεπειών τους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

- Για να υποχρεωθούν οι εταιρείες να αποσύρουν τις ανεμογεννήτριες και τις βάσεις τους μετά το πέρας της λειτουργίας τους.

- Για τη σημαντική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του "πράσινου" και των υπόλοιπων τελών, καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ