Τρίτη 17 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΝΕΟΛΑΙΑ
Επιχειρεί να ενεργοποιήσει πειθαρχικές διώξεις εναντίον των φοιτητών

Να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο ζητάει η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ

Τις πειθαρχικές διώξεις ενάντια στους φοιτητές που προβλέπει ο νέος νόμος - πλαίσιο επιχειρεί να ενεργοποιήσει το υπουργείο Παιδείας, με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης που στάλθηκε σε όλα τα ΑΕΙ.

Στο έγγραφο, αφού «υπενθυμίζονται» τα άρθρα του νόμου - πλαισίου που αφορούν το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών, ζητείται από τα ΑΕΙ ενημέρωση «εάν έχουν τελεστεί πράξεις εκ μέρους φοιτητή ή φοιτητών, οι οποίες συνιστούν κάποιο από τα πειθαρχικά παραπτώματα, που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 197 του ν. 4957/2022 και ποιο κατά περίπτωση». «Σε περίπτωση θετικής απάντησης - συνεχίζει το έγγραφο - να μας ενημερώσετε, εάν έχουν επιβληθεί κάποιες από τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές και ποιες ή εάν έχει εκκινήσει η σχετική διαδικασία και σε ποιο στάδιο ευρίσκεται. Τα στοιχεία να είναι αριθμητικά κι όχι ονομαστικά», σημειώνεται ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών, όπως αναφέρεται στον αντιδραστικό νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, τσουβαλιάζει τη χρήση ναρκωτικών και την «τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος» μαζί με την αντιγραφή στις εξετάσεις, τη λογοκλοπή, την ηχορύπανση και τη «χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού ΑΕΙ για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του».

Να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας περί των πειθαρχικών διατάξεων του νέου νόμου για τους φοιτητές απαιτεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» ΑΕΙ, σημειώνοντας πως πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασμού για το γεγονός ότι οι φοιτητές, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, ακυρώνουν στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία για την ανάδειξη «εκπροσώπων» στις συνελεύσεις των Τμημάτων τους, σε όποιο ΑΕΙ έχουν δρομολογηθεί.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ σημειώνει επίσης:

«Τη στιγμή που, όπως παραδέχεται ακόμη και η ΕΘΑΑΕ σε πρόσφατη έκθεσή της, τα Πανεπιστήμια στενάζουν από τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Που οι αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις και αναθεωρήσεις αποσαθρώνουν τα προγράμματα σπουδών και οδηγούν στο να γίνουν τα πτυχία ένα απλό προσόν - μια γραμμή στο βιογραφικό. Που η ανεργία των νέων πτυχιούχων είναι μεγαλύτερη αυτής στον γενικό πληθυσμό. Που οι ταξικοί φραγμοί από την Προσχολική Αγωγή μέχρι το πανεπιστήμιο ενισχύονται συστηματικά και στερούν από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών το δικαίωμα στη μόρφωση.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ενεργοποιήσει ξανά - με την υποστήριξη της "συμμαχίας των προθύμων" - το αφήγημα της "βίας κι ανομίας" στα πανεπιστήμια (...)

Επειδή, όσο τα πανεπιστήμια απομακρύνονται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας, τόσο θα εντείνεται και η ανάγκη για καταστολή και φίμωση κάθε αντίθετης άποψης, είτε μέσω των ΟΠΠΙ και των πειθαρχικών διώξεων, είτε μέσω της επιχείρησης διάλυσης των Φοιτητικών Συλλόγων και των εκλογών - παρωδία:

  • Χαιρετίζουμε τους φοιτητές που με τη συγκροτημένη δράση τους μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους κατάφεραν μια σημαντική νίκη ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο της ΝΔ με την ακύρωση των ηλεκτρονικών διαβλητών εκλογών με ενιαία ψηφοδέλτια σε μια σειρά σχολές.
  • Απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο του ΥΠΑΙΘ που ζητά από τις Διοικήσεις των πανεπιστημίων στοιχεία για πειθαρχικές διώξεις ενάντια σε φοιτητές.
  • Απαιτούμε να καταργηθεί το πειθαρχικό δίκαιο φοιτητών που παραπέμπει σε ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του προηγούμενου αιώνα.
  • Διεκδικούμε σταθερά να αποσυρθεί στο σύνολό του ο απαράδεκτος ν. 4957/2022!».

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ