Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΙΝΑ ΤΕΝΤΑ - ΛΑΤΙΦΗ
Στη γενέτειρά της η τελευταία της κατοικία

Στην Ευαγγελίστρια Αλμυρού την Παρασκευή στις 2 μ.μ. η κηδεία της αγωνίστριας - συγγραφέα

Η γενέτειρά της, ο Αλμυρός Βόλου, θα υποδεχτεί και πάλι στις αγκάλες της την αγωνίστρια της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Κατίνα Τέντα - Λατίφη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή προχτές Δευτέρα. Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 13 Γενάρη στις 2 μ.μ. στον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Αλμυρού.

Η Κατίνα Τέντα - Λατίφη γεννήθηκε στις 13/10/1927 και γρήγορα συνέδεσε τη ζωή της με το λαϊκό και το κομμουνιστικό κίνημα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και μετά στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ ως καπετάνισσα λόχου γυναικών, ενώ στη συνέχεια έγινε μέλος του ΚΚΕ. Μετά τη Βάρκιζα, όπως και άλλοι αγωνιστές διώχθηκε, χτυπήθηκε από την περιβόητη συμμορία των Σούρληδων στη Θεσσαλία, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία. Μετά την αποφυλάκισή της έζησε σε σκληρή παρανομία, ξέφυγε από τους διώκτες της και εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στην αρχή στον Ορθρυ, στη συνέχεια στα Αγραφα και μετέπειτα ως υπεύθυνη γυναικών της Υγειονομικής Υπηρεσίας στο Βίτσι, ενώ συμμετείχε και σε μάχες. Εγινε υπεύθυνη γυναικών σε επίπεδο τάγματος, στη συνέχεια Ταξιαρχίας, και ονομάστηκε Υπολοχαγός Πολιτικός Επίτροπος.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ στις Λαϊκές Δημοκρατίες, η Κατίνα Τέντα επελέγη μαζί με άλλους αγωνιστές να παρακολουθήσει σχολή για τη δουλειά στην Ελλάδα, ενώ το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου και συνεχίζονταν οι διώξεις, τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις κομμουνιστών. Μετά την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, η σχολή στην Μπριάζα της Ρουμανίας μετονομάστηκε σε Σχολή Νίκου Μπελογιάννη και η Κατίνα Τέντα στάλθηκε μαζί με άλλους αγωνιστές στην Ελλάδα, όπου δούλεψε στην παρανομία από το καλοκαίρι του 1952 μέχρι το καλοκαίρι του 1954.

Με την επιστροφή της στη Ρουμανία, στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον αγωνιστή Κώστα Λατίφη, οικονομολόγο, με τον οποίο παντρεύτηκαν, μετεγκαταστάθηκαν στο Παρίσι και απέκτησαν μία κόρη. Η ίδια σπούδασε Οικονομικά με ειδίκευση στο εξωτερικό εμπόριο. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1974, μετά την πτώση της χούντας, και εργάστηκε ως διευθύντρια εξαγωγών σε διάφορες εταιρείες, κυρίως σε αμπελοοινικούς συνεταιρισμούς.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τον «Ριζοσπάστη», όπου δημοσιεύτηκαν γραπτά της για τον παράνομο Τύπο, με τίτλο «Η ιστορία της έκδοσης ενός φύλλου του "Ριζοσπάστη"», σε δύο μέρη, στις 26/2/2022 και 5/3/2022. Επίσης έδωσε συνέντευξη στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 28-29/5/2022 για τη δράση της και χάρισε στην εφημερίδα μας το διήγημά της «Οπη η Μπουμπουλινίτσα», για την γυναίκα του θρυλικού υποστράτηγου του ΔΣΕ Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα), το οποίο δημοσιεύτηκε σε δύο μέρη, στις 23/4/2022 και 29/4/2022. Ακόμα, έγραψε τη βιογραφία του κομμουνιστή γιατρού Πέτρου Κόκκαλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ