Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
Σαρώνουν οι ιώσεις, απροστάτευτος ο λαός, χάος στα δημόσια νοσοκομεία

Εκατοντάδες περιμένουν για ώρες να εξεταστούν, απίστευτη η ταλαιπωρία σε φορεία και ράντζα για ασθενείς

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Σε ράντζα στους διαδρόμους και στις πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα των νοσοκομείων γιόρτασαν την «αναβάθμιση» και «ενίσχυση» του δημόσιου συστήματος Υγείας ασθενείς κι εργαζόμενοι, βιώνοντας στο πετσί τους τα αποτελέσματα της διαχρονικής έλλειψης μόνιμου προσωπικού, της κρατικής υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής δράσης. Παρά την έγκαιρη - προ μηνών - προειδοποίηση των ειδικών για επέλαση ιώσεων με μεγαλύτερη σφοδρότητα, στα δημόσια νοσοκομεία η αθλιότητα καλά κρατεί, με την κυβέρνηση να «επενδύει» στην απόγνωση του λαού, προπαγανδίζοντας ως «λύση» την ένταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και τις αυξημένες πληρωμές στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ».

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου από τον «Ευαγγελισμό», το Λαϊκό, το «Γεννηματάς», τα Νοσοκομεία Παίδων, με ανθρώπους σε φορεία, σε ουρές και ράντζα να αναμένουν ώρες επί ωρών. Στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με χρόνο αναμονής πάνω από 8 ώρες την παραμονή Χριστουγέννων, παιδιά δεν πρόλαβαν να εξεταστούν και μεταφέρονταν στο γειτονικό «Αγία Σοφία» που ξεκινούσε την επόμενη εφημερία. Κι εκεί όμως η αναμονή ανήμερα των Χριστουγέννων και την επομένη ξεπερνούσε τις 5 ώρες!

«Θα έχουμε άλλες 4 εβδομάδες περίπου χρονική διάρκεια έξαρσης (...) Και έχουμε πολύ περισσότερο παιδικό πληθυσμό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, προαναγγέλλοντας νέα κλιμάκωση και παρουσιάζοντας περίπου ως «φυσικό φαινόμενο» από τη μία τη χαοτική κατάσταση στα νοσοκομεία και από την άλλη την αναζήτηση ακόμα και αντιπυρετικών στα φαρμακεία.

Στο μεταξύ, την ανησυχητική κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι συνήθεις εποχικές ιώσεις και ο κορονοϊός μαρτυρά και η εβδομαδιαία Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων, για το διάστημα 12 - 18 Δεκέμβρη, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα για τις ηλικιακές ομάδες 5 - 14 και 15 - 64 ετών, ενώ στις ηλικίες κάτω των 5 ετών και τις ηλικίες 65 ετών και άνω η αναλογία των ατόμων με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο των επισκέψεων ήταν σχετικά σταθερή.

Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν 1.343 και καταγράφηκαν 104 νέες διασωληνώσεις, αλλά και 150 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 49 - 98).

Ψηλά παραμένει και η θετικότητα για τον ιό της γρίπης με 17 νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Τη βδομάδα 12 - 18 Δεκέμβρη, παρατηρήθηκε αυξητική τάση και στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις οκτώ περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ: Πάτρα (+195%), Χανιά (+111%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Περιφέρεια Αττικής.

Χωρίς γιατρούς απογευματινά εμβολιαστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα, στα Κέντρα Υγείας της 3ης και της 4ης ΥΠΕ (Μακεδονία - Θράκη) δεν καλύπτονται τα απογευματινά εμβολιαστικά κέντρα με γιατρούς, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. Οι διοικήσεις των ΚΥ, για να αποφύγουν την κάλυψη με προσωπικό που συνεπάγεται αποζημίωση με μεικτή εφημερία όπως γινόταν μέχρι τώρα, προχωρούν στη μεταφορά των ραντεβού στα πρωινό πρόγραμμα, αυξάνοντας τον φόρτο εργασίας και υποβαθμίζοντας την εμβολιαστική διαδικασία. Μια διαδικασία που δεν είναι «ένα τσίμπημα», αλλά πρέπει να προβλέπει την ολοκληρωμένη ενημέρωση και παρακολούθηση των ασθενών.

Ενώ για όσα ραντεβού δεν μπορούν να μετακινηθούν, ορίζουν ως υπευθύνους τους εφημερεύοντες γιατρούς, πολλές φορές μάλιστα με προσωπικές πιέσεις, οδηγώντας τους σε τέλεση απλήρωτης εργασίας και κυρίως σε υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν, καθώς η ευθύνη τους είναι για τα επείγοντα περιστατικά του ΚΥ και όχι για την τακτική του λειτουργία.

Τις άμεσες ενέργειες των 3ηςκαι 4ης ΥΠΕ και των διοικήσεων των ΚΥ, για την κάλυψη των προγραμμάτων του εμβολιαστικού κέντρου, με γιατρούς, οι οποίοι θα αποζημιώνονται για μεικτή εφημερία, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα, απαιτεί σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ