Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Αγωνιστική... γιορτή με τα μουσικά σχολεία!

Με τους μαθητές, τους γονείς και τους εργαζόμενους των μουσικών σχολείων θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), την Παρασκευή 28/6, στις 8 μ.μ., στο Αλσος Περιστερίου (στάση μετρό Ανθούπολη).

Στο κάλεσμά του ο ΠΜΣ σημειώνει: «Συνεχίζουμε τους κοινούς μας αγώνες για δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση, τραγουδάμε και απαιτούμε να σταματήσει η υποβάθμιση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων». Στην εκδήλωση συμμετέχουν τα μουσικά σχολεία Αλίμου, Ιλίου, Παλλήνης, Πειραιά και το καλλιτεχνικό σχολείο Γέρακα.

Ο ΠΜΣ δημιουργήθηκε το 1913 από τους μουσικούς που εργάζονταν στην ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, η οποία ήταν ο προπομπός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Οπως σημείωσε ο σημερινός του πρόεδρος, Βασίλης Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του στον «Ρ», «ταξικό προσανατολισμό απέκτησε αργότερα, όταν έπαιξε το ρόλο του ομοιοεπαγγελματικού σωματείου, δηλαδή των μουσικών που δούλευαν σε όλους τους χώρους. Και αυτό λειτουργούσε για δεκαετίες. Σήμερα, αυτή η πορεία εκφράζεται και με τη σύνδεση του ΠΜΣ με τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ».

Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει ότι μέσα από το γιορτασμό ο ΠΜΣ θέλει να αναδείξει τα σημερινά προβλήματα των μουσικών, τη διαχρονικότητα του άλυτου ζητήματος της δωρεάν και δημόσιας καλλιτεχνικής παιδείας, αλλά και «το πώς διαχρονικά και μέσα από την ιστορία του συλλόγου, φαίνεται αυτό που λέμε "ο καλλιτέχνης μαζί με τους αγώνες του λαού", αλλά και η σύγκρουση των δύο γραμμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που δεν είναι τωρινό ζήτημα (...) Ο μουσικός δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από το κλίμα της κοινωνίας. Να αντιλαμβάνεται ότι είναι κοινωνικό ζήτημα η υπόθεση της τέχνης (...)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ