Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολα έτοιμα για να υποδεχτεί παιδικά χαμόγελα
  • Σήμερα η πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά που διοργανώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ
  • Από τις 17.30 ξεκινά το πλούσιο πρόγραμμα. Στις 19.00 μεγάλη συναυλία με παιδικά τραγούδια αγαπημένων συνθετών

Ολα είναι έτοιμα για την πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά που διοργανώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήμερα Τετάρτη από τις 17.30 στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145). Στη γιορτή θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ ετοιμάζεται να γεμίσει ξανά με παιδικά χαμόγελα στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή, η οποία διοργανώνεται ξανά ύστερα από τρία χρόνια αναγκαστικής διακοπής λόγω πανδημίας! Η χτεσινή μέρα ήταν μέρα ετοιμασιών, προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος για να υποδεχτεί τους μικρούς φίλους! Η αίθουσα έχει στολιστεί και οι παιδαγωγοί έχουν στήσει τα καλλιτεχνικά εργαστήρια. Πιο δίπλα έχει διαμορφωθεί η γωνιά όπου θα γίνει η αφήγηση του παραδοσιακού παραμυθιού της Πετρόσουπας και τα παιδιά θα παίξουν τα πιο ξέφρενα μουσικοκινητικά παιχνίδια. Ξεχωριστή γωνιά αποτελεί το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», με πολλούς τίτλους για μικρούς και μεγάλους. Τα βιβλία, το καλύτερο δώρο για τις γιορτές, θα διατίθενται σε ειδικές εκπτώσεις μέχρι και 60% - 70%.

Μέσα στην αίθουσα οι πρόβες για τη μεγάλη συναυλία με παιδικά τραγούδια αγαπημένων συνθετών χάρισαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Οι νότες του φλάουτου συνάντησαν το κοντραμπάσο και τα κρουστά έδωσαν τον ρυθμό, προσφέροντας μια «γεύση» από τη σημερινή συναυλία. Οι μικροί φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να ακούσουν από κοντά 12 διαφορετικά μουσικά όργανα που θα συνοδεύουν τις φωνές των Γιάννη Διονυσίου, Βιολέτας Ικαρη, Μιρέλας Πάχου και Απόστολου Ρίζου, μαζί με την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη.

Η φετινή πρωτοχρονιάτικη γιορτή θα ξεκινήσει στις 17.30 με γιορτινά εργαστήρια και κατασκευές, face painting, μουσικοκινητικά παιχνίδια και αφήγηση παραμυθιού, και στις 19.00 τη σκυτάλη θα λάβει η μεγάλη συναυλία σε ενορχήστρωση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.


Το βιβλίο, το καλύτερο δώρο για τις γιορτές, έχει τη δική του θέση
Το βιβλίο, το καλύτερο δώρο για τις γιορτές, έχει τη δική του θέση

Από τις πρόβες για τη συναυλία με παιδικά τραγούδια
Από τις πρόβες για τη συναυλία με παιδικά τραγούδια
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Μνημεία - Σύμβολα της πάλης των λαών στην Ευρώπη»

Ενα αξιόλογο ταξίδι σε «Μνημεία - Σύμβολα της πάλης των λαών στην Ευρώπη» πρόσθεσε η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στους Ιστορικούς Οδηγούς που επιμελείται τα τελευταία χρόνια. Ο 3ος Ιστορικός Οδηγός ξεχωρίζει τόσο για το μοναδικό του περιεχόμενο όσο και την προσεγμένη παρουσίασή του.

Σε αυτόν παρουσιάζονται ιστορικά κτίρια και μνημεία σε όλη την Ευρώπη αφιερωμένα στην πάλη της εργατικής τάξης και την εργατική - λαϊκή αντίσταση, καθοδηγούμενη από τους κομμουνιστές, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις σελίδες του παρουσιάζονται μνημεία προς τιμήν του Κόκκινου Στρατού και της συμβολής του στη συντριβή των ναζιστικών στρατευμάτων με την απελευθέρωση των λαών της Ευρώπης. «Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει», είναι τα λόγια του Ερνεστ Χέμινγουεϊ που παρατίθενται στον Οδηγό, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης μία σειρά μνημεία προς τιμή μεγάλων μορφών του κομμουνιστικού κινήματος που έχουν μείνει χαραγμένες στη συνείδηση της εργατικής τάξης.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, η Οργάνωση είχε εκδώσει τον 1ο και 2ο Ιστορικό Οδηγό, που περιλάμβαναν ιστορικά κτίρια και μνημεία από την περιοχή της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας αφιερωμένα στον ηρωικό αγώνα του ελληνικού λαού τις περιόδους 1940 - 1944 και 1946 - 1949. Δίνοντας το στίγμα του 3ου Ιστορικού Οδηγού που αποτελεί τη συνέχεια, στον πρόλογο η ΠΟ Σπουδάζουσας αναφέρει εισαγωγικά: «Βασική ιδέα για αυτή την έκδοση αποτελεί η αναμέτρηση με "όσους σημαδεύουν το παρελθόν για να πετύχουν το παρόν και το μέλλον", όσους θέλουν να ξαναγράψουν και να παραχαράξουν την Ιστορία. Η έκδοση αυτή αποτελεί πηγή μνήμης και διαφύλαξης της ιστορικής παρακαταθήκης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος του 20ού αιώνα, κόντρα στη θεωρία των "δύο άκρων" που προωθείται από την ΕΕ και τα επιτελεία των αστικών κρατών. Ο ιστορικός οδηγός φωτίζει ηρωικά στιγμιότυπα από τη δράση της εργατικής τάξης απέναντι στο τέρας του ναζισμού, που γεννά και θρέφει το καπιταλιστικό σύστημα.

Φέρνει τον αναγνώστη σε επαφή με τη σοσιαλιστική τέχνη, την καλλιτεχνική δημιουργία, που ευελπιστεί να σταθεί αντάξια στο ύψος των κατορθωμάτων του ανθρώπου, να αποκρυσταλλώσει τη σύγκρουση και νίκη του νέου απέναντι στο παλιό».

Τα παραπάνω ξεδιπλώνονται στις επόμενες σελίδες μέσα από φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τα μνημεία με μία περιεκτική περιγραφή για το σημείο στο οποίο βρίσκεται, την ιστορία πίσω από αυτό που απεικονίζει και τον σκοπό της ανέγερσής του.

Ο Ιστορικός Οδηγός είναι διαρθρωμένος σε ενότητες που περιλαμβάνουν την Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στις οποίες παρουσιάζονται τα μνημεία ανά χώρα, ενώ σε χάρτη απεικονίζεται το σημείο στο οποίο βρίσκονται.

«Αντί Επιλόγου», ο Ιστορικός Οδηγός περιλαμβάνει μία καταγραφή μνημείων που είναι αναπόσπαστα δεμένα με την Ιστορία των λαών και την Αντιφασιστική Πάλη που διεξήγαγαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και που σήμερα έρχονται αντιμέτωπα με το μένος κυβερνήσεων, αρχών Τοπικής Διοίκησης, ακροδεξιών ομάδων, νοσταλγών των ναζί και άλλων. «Πρόκειται για μια απαράδεκτη επιχείρηση ξαναγραψίματος της Ιστορίας, η οποία συναντάει την αντίδραση των ίδιων των λαών, καθώς έχουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη τους τόσο τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη όσο και τον καθοριστικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στην ήττα του ναζισμού», τονίζεται. Επισημαίνεται παράλληλα πως το ΚΚΕ πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία των αντιφασιστικών και σοβιετικών μνημείων, έτσι ώστε ο λαός, ειδικά η νεολαία από αυτές τις χώρες, να συνδεθεί και να γνωρίζει τους αγώνες των λαών τον 20ό αιώνα ενάντια στον φασισμό και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που τον γεννά και τον θρέφει».

Ο οδηγός κλείνει με την υπόσχεση ότι «η πάλη των λαών θα αναγείρει ξανά αυτά τα μνημεία, ότι το σκοτάδι θα γίνει ξανά φως».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Εξάρτηση σημαίνει φραγμός στη διαδικασία κοινωνικής συνειδητοποίησης και κοινωνικής δράσης. Αποσπάσματα από ομιλία του Π. Κατηφέ σε εκδήλωση της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ
  • Πρωτοβουλίες φοιτητικών συλλόγων για όλες τις ανάγκες των φοιτητών
  • Προχωρά η υλοποίηση του «πολλαπλού βιβλίου» της διαφοροποίησης και της κατηγοριοποίησης
Εξάρτηση σημαίνει φραγμός στη διαδικασία κοινωνικής συνειδητοποίησης και κοινωνικής δράσης

Αποσπάσματα από την ομιλία του Παναγιώτη Κατηφέ σε εκδήλωση της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ με θέμα τα ναρκωτικά

«Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά! Σκέψου, δράσε, ζήσε χωρίς ναρκωτικά!» ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ μέσα από πρόσφατη εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος» στο Αιγάλεω, με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Κατηφέ, υπεύθυνο του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

Στην εκδήλωση, που εντασσόταν στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας με την ΚΝΕ και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, παρεμβάσεις έκαναν επίσης η Εύα Τιγκίρη και η Σελήνη Καπερώνη, επικεφαλής και μέλος, αντίστοιχα, της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων, συμβάλλοντας στον προβληματισμό γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο της εξάπλωσης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στους νέους.

Στην κεντρική ομιλία ο Π. Κατηφές τόνισε μεταξύ άλλων:

«Λέμε καθαρά ότι τα κόμματα της αστικής τάξης έχουν τεράστιες ευθύνες για το ότι γιγαντώνεται το φαινόμενο της τοξικομανίας και στη χώρα μας. Εχουν τεράστιες ευθύνες γιατί αθωώνουν τα ναρκωτικά στις νεανικές συνειδήσεις, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και την κοινωνική καταστολή.

Δείτε τι γίνεται με την κάνναβη, την έχουν βαφτίσει από βιομηχανική μέχρι θεραπευτική, γιατί κυρίως τους ενδιαφέρει η νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής της χρήσης, γιατί εκεί βρίσκεται η μεγάλη κερδοφορία.


Μετά τη νομιμοποίηση στον Καναδά και σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, έχει ανοίξει η όρεξη στα μονοπώλια που βλέπουν την Ευρώπη ως τη μεγαλύτερη αγορά για ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης την επόμενη 10ετία, αφού προσδοκούν ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει αγορά κάνναβης ύψους πάνω από 4,5 τρισ. ευρώ κέρδη μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Σ' αυτήν τη βάση, ξαφνικά η ΕΕ κατ' εντολή των μονοπωλίων αναγόρευσε ως νόμιμο εμπόρευμα τα προϊόντα CBD, ή ο ΟΗΕ αφαίρεσε την κάνναβη από τον πίνακα των επικίνδυνων ναρκωτικών. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η ΕΕ από τη φύση της είναι μήτρα σκανδάλων, γιατί είναι Ενωση των αναγκών των μονοπωλίων και όχι των αναγκών του λαού.

Η κάνναβη τελικά ενώνει - αλλά ποιους;

Ενώνει τα κόμματα της αστικής τάξης, που ενώ τρώγονται σαν τα κοκόρια ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα, στο ζήτημα των ναρκωτικών είναι αγκαλίτσα και αγαπημένοι, αφού όλοι συμφωνούν. Ετσι ξαφνικά αγαπήθηκαν ο Αδωνις με τον Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ομονοούν στην προσέλκυση επενδύσεων για την καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα μας.

Η ΝΔ, πατώντας σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει σήμερα πιο απλούς τους όρους για καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πολύ περήφανος για τη Νεολαία του, που στο 3ο συνέδριό της αποφάσισε να καλέσει τη νεολαία της χώρας μας να αγωνιστεί για τη νομιμοποίηση της κάνναβης και την αποποινικοποίηση της χρήσης κάθε ναρκωτικού. Τα νόμιμα ναρκωτικά είναι αυτά που λείπουν σήμερα από τους νέους στη χώρα μας, όχι η δωρεάν και ολοκληρωμένη μόρφωση, όχι τα ασφαλή σχολεία, όχι οι σπουδές και τα πτυχία με δικαιώματα, όχι η δουλειά και οι μισθοί που θα ικανοποιούν τις ανάγκες, όχι οι σφαίρες που περνάνε πάνω από τα κεφάλια αν δεν έχεις 20 ευρώ για βενζίνη ή η γενίκευση της καταστολής παντού, ακόμα και με πανεπιστημιακή αστυνομία. Αυτά είναι μάλλον "ψιλά γράμματα" για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νεολαία του...

Το ΜέΡΑ25, που είναι ακόμα πιο μπροστά, προτείνοντας την ηρωίνη να τη δίνει το κράτος στους τοξικομανείς μέσα από τα νοσοκομεία. Εδώ δεν υπάρχουν γιατροί, θέλουν να κάνουν τα νοσοκομεία με τις τεράστιες ελλείψεις σε "μαγαζάκια κρατικής πρέζας" (...)

Μέσα σε δύο δεκαετίες έχει τριπλασιαστεί η χρήση κάνναβης στους μαθητές της χώρας μας και έχει πενταπλασιαστεί στη Δυτική Αττική. Είναι ένα ουρανοκατέβατο φαινόμενο; Είναι απλά μόδα; Δεν είναι μια άλλη διαπίστωση, αλλά η διαπίστωση αυτή έχει και αιτίες.

  • Αλήθεια, δεν έχουν ευθύνες διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, που ο καθένας από τη μεριά τους συμπλήρωνε το παζλ της δήθεν αναγκαιότητας για τη νομιμοποίηση της κάνναβης;
  • Δεν έχουν ευθύνες αυτά τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους που έχουν ξηλώσει την Πρόληψη, με υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα Κέντρα Πρόληψης, ό,τι ακριβώς κάνουν και με τα θεραπευτικά προγράμματα;
  • Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ, το 2019 (πριν την πανδημία) σε πρόγραμμα πρόληψης ενάντια στις εξαρτήσεις συμμετείχε μόνο το 4% των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων. Αυτό θεωρούν πρόληψη οι αστικές κυβερνήσεις για τους νέους ανθρώπους;

Μάλιστα, εκτός από τη νομιμοποίηση της κάνναβης, τα αστικά κόμματα συμφωνούν, ταυτίζονται και αλληλοσυγχαίρονται για τον τρόπο αντιμετώπισης της τοξικομανίας, ή καλύτερα να πούμε στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν απλά το πρόβλημα. Αφού σιγά σιγά αποσαθρώνουν Πρόληψη, Θεραπεία και Κοινωνική Επανένταξη, τώρα για να διαχειριστούν την τοξικομανία ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη "μείωση της βλάβης".

Δείτε πώς συμφωνούν όλοι στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, πώς προβλήθηκε η ίδρυση του πρώτου ΧΕΧ με εγκαίνια από τον πρωθυπουργό, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση ενίσχυσε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, δίνοντας τη δυνατότητα σε δήμους ή ΜΚΟ να φτιάχνουν τέτοιους χώρους. Δεν τους ενδιαφέρει να μπει ο χρήστης σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Τους ενδιαφέρει ο χρήστης να μην είναι ορατός στην τουριστική μόστρα, πώς δεν θα χαλάει τη βιτρίνα του τουριστικού κεφαλαίου. Τους ενδιαφέρει απλά να κρύψουμε το πρόβλημα "κάτω από το χαλάκι" (...)

Κόντρα στους στρεβλούς διαχωρισμούς τους

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με επιστημονικότητα μελετούν διαχρονικά το πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών, διαμορφώνοντας τις θέσεις τους από μια βασική αφετηρία: Οτι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, και ως κοινωνικό ον πρέπει να είναι και πρωταγωνιστής της κοινωνικής ζωής, της κοινωνικής παραγωγής, της κοινωνικής εξέλιξης.

Η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, η σοσιαλιστική - κομμουνιστική, δεν θέλει και δεν μπορεί να έχει τον άνθρωπο στο κοινωνικό περιθώριο. Ο άνθρωπος και η ικανοποίηση των αναγκών του είναι ο νόμος κίνησης της κοινωνίας για την οποία εμείς παλεύουμε, και όχι το κέρδος των λίγων. Γι' αυτό, στην κοινωνία για την οποία εμείς παλεύουμε, δεν βρίσκει χώρο να γεννηθεί η ανάγκη για ναρκωτικά.

Από αυτήν την αφετηρία λέμε ξεκάθαρα ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά. Δεν μπαίνουμε στη στρεβλή λογική του διαχωρισμού τους σε "σκληρά" και "μαλακά", του διαχωρισμού του χρήστη σε "λειτουργικό" και "μη λειτουργικό".

Η θέση που παίρνει ο καθένας για τα ναρκωτικά σχετίζεται με το πού τοποθετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Και εμείς ως Κόμμα θέλουμε τον άνθρωπο, τη νεολαία με ψηλά το κεφάλι, με καθαρή συνείδηση, για να κατανοεί τη ζωή, την κοινωνική πραγματικότητα και να παλεύει, να αγωνίζεται για να τη φέρει στα δικά της μέτρα, στις δικές της ανάγκες. Δεν θέλουμε τη νέα γενιά με σκυμμένο το κεφάλι και στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

Τι σημαίνει, για παράδειγμα, το νέο επιχείρημα το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει την καραμέλα της προηγούμενης δεκαετίας και από τα "σκληρά - μαλακά" ναρκωτικά τώρα έχουμε πάει στο "λειτουργικός - μη λειτουργικός χρήστης".

Να ξεκαθαρίσουμε ότι και βέβαια διαχωρίζονται τα ναρκωτικά. Διαχωρίζονται με βάση την προέλευσή τους, τη χημική τους σύσταση, τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας τους, την επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δεν διαχωρίζονται όμως με βάση τις αιτίες που μου γεννούν την ανάγκη να κάνω χρήση. Για εμάς πρωτεύον δεν είναι ποια ουσία επιλέγει ένας νέος άνθρωπος για να "ξεφύγει" ή καλύτερα να γίνει "δέσμιος", με ποια ουσία "φτιάχνεται" ή τελικά "χαλιέται", αλλά ποια είναι η αιτία που τον στρέφει στις ουσίες, όποια κι αν είναι η ουσία. Ποια είναι η αιτία που τον οδηγεί στην αποκοινωνικοποίηση, στην απόσυρση μέσω της ουσίας. Γι' αυτό λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, γιατί δεν υπάρχουν "σκληρές" ή "μαλακές" αιτίες που μας στρέφουν σε αυτά.

Τι σημαίνει, για παράδειγμα, το νέο ιδεολόγημα περί "λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη"; (...)

Μη λειτουργικός γίνεσαι μόνο όταν λόγω της χρήσης δεν μπορείς να εργαστείς. Οσο εργάζεσαι, αποδίδεις κέρδος μέσα από την εργατική σου δύναμη και την υπεραξία και έχεις δομήσει μια ζωή που στον ελεύθερο χρόνο σου κάνεις και χρήση σε ανεκτά για το σύστημα όρια, όλα "μέλι γάλα".

Αρα να σκεφτούμε: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει; Πάντως το αστικό σύστημα και χέρια παραγωγής έχει και μέρος της εργατικής τάξης σε καταστολή, αφού ορίζουν την ελευθερία σου μέσα στα όρια που το ίδιο το αστικό σύστημα επιτρέπει. (...)

Εμείς θέλουμε τον νέο άνθρωπο με καθαρό μυαλό και σκέψη, ικανό να παλεύει για τη ζωή του

Τα αδιέξοδα που γεννά ο καπιταλισμός είναι αναγκαία συνθήκη για να εμφανιστεί και να εξαπλωθεί το φαινόμενο των ναρκωτικών. Αυτό πρέπει να μπει στο στόχαστρο της λαϊκής πάλης, αυτό πρέπει να απομονώσει από τη συνείδησή του ο λαός και η νεολαία, γι' αυτό αναπτύσσεται διαπάλη και γίνεται έντονη προσπάθεια ώστε το ζήτημα των ναρκωτικών να φανεί ως κάτι που έχει να κάνει με ιατρικές αιτίες, με ψυχοπαθολογία, με το οικογενειακό περιβάλλον, ή ότι είναι μια ατομική επιλογή, απομονώνοντάς το από τις σχέσεις παραγωγής που επικρατούν στον κοινωνία.

Από διαφορετική αφετηρία μπαίνει ο κάθε άνθρωπος στη χρήση ουσιών, όπως και με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύεται η χρήση σε κάθε διαφορετική ιστορική περίοδο. Πάντα υπάρχει όμως μια κοινή παράμετρος με το πέρασμα στον καπιταλισμό, η κοινωνική αποξένωση, η αποκοινωνικοποίηση, η παθητική στάση για τη ζωή και τις αιτίες που στρέφουν στη χρήση. (...)

Η απελευθέρωση του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση θα απελευθερώσει και τον άνθρωπο, ως κοινωνικό ον και πρωταγωνιστή της κοινωνικής ζωής, από την ανάγκη να στραφεί στις ψυχοδραστικές ουσίες.

Δεν είναι ελευθερία η τοξικομανία, και γι' αυτό δεν πρέπει να είναι ελεύθερα τα ναρκωτικά. Εξάρτηση σημαίνει φραγμός στη διαδικασία της κοινωνικής συνειδητοποίησης και κοινωνικής δράσης.

Εμείς θέλουμε τον νέο άνθρωπο με καθαρό μυαλό, με καθαρή σκέψη, ικανό να παλεύει για τη ζωή του, ικανό να βρίσκει τη θέση του μέσα στη συλλογική πάλη για να φέρει τη ζωή στα μέτρα των δικών του αναγκών (...)

Ως ΚΚΕ διεκδικούμε με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε άνθρωπος που βαδίζει στο μονοπάτι των ναρκωτικών να διαμορφώνει κίνητρο για θεραπεία, αλλά και να βρίσκει δημόσιες και δωρεάν δομές για να απεξαρτηθεί, για να βαδίσει και πάλι στο μονοπάτι της κοινωνικής ζωής.

Το ΚΚΕ προβάλλει ένα σύνολο θέσεων για την ενεργοποίηση της ταξικής ιδεολογικοπολιτικής συνείδησης, του ψυχισμού και της ηθικής των νέων της εργατικής τάξης, ώστε να αντιμετωπίζουν με αγωνιστική στάση τη ζωή και τα αδιέξοδα που γεννά ο καπιταλισμός. (...)

Οι θέσεις μας όμως έχουν στο επίκεντρο και τον χρήστη σήμερα, και γι' αυτό η θέση μας πατά στο τρίπτυχο: Πρωτογενής Πρόληψη - Θεραπεία - Κοινωνική Επανένταξη».

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ
Με μεράκι για το επιστημονικό αντικείμενο

Με στόχο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να νιώσουν τον Σύλλογο δικό τους, να μπουν στη δράση και να οργανώσουν την πάλη τους, ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού του ΑΠΘ μέτρησε σημαντικά βήματα στη μαζικοποίησή του και στη συμμετοχή των φοιτητών, με όχημα την ίδρυση της Ομάδας Επιστήμης Φυσικού.

Η Ομάδα Επιστήμης Φυσικού, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συλλόγου, ήταν μια πρωτοβουλία φοιτητών με μεράκι για το επιστημονικό τους αντικείμενο και διάθεση να διευρύνουν τις γνώσεις τους στη Φυσική.

Ο Γιώργος Πολύζος, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου, εξηγεί για τη δημιουργία και τη λειτουργία της Ομάδας Επιστήμης: «Δημιουργούμε workshops με θέμα τη σύγχρονη Φυσική, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, λ.χ. η πυρηνική ενέργεια για την ηλεκτροπαραγωγή. Επίσης, καλούμε καθηγητές ώστε να μιλήσουν για την ειδικότητά τους, για πιο διευρυμένα ζητήματα πάνω στην επιστήμη μας, γιατί θέλαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε να μορφωθούμε ολόπλευρα και να αποκτήσουμε στέρεη γνώση για την επιστήμη μας.

Πραγματοποιήσαμε μαθήματα αλληλεγγύης πριν τις εξετάσεις, στα οποία λύσαμε απορίες στα μαθήματα, αν υπήρχαν, και βοηθήσαμε σε ασκήσεις που πολλοί μάς είχαν ζητήσει. Αυτά που κάναμε ήταν προσπάθειες με βάση τις ανάγκες των φοιτητών, οι οποίες φυσικά θα έπρεπε να λύνονται από το ίδιο το Τμήμα. Ομως, λόγω της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης, αυτό δεν συμβαίνει, οπότε για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία.

Αποτέλεσε δηλαδή η Ομάδα τρόπο γνωριμίας των φοιτητών μεταξύ τους, με βάση το κοινό ενδιαφέρον για την επιστήμη, και συνέβαλε να έρθουν σε επαφή με τον Σύλλογό τους. Βοήθησε ακόμα και συναδέλφους που έβλεπαν τον Σύλλογο ως κάτι το μακρινό και ξένο να έρθουν σε επαφή και να ασχοληθούν με τις διαδικασίες του.

Ετσι, όσο τα προβλήματα της Σχολής και του Ιδρύματος οξύνονται, τόσο και οι συνάδελφοί μας συμμετέχουν στον Σύλλογο, που πλέον τον βλέπουν ως αποκούμπι τους για να βάλουν μπροστά τις δικές τους διεκδικήσεις.

Ολο το προηγούμενο διάστημα στηρίξαμε τα πλαίσια πάλης που πάνε κόντρα στις υποβαθμισμένες υποδομές και στις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε σημαντικά εργαστήρια, όπως των Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων και της Πυρηνικής, και που αντιτίθενται στις αλλαγές του προγράμματος σπουδών για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τις ανάγκες των φοιτητών για γνώση και της κοινωνίας για επιστήμονες. Τρανταχτό παράδειγμα πάνω σε αυτό είναι η κατάργηση βασικών μαθημάτων, όπως της Χημείας, και η άνιση χρηματοδότηση του Τομέα Στερεάς Κατάστασης, που συνδέεται με τη βιομηχανία, σε αντίθεση με την Αστροφυσική, που έχει μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αντισταθήκαμε στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που όλες οι κυβερνήσεις νομοθέτησαν, μπλοκάραμε τις διαδικασίες επιβολής διδάκτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε και δυναμώνουμε καθημερινά τον δίκαιο αγώνα μας για τις σπουδές, τη ζωή και τη δουλειά που μας αξίζει τον 21ο αιώνα».

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΘ
Πολυχώρο Πολιτισμού διαμορφώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος Χωροταξίας

Με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Χωροταξίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δημιουργείται ο «Πολυχώρος Πολιτισμού Πολυτεχνείου - ΠΟ³». Θα στεγαστεί απέναντι από το μικρό αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου, όπου και θα λειτουργούν χώρος για πολιτιστικές ομάδες, αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Χωροταξίας καλεί κάθε φοιτητή και φοιτήτρια του Πολυτεχνείου να συμμετάσχει με τις ιδέες, το μεράκι και τη δράση του στο πρόγραμμα εργασιών διαμόρφωσης του Πολυχώρου Πολιτισμού Πολυτεχνείου (ΠΟ³) και στη μελλοντική του δραστηριότητα.

Σκοπός αυτού του χώρου είναι να δώσει δημιουργική διέξοδο σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, να δώσει δυνατότητα πρόσβασης στον Πολιτισμό, δημιουργικής έκφρασης και μελέτης. Ο Φοιτητικός Σύλλογος με πολύμορφες δράσεις βάζει μπροστά τα αιτήματά του για δωρεάν ενασχόληση με τον Πολιτισμό και την Τέχνη που σήμερα θεωρούνται πολυτέλεια και αγκαλιάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας των φοιτητών.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», η Σοφία Κυφωνίδου, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Χωροταξίας, είπε ότι «ο χώρος αυτός που αυτή τη στιγμή μένει αναξιοποίητος, με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου Χωροταξίας θέλουμε να μετατραπεί σε χώρο που να μπορούν οι φοιτητές να διαβάζουν, να αποθηκεύουν βιβλία - σημειώσεις. Επίσης, να λειτουργήσει και ως χώρος επαφής με τον Πολιτισμό, με την Τέχνη, να έχουν όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες την ευκαιρία να δουν μια ταινία, να δανειστούν ένα βιβλίο. Το περιεχόμενο ξεκινάει με βάση όλα αυτά και μπορεί να εμπλουτιστεί.

Σκοπός είναι ο χώρος να αποτελέσει ανάσα για τους φοιτητές που θέλουν να ασχοληθούν με τον Πολιτισμό, να έχουν έναν τρόπο να ασχοληθούν με τη μουσική, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία κ.ά., χωρίς να χρειαστεί να πληρώνουν δίδακτρα ή κάποιο άλλο αντίτιμο. Θέλουμε οι φοιτητές να μπορούν να νιώσουν ότι υπάρχει ένας δικός τους χώρος στη σχολή. Με τον Πολυχώρο, επίσης, και τον εμπλουτισμό του με διάφορες ακόμα δράσεις, θέλουμε να βρουν οι ίδιοι οι φοιτητές αποκούμπι στις δικές τους ανάγκες».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως ήδη «πλήθος φοιτητών, που έχουν επαφή και ασχολούνται με τη διδασκαλία διαφόρων οργάνων, εικαστικών, θεατρικών και χορευτικών, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων του Πολυχώρου. Υπάρχει μεγάλη όρεξη ήδη από αρκετούς φοιτητές να συμβάλουν και στη διαμόρφωση του χώρου αλλά και στις δράσεις του. Την Τετάρτη 11 Γενάρη θα προχωρήσουμε στη σύσταση της οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη διαμόρφωση του χώρου».

Δήλωση συμμετοχής:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScyrBLTkjXAV8t8CbyCn-qrD--yihsd4eFMKMJIQOL5F9FlkA/viewform?usp=sf_link

Φοιτητικοί Σύλλογοι μπαίνουν μπροστά για όλες τις ανάγκες των φοιτητών

Από το Φοιτητικό Φεστιβάλ του Πολυχώρου Νεανικής Δημιουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων Ιωαννίνων τον περασμένο Μάη
Από το Φοιτητικό Φεστιβάλ του Πολυχώρου Νεανικής Δημιουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων Ιωαννίνων τον περασμένο Μάη
Συχνά λέγεται ότι τα φοιτητικά χρόνια είναι από τα πλέον δημιουργικά στη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Ωστόσο η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η έλλειψη απαιτούμενων υποδομών, πόρων, ακόμα και προσανατολισμού, αφήνει συχνά στο περιθώριο και ακάλυπτες τις ανάγκες των φοιτητών για πρόσβαση στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, αλλά και για πολύμορφη εμβάθυνση στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που έγινε στην Αθήνα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων από κάθε άλλη φορά, απασχόλησε τη συζήτηση το πώς οι Σύλλογοι θα πάρουν στα χέρια τους τη διεύρυνση της λειτουργίας τους γύρω από όλα όσα απασχολούν σήμερα τον κάθε φοιτητή και χαρακτηριστικά στην εισήγηση της Συνάντησης τονίστηκε μεταξύ άλλων:

«Στο επίκεντρο χρειάζεται να μπαίνει η καλή δράση και λειτουργία των συλλόγων μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες να μετρήσουμε πολλά βήματα. Εχουμε θετικά παραδείγματα, όμως χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθεια έτσι ώστε όλο και περισσότεροι σύλλογοι να βάζουν στο σχέδιο δράσης τους την ενασχόληση με όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Την ενασχόληση δηλαδή με την επιστήμη μας, τους όρους με τους οποίους μορφωνόμαστε, το περιεχόμενο των σπουδών μας. Να προβληματίζουμε σχετικά με το εργασιακό μας μέλλον, τι διασφαλίζει το πτυχίο μας και τι πρέπει να διεκδικήσουμε. Είναι θετική η πείρα που βγαίνει από αρκετούς συλλόγους, οι οποίοι πραγματοποίησαν κοινές συσκέψεις, εκδηλώσεις με σωματεία εργαζομένων του επαγγέλματός τους και φώτισαν τέτοιες πλευρές, κατάφεραν να φτάσουν σε μεγάλη μερίδα φοιτητών, να φουντώσουν τη συζήτηση. Είναι μαζική η συμμετοχή των φοιτητών σε επιστημονικές εκδηλώσεις ή επιτροπές που συγκροτούν σύλλογοι σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα στο μέτωπο του Αθλητισμού και του Πολιτισμού με τη δημιουργία αθλητικών, θεατρικών, κινηματογραφικών ομάδων, με τη διοργάνωση αθλητικών τουρνουά, συναυλιών, επισκέψεων σε θεατρικές παραστάσεις κ.ά., που βοηθούν όχι μόνο στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στην ψυχαγωγία αλλά και στη διεκδίκηση χρηματοδότησης, αναβάθμισης των υποδομών και των ομάδων των ΑΕΙ».

Στο πλαίσιο αυτό ο «Ριζοσπάστης» είχε παρουσιάσει προηγούμενα την πολύτιμη πείρα από τη δημιουργία Στεκιού των Φοιτητικών Συλλόγων στην Καβάλα (2/11/2022, σελ. 17), ενώ παλιότερα αντίστοιχες προσπάθειες με επιτυχία είχαν γίνει στα Γιάννενα κ.α. με την εθελοντική συμβολή πολλών φοιτητών που μέσα και από αυτές τις δράσεις διεκδικούν πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, δίνουν δημιουργική διέξοδο στις ανησυχίες τους και τα ενδιαφέροντά τους.

Σήμερα, παρουσιάζουμε άλλες δυο τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες σε Συλλόγους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προς υλοποίηση το «πολλαπλό βιβλίο»

Με συγκεκριμένα βήματα η κυβέρνηση προωθεί ένα ακόμα μέτρο κατηγοριοποίησης των μαθητών που προβλέπεται στον νόμο για το σχολείο

MotionTeam

Βήμα στην κατεύθυνση διάσπασης του ενιαίου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και κατηγοριοποίησης σχολείων και μαθητών αποτελεί η προώθηση του «πολλαπλού βιβλίου» που, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, προχωράει με συγκεκριμένα βήματα. Το μέτρο αποτελεί συστατικό κομμάτι του «νέου» κατηγοριοποιημένου ταξικά σχολείου και προβλέπει την ύπαρξη περισσότερων από ένα διδακτικών βιβλίων για κάθε μάθημα από τα οποία θα επιλέγεται από τους εκπαιδευτικούς ποιο θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε σχολείο.

Με νέα Υπουργική Απόφαση καθορίζονται η δημιουργία, συγκρότηση, λειτουργία και τεχνική υποστήριξη του Μητρώου Διδακτικών Βιβλίων και της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Διδακτικών Βιβλίων και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του μέτρου. Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι «η συγκρότηση Επιτροπής Κοστολόγησης, η έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η διαδικασία συγγραφής, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα, ενώσεις φυσικών προσώπων, νομικά πρόσωπα ή ενώσεις νομικών προσώπων που θα έχουν εγκριθεί από το ΙΕΠ, και η αξιολόγηση των βιβλίων προς ένταξη στο ΜΔΒ από επιστημονικές επιτροπές ανά γνωστικό αντικείμενο, με κριτήρια ποιότητας και χαρακτηριστικά επιστημονικής και παιδαγωγικής καταλληλότητας».

«Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η σταδιακή απομάκρυνση από την αποστήθιση, μέσα από περισσότερα του ενός βιβλία ανά γνωστικό αντικείμενο, καθώς και ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων διδακτικών εργαλείων των εκπαιδευτικών», ισχυρίζεται το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το μέτρο.

Στην πράξη, αυτό που σχεδιάζεται είναι μια γκάμα βιβλίων, όπου θα συνυπάρχουν από τη μια διδακτικά εγχειρίδια περισσότερο σύνθετα και «πλούσια», και από την άλλη βιβλία με τις στοιχειώδεις γνώσεις πάνω σε κάθε αντικείμενο. Από αυτήν τη «λίστα», οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγουν για να «καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους με το κατάλληλο διδακτικό βιβλίο», σύμφωνα με τη διατύπωση του υπουργείου. Οι εκπαιδευτικοί ή οι Σύλλογοι διδασκόντων, με βάση τα όσα προβλέπονται για το πολλαπλό διαφοροποιημένο βιβλίο, θα κληθούν ουσιαστικά να κατατάξουν τους μαθητές. Και αντί τελικά για την ουσιαστική άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του συνόλου των μαθητών, να προσαρμόσουν το μάθημα στο επίπεδο κάθε τάξης, συντηρώντας και εντείνοντας τις μορφωτικές ανισότητες, που καθόλου άσχετες δεν είναι με το ταξικό υπόβαθρό τους.

Κινητοποίηση ενάντια στην ανάκληση της μονιμοποίησης

Σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Δεκέμβρη Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε μια άμεση αντίδραση απέναντι στην ανάκληση της μονιμοποίησης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης είχε υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις των μονιμοποιήσεων των νεοδιόριστων του 2020 από τις 29 Σεπτέμβρη μετά και από παρέμβαση Συλλόγων ΠΕ της Α' Αθήνας. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, δεν έχει υπάρξει νομοθετική ή άλλη τροπολογία που να αλλάζει τα δεδομένα των μονιμοποιήσεων, πέρα από τη δήλωση της υφυπουργού, Ζ. Μακρή, η οποία, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, είχε πει ότι η απόφαση του υπουργείου είναι να προηγηθεί αξιολόγηση πριν από τη μονιμοποίηση.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη», «Μ. Παπαμαύρος», «Παρθενώνας», Α' Σύλλογος Αθηνών, «Αριστοτέλης», «Αθηνά» και «Μακρυγιάννης» απαίτησαν να μην ανακληθεί καμιά υπογεγραμμένη διαπιστωτική πράξη και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Διεύθυνσης, καθώς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον διευθυντή Εκπαίδευσης, αυτός αρνήθηκε να πάρει πίσω την ανάκληση. Οπως τονίζει ο Σύλλογος «Ρόζα Ιμβριώτη», πρόκειται για εκπαιδευτικούς που «για χρόνια ολόκληρα στελέχωσαν τα σχολεία από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη ως αναπληρωτές έως και 20 χρόνια, με μισές ζωές, μισά δικαιώματα και τώρα με ...μισούς διορισμούς». Το σωματείο σημειώνει πως «δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι ως πολιορκητικός κριός για να περάσουν την αξιολόγηση», δηλώνοντας ότι «θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο το δικαίωμα των συναδέλφων μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για το οποίο αγωνιστήκαμε σκληρά πολλά χρόνια». «Με την έναρξη της νέας χρονιάς θα προχωρήσουμε σε νέους πιο δυναμικούς αγώνες για το σοβαρό αυτό ζήτημα και για όλα όσα μας πήραν αλλά και για όλα όσα δικαιούμαστε», σημειώνει μεταξύ άλλων.

ΑΙΓΑΛΕΩ
Διαμαρτυρία γονέων και μαθητών για την έξωση του 9ου Δημοτικού

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν την περασμένη βδομάδα γονείς και μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω που βρίσκεται για ακόμα μια φορά αντιμέτωπο με έξωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι γονείς του σχολείου βρίσκονται σε αγώνα εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, για να μην πραγματοποιηθεί η έξωση. Τον περασμένο Οκτώβρη, κάτω από αυτόν τον αγώνα κατάφεραν το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω να αποφασίσει ομόφωνα ότι θα προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτιρίου από τους ιδιοκτήτες.

Δύο μήνες μετά, η δημοτική αρχή Αιγάλεω, επικαλούμενη νέο εξώδικο των ιδιοκτητών, ανακοίνωσε το κλείσιμο του σχολείου μέσα στις γιορτές και μεθόδευσε και πάλι τη μετεγκατάσταση - ουσιαστικά συγχώνευση - στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω.

Οι γονείς, για μια ακόμα φορά, μέσα από τον Σύλλογό τους, με τον αγώνα τους κατάφεραν να σταματήσουν αυτήν την απαράδεκτη μεθόδευση. Συνεχίζουν τον αγώνα τους για να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση, καλώντας γονείς και εκπαιδευτικούς και των υπόλοιπων σχολείων - πολλά εξ αυτών είναι σεισμόπληκτα από το 2019, χωρίς να έχει γίνει κάποια ουσιαστική εργασία αποκατάστασης έκτοτε - να ενώσουν τη φωνή τους μαζί τους και να διεκδικήσουν σχολεία ασφαλή, στο ύψος των αναγκών των μαθητών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τη Θεσσαλονίκη μέσα από τα τραγούδια της

Με επιτυχία, μεγάλο ενδιαφέρον και ζωντανή συζήτηση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα τραγούδια της», ανοίγοντας έτσι έναν κύκλο εκδηλώσεων με ποικίλο καλλιτεχνικό περιεχόμενο στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Εναυσμα».

Παίρνοντας τον λόγο η Κωνσταντίνα Αφεντουλίδου, υπεύθυνη της Επιτροπής Πολιτισμού του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στον Πολιτισμό και την Τέχνη που αποτελούν σημαντικό μέτωπο ενασχόλησης και παρέμβασης της ΚΝΕ και θεμελιακό στοιχείο της γενικής μόρφωσης που πρέπει να διαθέτει κάθε άνθρωπος για να μπορεί να κατανοεί τον κόσμο γύρω του, κάνοντας μνεία και στις Θέσεις του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ στο μέτωπο του Πολιτισμού.

Σε ιστορίες τραγουδιών τα οποία έχουν γραφτεί για τη Θεσσαλονίκη σε διάφορες χρονικές περιόδους αναφέρθηκε ο Ακης Σακισλόγλου, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Μίλησε επίσης για τον τρόπο που αναδεικνύεται η ιστορικότητα της πόλης μέσα από τα τραγούδια που την αναφέρουν και τη σημασία της επιρροής που ασκούν το περιβάλλον και οι συνθήκες για να γεννηθεί ένα τραγούδι. Ξεκινώντας με αφορμή την τοποθεσία που βρίσκεται ο Πολυχώρος, την περιοχή Φάληρο, συνέχισε με πληθώρα περιοχών που έχουν εμπνεύσει παλιά και νεότερα τραγούδια, όπως ο Βαρδάρης, η Τούμπα, το Γεντί Κουλέ, η Καλαμαριά κ.ά., αθέατες πλευρές που κατάφεραν να εμπνεύσουν στίχους αγαπημένων τραγουδιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος πέρασε τις πιο δημιουργικές του περιόδους στη Θεσσαλονίκη, από τον καιρό ακόμα που υπηρετούσε στο Τάγμα Τηλεγραφητών μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη, μέχρι τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» που έζησε όταν νύχτα εκτελέστηκαν δύο αντιστασιακοί που έγραφαν αντιναζιστικά συνθήματα και εμπνεύστηκε τους στίχους. Ενδιαφέρον προκάλεσε και η πληροφορία ότι ο Τσιτσάνης, παρόλο που δεν ήταν ενταγμένος στο ΕΑΜ, έγραψε δύο ύμνους από τους οποίους παιζόταν σε αρκετές περιπτώσεις μόνο η μελωδία ώστε συνθηματικά να σαλπίζει την αντίσταση.

Εγινε αναφορά σε εμβληματικούς καλλιτέχνες, όπως τον Δημήτρη Μητροπάνο, ο οποίος στο πρώτο του ηχογραφημένο τραγούδι (σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα και στίχους Ηλία Ηλιόπουλου) τραγούδησε «Απόψε τα μεσάνυχτα θα 'ρθω Θεσσαλονίκη». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν ο Στράτος Διονυσίου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, οι «Ξέμπαρκοι», τα «Ξύλινα Σπαθιά», ο Μανώλης Χιώτης, οι ποιητές Νίκος Καββαδίας και Κώστας Λαχάς, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Πασχάλης Τερζής αλλά και νεότεροι που σήμερα εμπνέονται από την πόλη, θίγουν κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, όπως ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο ΛΕΞ, ο Παύλος Παυλίδης.

Τέλος, έγινε αναφορά στα λεγόμενα σεφαρδίτικα τραγούδια που γράφτηκαν από τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης και απηχούσαν την καθημερινή τους ζωή, τις αντιλήψεις τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ