Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ
Μειώνει παροχές και συντάξεις, περικόπτει τις κρατικές μεταβιβάσεις στην Ασφάλιση

Την ίδια διαχρονική πολιτική της συγκράτησης αλλά και μείωσης παροχών και συντάξεων, όπως και τον περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης που με τη σειρά τους έχουν ως φυσικό επακόλουθο τα «ματωμένα πλεονάσματα», υλοποιεί ο κρατικός προϋπολογισμός και για το 2023. Ετσι, για το επόμενο έτος το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ - ασφαλιστικά ταμεία, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) εμφανίζει και πάλι πλεόνασμα - αν και μικρότερο - στα 1,279 δισ. ευρώ, από 1,721 δισ. ευρώ φέτος. Δηλαδή, μόνο τη διετία 2022 - 2023 το πλεόνασμα των ασφαλιστικών οργανισμών φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, την ώρα που χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ζουν με όλο και λιγότερα, με τον πληθωρισμό να τους ρουφάει το όποιο εισόδημα και την κυβέρνηση να επαίρεται για την οικονομική της «αποτελεσματικότητα».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τους ΟΚΑ μειώνονται το 2023 σε σύγκριση με φέτος κατά 243 εκατ. ευρώ (από 21,420 σε 21,177 δισ. ευρώ). Ειδικά για τις συντάξεις η κρατική επιχορήγηση αυξάνεται μόνο κατά 527 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις θα αυξηθεί κατά 1,428 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων μέσα στο 2023, της επιτάχυνσης απόδοσης των εκκρεμών συντάξεων και της αύξησης κατά 7,75% μόνο στις κύριες συντάξεις, ποσοστό βέβαια που δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει μόνο το 1/3 της αύξησης της σχετικής δαπάνης και το υπόλοιπο θα μετακυλιστεί, όπως πάντα, στις πλάτες των ασφαλισμένων. Μάλιστα, στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων δεν θα έχουμε ούτε ονομαστική αύξηση, καθώς η συνολική δαπάνη μειώνεται από τα 4,058 δισ. στα 4,045 δισ. ευρώ, αλλά στην πράξη η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού μέσα στο 2023 θα αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση και παρά τους ισχυρισμούς για «στήριξη των συνταξιούχων» διατηρεί στο ακέραιο το άδικο χαράτσι σε βάρος τους για τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, που το 2023 θα ανέλθει στο ποσό των 476 εκατ. ευρώ! Το χαράτσι επιμερίζεται στα 356 εκατ. ευρώ στις κύριες συντάξεις και ακόμα 120 εκατ. ευρώ στις επικουρικές.

Ολο και λιγότερα για ανέργους και για την Πρόνοια

Παράλληλα συνεχίζεται το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των ανέργων, με τα επιδόματα ανεργίας να μένουν καθηλωμένα στα φετινά επίπεδα (1,332 δισ. ευρώ φέτος, 1,348 δισ. ευρώ το 2023), σε ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 44,8% των εσόδων του πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) ή στο 47% των δαπανών του. Και εδώ η κρατική επιχορήγηση μειώνεται κατά 70 εκατ. ευρώ, από τα 1,104 δισ. ευρώ φέτος, στα 1,034 το 2023 και μάλιστα με τον προκλητικό ισχυρισμό που αναγράφεται στην Εισηγητική Εκθεση ότι αυτό γίνεται «λαμβάνοντας υπόψη την επάρκεια των εσόδων του φορέα για την κάλυψη των υποχρεώσεών του και την απρόσκοπτη άσκηση των πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης και της στήριξης των ανέργων...»! Αυτά όταν τουλάχιστον το 85% των ανέργων δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ στήριξη από τη ΔΥΠΑ, όπως πριν από τον ΟΑΕΔ.

Κατά 410 εκατομμύρια ευρώ είναι μειωμένη η κρατική χρηματοδότηση σε ΟΠΕΚΑ (Πρόνοια) και ΝΑΤ για τις μη ασφαλιστικές αρμοδιότητες. Η μείωση αυτή βρίσκει ευθεία αντανάκλαση και στις παροχές (δαπάνες) που μειώνονται κατά 411 εκατ. ευρώ το 2023 σε σύγκριση με φέτος. Ειδικότερα, τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 265 εκατ. ευρώ, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 158 εκατ. ευρώ και τα επιδόματα ΑμεΑ κατά 76 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ