Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Φρένο» σε μια ακόμα απόλυση στο Εμπόριο από το Σωματείο

Η εργοδοσία προσπάθησε να διώξει εργαζόμενη που ζήτησε τα αυτονόητα

Την άμεση παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προκάλεσε μια ακόμα προσπάθεια απόλυσης από εμπορική αλυσίδα του κλάδου. Συγκεκριμένα, μια εργαζόμενη σε κατάστημα της εταιρείας «MAX STORES» βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας και απολύθηκε στις 22 Δεκέμβρη επειδή «ζήτησε να τοποθετηθούν σκαμπό στα ταμεία όπως προβλέπεται», ενώ αρνήθηκε να δηλωθεί το ρεπό της στις 26 Δεκέμβρη, δηλαδή σε μέρα αργίας. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, ο Σύλλογος απάντησε με κινητοποίηση την περασμένη Τρίτη έξω από το κατάστημα. Η εργοδοσία δήλωσε αρχικά ότι θα «επανεξετάσει» την απόλυση, ενώ στη συνέχεια την πήρε πίσω. Ετσι, η εργαζόμενη θα επιστρέψει τις επόμενες μέρες στο πόστο της.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη απόλυση στην οποία μπαίνει «φρένο» κάτω από την παρέμβαση του σωματείου. Είχε προηγηθεί η ακύρωση της απόλυσης εργαζόμενου από το κατάστημα «Φίλιππος Νάκας», ο οποίος είχε απολυθεί μετά από αναρρωτική άδεια και διάγνωση με σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα. «Στην οργάνωση και την αλληλεγγύη η δύναμή μας! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!», τονίζει ο Σύλλογος, ενώ έχει καλέσει όλους τους εργαζόμενους να έρχονται σε επαφή μαζί του και να καταγγέλλουν κάθε επίθεση στα δικαιώματά τους.

Να οριστεί αργία η 2η Γενάρη

Παράλληλα, στο φόντο της μεγάλης εντατικοποίησης και της δουλειάς χωρίς ρεπό και αργία, ο Σύλλογος απαιτεί να οριστεί η 2η Γενάρη επίσημη αργία για το Εμπόριο και να μην ανοίξει καμία εμπορική επιχείρηση. «Δουλειά βράδυ - πρωί, Δευτέρα - Κυριακή, μας έχουνε τσακίσει τη ζωή», καταγγέλλει και αναδεικνύει τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι εμποροϋπάλληλοι: Από τις 25 Νοέμβρη μέχρι τις 2 Γενάρη τα καταστήματα λειτουργούν συνεχώς, με εξαίρεση τρεις μόλις μέρες (25 και 26 Δεκέμβρη, 1 Γενάρη). Σαν να μην έφτανε αυτό, μια σειρά από εμπορικά κέντρα, αλυσίδες και σούπερ μάρκετ σπεύδουν να ενημερώσουν το προσωπικό πως πρόκειται να ανεβάσουν τα ρολά τους και τη Δευτέρα 2 Γενάρη. «Να μη δεχτούμε να μας κόβουν τα ρεπό μας, το διάλειμμά μας, να μας κάνουν "λάστιχο"», σημειώνει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο σωματείο τους, να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας για παραβίαση του ωραρίου και των δικαιωμάτων τους. Μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες. Να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων χωρίς καμία καθυστέρηση. Να δοθούν κανονικά τα ρεπό και οι άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Να μην ανοίξει κανένα κατάστημα στις 2 Γενάρη και να οριστεί η συγκεκριμένη μέρα επίσημη αργία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ