2022 Getty Images |
Κισίντα και Σούνακ υπογράφουν τη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ιαπωνίας - Βρετανίας |
Σύμφωνα με τα σχετικά ιαπωνικά ρεπορτάζ, η νέα συμφωνία «θα επιτρέψει στις (στρατιωτικές) δυνάμεις των δύο χωρών να διαμορφώνουν και να εκτελούν ασκήσεις και ανάπτυξη στρατευμάτων σε μια ευρύτερη και πιο σύνθετη κλίμακα». Ακόμα η μία πλευρά θα μπορεί να φιλοξενεί στρατεύματα της άλλης, χωρίς ακόμα να είναι σαφές αν αυτό θα συνιστά λειτουργία βάσεων.
Το γραφείο του Σούνακ διευκρίνισε ότι η συμφωνία για «Reciprocal Access Agreement» (RAA - «Συμφωνία για Αμοιβαία Πρόσβαση») θα οριστικοποιηθεί μετά από συζητήσεις στα κοινοβούλια των δύο χωρών «τις προσεχείς βδομάδες». Ο ίδιος χαρακτήρισε τη RAA «εξαιρετικά σημαντική και για τα δύο έθνη - στερεώνει την αφοσίωσή μας στον Ινδο-Ειρηνικό και υπογραμμίζει τις κοινές μας προσπάθειες για την προώθηση της οικονομικής ασφάλειας, την επιτάχυνση της αμυντικής μας συνεργασίας και την καθοδήγηση της καινοτομίας που δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης». Πρόσθεσε δε ότι «σε έναν αυξανόμενα ανταγωνιστικό κόσμο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι δημοκρατικές κοινωνίες να συνεχίσουν να στέκονται η μία δίπλα στην άλλη, καθώς στην εποχή μας πλοηγούμαστε σε προκλήσεις άνευ προηγουμένου».
Τα σχετικά ρεπορτάζ επισήμαιναν ότι η Ιαπωνία υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία πριν από λίγους μήνες και με την Αυστραλία.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Γραφείου υποθέσεων για την Ταϊβάν του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Σιαογκουάνγκ «προειδοποίησε» χτες όσες δυνάμεις στηρίζουν την Ταϊβάν ότι «παίζουν με τη φωτιά», προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεσμεύεται και με τη νέα χρονιά «για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» και τη «συντριβή πλεκτανών για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Εκτίμησε δε ότι «η κακόβουλη στήριξη της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" αποτελεί σκόπιμη πρόκληση μεταξύ (κάποιων) στοιχείων σε λίγες ξένες χώρες».
Ολα αυτά όταν οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν ασκήσεις «για τη διατήρηση της ασφάλειας του εναέριου χώρου και της εθνικής ασφάλειάς μας».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε πως η Γερμανία επεξεργάζεται μια νέα στρατηγική για την Κίνα, στο πλαίσιο μιας πιο «νηφάλιας» προσέγγισης για τις σχέσεις των δύο πλευρών και θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το Πεκίνο. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αύριο, μεθαύριο ή σε 10 χρόνια, ίσως έρθει η στιγμή που η Κίνα θα περάσει τα σύνορα (...) Εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, οι σχέσεις μας με την Κίνα θα αλλάξουν επίσης θεμελιωδώς, όπως συμβαίνει με τη Ρωσία», είπε μεταξύ άλλων.