Την Τρίτη 10 Γενάρη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση καλλιτεχνικών σωματείων και συλλόγων σπουδαστών στην Αθήνα |
Επόμενος μεγάλος σταθμός στη δράση τους είναι την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, όταν προγραμματίζουν συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11.30 π.μ. και στη συνέχεια μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, όπου θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. Για τους συγκεντρωμένους θα υπάρχει επίσης πούλμαν στο Πεδίον του Αρεως για τη μετακίνηση προς το υπουργείο Παιδείας.
Για τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) έχει αποφασίσει στάση εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio και τα εργαστήρια, από τις 11.30 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ.
Την ίδια μέρα, Παραρτήματα του ΠΜΣ και Μουσικά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα διοργανώνουν κινητοποιήσεις έξω από τα κτίρια των κατά τόπους περιφερειακών αρχών.
«Το ΠΔ 85/22 ξεσήκωσε τον καλλιτεχνικό κόσμο και οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις μέσα στον Δεκέμβρη, οι οποίες έφεραν στο επίκεντρο τα χρόνια προβλήματα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης», σημειώνει στο κάλεσμά του μπροστά στην κινητοποίηση ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και προσθέτει: «Είναι ελπιδοφόρο ότι εκατοντάδες νέοι σπουδαστές βγήκαν στον δρόμο ζητώντας την αναβάθμιση των σπουδών τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Παρότι η χώρα μας διαθέτει ένα πλούσιο και αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό σε όλες τις μορφές της Τέχνης, προωθείται σταθερά από το κράτος και από όλες τις κυβερνήσεις η απαξίωση του Πολιτισμού και ειδικότερα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης».
«Μπροστά στη διευρυμένη αγανάκτηση, η κυβέρνηση επιχείρησε με ελιγμό να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των καλλιτεχνών. Με διευκρινιστική εγκύκλιο αναφέρει ότι οι κάτοχοι πτυχίων ωδείων κατατάσσονται στη μισθολογική κατηγορία ΤΕ σύμφωνα με τον ν. 4325/15. Ζητάμε τη διεύρυνση αυτού του μέτρου χωρίς διακρίσεις, για το σύνολο των αποφοίτων Καλλιτεχνικών Σχολών.
Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε στο επίκεντρο το αίτημά μας για Μουσική Εκπαίδευση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την πανεπιστημιακή βαθμίδα.
Σ' αυτόν το δρόμο απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας προς τους επαγγελματίες μουσικούς, τους σπουδαστές μουσικής και το εκπαιδευτικό προσωπικό σε ωδεία και σε Πανεπιστημιακά Τμήματα, απέναντι σε λογικές που καλλιεργούν τον ανταγωνισμό των διαφορετικών επαγγελματικών προσόντων», επισημαίνει ο ΠΜΣ και προγραμματίζει συνελεύσεις και συσκέψεις το επόμενο διάστημα, για τη διαμόρφωση αιτημάτων που αφορούν την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση.